Hlavní obsah
Sport

Pecky minulého týdne. Češi bravo, další návrat ztraceného syna a Holoubek je chlap

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Metjů Krejza/Žongl

Fotbal je hra dynamická a nemá logiku. Ať už na trávníku nebo v kabině, v bafuňářském doupěti či na ochozech stadiónu, vždy nás něčím překvapí. A jaké pecky mě minulý týden oslovily?

Článek

Pecka číslo jedna: „Bravurní“ výkon české reprezentace v Tbilisi

No štípněte mě, jestli nemám déja vu. Je to tedy už nějaký pátek zpátky, ale spousta věcí je až nápadně podobná. V hlavní roli opět Česká reprezentace (pochopitelně borci na entou), trapný výkon v zápase proti Albánii (!!) a jasná prohra o tři branky. V Tbilisi prohra také o tři fíky a hra možná ještě tristnější. A dále po hanbářském výkonu alá Gibraltar (sorry kluci z jihu Pyrenejského poloostrova) snůška až přehršel keců o tom, že se to už nikdy (ale vážně nikdy) nebude opakovat. Den blbec, my si to vyříkáme a uvidíte, příště bude líp! Všichni za jednoho, jeden za všechny! Nápadně podobné slintání po obou na výsost nepovedených zápasech. Ostatně vlastně pokaždé, když se něco nepovede (viz ME).

Nejsmutnější na prohře s Gruzií (bože jak hluboko jsem klesli) možná není ani tak výše skóre jasně ukazující na trapácký výkon našich borců. Nebo ty řeči o tom, že jsou si toho vědomi a stydí se (s přidanou hodnotou ubulených očí). Ani že bude opět slíbeno NIKDY, NIKDY VÍCE! Smutná je spíše ta naivní víra, že máme vlastně skvělé fotbalisty, kterým jen nevyšel zápas. A je dost možné, že Ukrajinu porazíme (to bude slávy a slunce bude zalévat naší krásnou zem). Ale nikdy, nikdy si nepřiznáme, že v evropské čutané už mnoho neznamenáme a talenti naši nejblyštivější na fotbalovém Západě většinou leští lávku. A že kolem reprezentačního kapitána budujeme kult nedotknutelnosti do té míry, že sestavu stavíme Součkovi „na míru“. Nominace vypadá pak tak, že hráči s formou sedí doma před televizí, případně staví na reprezentačním tréninku kužely. Chce se mi blejt velebnosti.

Pecka číslo dvě: Lingrův návrat do Edenu

Tahle pecka vlastně není skutečnou peckou. Volně však navazuje na tu první. Lingr se nedokázal prosadit v lehce nadprůměrné evropské lize a šupajdí zpátky do Edenu svého rodného. Tam za něj neváhali vyšpulit hříšné peníze (ale prý ještě vydělali, no neber to) a je vítán jako neskutečná posila. Pochopitelně, ani repre nominace hned po návratu do červenobílého dresu Lingra nemohla minout (viz pecka číslo jedna).

Není to o tom, že bych tu chtěl o Lingrovi mluvit jako o nekopovi. To určitě ne. Ovšem to, že nehrál v Holandsku, musí mít přece příčinu. Není však také řečeno, že právě teď se Slávií se nenakopne do Realu Madrid. V lize dokazoval, že v něm cosi je. Jeho návrat však budí další pochybnosti o kvalitě českých „hvězd“ i o kvalitě naší ligy. Lingr v tom rozhodně není sám. V poslední době se zpět do české ligy vrátilo vícero krajánků, kterým se zahraniční chlebíček zajídal. Jejich zahraniční zaměstnavatelé je násilím nedrželi a nechali je jít (většinou ani slzu neuronili). A já se ptám, kde jsou ti produktové našich slavných fotbalových akademií. A hned si odpovídám – no kde, doma!

Pecka číslo tři: Holoubek je skvělý chlap, ale nežije v Bolce!

Ano, takhle se o bývalém trenérovi Mladé Boleslavi vyjádřil jeho bývalý zaměstnavatel pan Trunda. A podali si spolu ruce, co jsme si, to jsme si a život jde dál. To mě docela překvapuje, protože když je tak skvělý chlap, proč se tedy z Bolky pakoval? Inu, nežil tu a nebyl s klubem propojený! To u nového trenéra Boleslavi Brännströma tu jistotu pan Trunda má – pochybuji, že Švéd bude každý den po tréninku létat domů do Švédska a ráno zpět. Takže majitelovo přání splněno.

Na druhou stranu, pan Trunda to všechno platí (pravděpodobně i s řadou úvěrů v nemalé výši), takže si může vyhazovat koho chce, kdy se mu zachce. Stejně tak může říkat o Davidu Holoubkovi, že je skvělý chlap (s podtextem ale). Otázkou je, zda mu to David bude žrát. K trenérům se v této zemi dost často majitelé klubů chovají jako k dobytečku. Howg!

A takhle to vidím já. Můžete se mnou nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžete dělat. Nebo to nečíst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz