Hlavní obsah
Sport

Olomoucký ředitel Minář: Občas žasnu, jaké nesmysly je možné v médiích šířit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Olomoucký ředitel exkluzivně ke kauzám posledních dní.

Článek

Sportovní ředitel olomoucké Sigmy Ladislav Minář prožil turbulentních 14 dní. Nejprve musel jít proti svým zvykům a po nemastných neslaných výkonech odvolat hlavního trenéra Václava Jílka, vzápětí čelil tlaku vlastních nespokojených fanoušků. Aby toho nebylo málo, jeho jméno se začalo objevovat v kauzách, které začaly rezonovat éterem českého fotbalového prostředí a zaznamenal je každý kdo čte sportovní deníky nebo si rád poslechne nějaký podcast s fotbalovou tematikou. Svůj pohled nabídl v rozhovoru pro náš magazín.

První otázku nemůžu směřovat k ničemu jinému než k odvolání Václava Jílka. Jak probíhalo?

Předně musím říct, že odvolání Vency Jílka nebyla vůbec plánovaná věc. Museli jsme nějak reagovat na nepříznivé výsledky. Interně jsme si udělali nějakou rešerši a viděli jsme, že mimo přípravu (ve které Sigma dokázala vyhrát Tipsport Cup na Maltě) jsme v lize ze čtrnácti utkání udělali dvě výhry. To je pro nás prostě málo. Navíc jste viděli sami, že nám to herně drhlo. Na trávníku to nebyla ta Sigma, jakou chceme vidět.

Jak trenér vaše rozhodnutí přijal?

To rozhodnutí nebylo jen moje. My jsme si vše vyřešili na setkání představenstva. S Vaškem jsem se po Budějovicích potkal. Musím říct, že spolu máme v klubu nějakou společně odžitou historii, proto pro mě nebylo vůbec jednoduché a už vůbec ne příjemné mu takovou věc sdělit. Nejsem zastáncem protáčení x trenérů, spíš naopak. Je možné, že ho to zaskočilo, možná měl dojem, že by týmu ještě měl co dát, nějak ho nakopnout. Ale na skupinu o titul pořád vidíme, takže pro nás bylo svým způsobem riskantní dále prodlužovat negativní sérii a připravit se o možnost o šestku zabojovat.

Jiří Saňák byl jediná varianta?

Jak jsem říkal, odchod trenéra Jílka nebyl dopředu plánovaný a sezona je rozjetá, času a trenérů přicházejících do úvahy zase tolik nebylo. Na druhou stranu Jirka Saňák je dobrý trenér, nebylo zase tak těžké o něm přemýšlet jako o plnohodnotné náhradě. Má to odpracované a zasloužené.

Jakou misi musí splnit aby byl trenérem i po sezoně?

Misi nemá žádnou, ambice se v podstatě nemění. Pořád platí, že od nejlepší šestky nejsme tak daleko a budeme se o ni rvát. Uvidíme jak si to teď všechno sedne. Co se týče jeho angažmá, je to otevřené. Bavili jsme se o tom, že se všechno událo neplánovaně a rychle. Pracujeme s tím, že jsme za Vaška (Jílka) hledali dočasnou náhradu. Ale to je široký pojem. Může to být otázka pár kol nebo do konce sezony. A samozřejmě může Jirka klidně pokračovat i v té další.

Vraťme se ještě k panu Jílkovi. Sportovní výsledky jsou jasný argument, ale není jeho konec i důsledek nějakého, dejme tomu vyčichnutí mezilidských vztahů?

Určitě ne.

Takže jeho konec nemá nic společného se vzájemnými neshodami, například ohledně určování sestavy?

Vím na co narážíte a jsem rád, že to tady mohu objasnit. V Sigmě jsem deset let, Václav tady trénoval šest roků. Je jasné, že za tu dobu jsme si řekli ledacos a určitě na nějakou výměnu názorů došlo. Nějakou dobu už se ve fotbale pohybuji. Člověk na těch zápasech sedí a vidí jak se kdo chová, komu to jde lépe a hůře. A ano, o poločase se do kabiny dostanu, když chci. Ale nejsem tam proto abych trenérovi radil a říkal mu, kdo má hrát, to kategoricky odmítám. Moc nerozumím tomu, co si někteří novináři dovolí pustit do éteru na základě různých povídaček. Nebudu si hrát na svatého, já samozřejmě umím zvýšit hlas. Ale Vašek rozhodně je člověk, který si při našich debatách uměl bouchnout pěstí do stolu a prosazovat svou. Co se dočítám, obzvláště z nejčtenějších médií v Česku, vnímám jako neseriózní snahu vytvořit senzaci za každou cenu. A to se netýká jen téhle rádoby „kauzy.“ Sigmu to strašně poškozuje. Nelíbí se mi to.

Jakou další kauzu máte na mysli?

Třeba výmysl o špatné, hospodaření a podivném financování klubu. Proti tomu se musím za celý klub ohradit, není na tom pravdy, ani co by se za nehet vešlo. Nehorázné je to, že s tím přijde jeden nejmenovaný novinář a myslí si, že čím déle tohle bude opakovat všude možně, stane se to pravdou. Ale tak tomu nebylo a není. Klub své hospodaření zveřejňuje ve výročních zprávách, vše je transparentní a dohledatelné. Za mě je tohle vystupování, nota bene od někoho, kdo vystupuje a publikuje ve velkém a nejčtenějším médiu, absolutně neakceptovatelné. Chápu, že média musí o něčem psát, ale nemůžu si pomoct, v tomhle vidím jednoznačnou snahu klub poškodit. A mohl bych pokračovat.

Pokračujte…

Pořád nám někdo podsouvá a veřejně více či méně naznačuje, že snad zatajujeme hráčům, když na ně přijde na klub nějaká dobrá nabídka. Vysvětluji si to tak, že s tím přichází někdo, kdo se ve fotbale nepohybuje, nebo chce vědomě škodit. Přece každému alespoň trochu přemýšlejícímu člověku dojde, že zatajit něco takového je mimo realitu. O té nabídce hráči často ví ještě dříve než vůbec přijde na klub. Motá se v tom tolik lidí od hráčů, přes agenty… Jak bychom před klukama vypadali, kdybychom na ně hráli takové divadlo? Byli bychom sami proti sobě. Proti všem těmto nepodloženým nařčením se budeme bránit

Ještě obrátím list a zeptám se na Ebrimu Sighateha - nejočekávanější zimní příchod. Zatím v pěti zápasech nulová bilance, jen dvě žluté karty. Není to málo?

Máte pravdu, málo to je. Ale my jsme ho přiváděli záměrně na rok, aby si ho Slavia nemohla stáhnout zpět. Počítáme s tím, že tam bude nějaké překlenovací období než si zvykne na nejvyšší soutěž. Ve druhé lize byl excelentní. Teď to působí tak, že mu to trvá, ale jsem přesvědčený, že na konci soutěže a hlavně pak na podzim nám výrazně pomůže. Nijak na něj netlačíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz