Hlavní obsah
Sport

Paták amatér. Zkušený rozhodčí dokáže odřídit zápas přesně tak, jak chce. Bez povšimnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Ilustrační foto

Každý z nás to viděl. Odpískaná penalta v době, kdy měli být hráči už dávno v šatně. Navíc taková, kterou snad svět nikdy neviděl. Instrukce byly zřejmě jasné: Dvě branky za poločas! Manipulace, která je stálicí v poloprofesionálním fotbale.

Článek

Pro začátek si položme jednu zásadní otázku. Byl toto pouze ojedinělý incident? Ne, v žádném případě. Podobných utkání nižších soutěží, kde někdo má evidentní zájem na výsledku zápasu, se odehraje od třetí ligy až po nejnižší soutěže několik desítek, ne-li více za sezónu. Samozřejmě, nejvíce peněz se točí v soutěžích, kde si na výsledek zápasu můžete legálně vsadit a samotné zápasy nesleduje tolik diváků, jako je tomu u profíků, to znamená třetí a čtvrtou nejvyšší soutěž.

Pokud si však myslíte, že většina zmanipulovaných utkání vypadá úplně stejně, jako před týdnem na stadionu Admiry Praha, tak se šeredně pletete.

Pokud jste někdy hráli aktivně v jakékoliv soutěži, asi už jste se setkali se situací, kdy prostě ne a ne se dostat do zápasu, stále se hra přerušuje a rozhodčí spíš píská ve prospěch protivníka. Tu a tam však nějaký bezvýznamný faul či vhazování otočí ve váš prospěch a tím si trošku získá váš kredit. Zápas prohrajete, ale spíš než na rozhodčího se zlobíte na vše ostatní. Ale, může to znamenat, že jste se stali obětí velice zkušeného rozhodčího, který před zápasem dostal „noty“, aby domácí tým vyhrál. A on se podle toho zařídil. Jasně, pokud by to vaše utkání řídil někdo takový, jako kouzelník z minulého kola ČFL, asi byste ho honili po hřišti ještě deset minut po utkání. Takových je už bohužel málo, a tak tyto zářezy prochází dál a dál.

Je jasné, že z amatérských soutěží tato věc nezmizí nikdy, vždy se najde někdo, kdo za pětistovku navíc je ochotný nadávat si do těch nejodpornějších zvířat a po zápase bude mít ještě úsměv od ucha k uchu. Z těch poloprofesionálních soutěží by se to však dalo odstranit snadno jedním razantním krokem. Zakázat sázkové příležitosti na poloprofesionální soutěže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz