Hlavní obsah
Sport

Plzeň si poradila s Kryvbasem a postupuje dál. Na konci utkání musela zasahovat policie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Stenzelová/Žongl

Viktoria Plzeň v odvetném utkání porazila 1:0 ukrajinský Kryvbas a potvrdila svou sílu na domácím hřišti. Zajistila si skupinovou fázi evropských pohárů v podzimní části sezóny.

Článek

Již za týden přivítá v Doosan aréně skotský tým Hearts a pokud v nadcházejícím dvojzápase uspěje, zahraje si Evropskou ligu.

Plzeň zvládla zápas takticky na výbornou

V úvodu utkání měl Kryvbas převahu, ale vyloženou šanci si nevytvořil. Poté se dostali do tlaku domácí, vyslali několik centrů do vápna soupeře, ale gólově se neprosadili. Na konci první půle musel zasahovat Marián Tvrdoň, naštěstí pro něj mířily obě dvě střely doprostřed brány a pohotově je zlikvidoval.

Po změně stran se očekával tlak hostů s ohledem na jednogólovou ztrátu z prvního utkání v Košicích. Ale viktoriáni sehráli druhou půli skvěle a po centru z pravé strany se trefil Vašulín. Zbytek zápasu si Plzeňáci zkušeně pohlídali. Kryvbas se k ohrožení branky nedostal, naopak domácí měli další šance, které ovšem nevyužili.

Vašulín a Kopic nejlepšími hráči Viktorie

Zápas rozhodl Daniel Vašulín, který skóroval ve třetím zápase po sobě. Kromě gólu na sebe upoutal pozornost tím, že udržel míč a obránci Kryvbasu na něj byli doslova nalepeni, aby ho nepustili do dalších šancí. Dá se konstatovat, že v něm Plzeň našla gólového útočníka, na kterého se může v těžkých zápasech spolehnout. On sám potvrdil, že na západě Čech má mnohem větší konkurenci než v Hradci, ale že ho vstřelené branky povzbudily. Mrzely ho nevydařené první zápasy, protože dle jeho slov je na hřišti právě proto, aby dával góly. Trenér Koubek k jeho osobě poznamenal, že si představuje hru na ještě vyšším levelu, než kde momentálně je.

Utkání se vydařilo i Janu Kopicovi. Ten je poslední dobou kritizovaný vlastními fanoušky na sociálních sítích, ovšem neoprávněně. I dnes naběhal mnoho kilometrů, odvedl spoustu neviditelné černé práce a byl častokrát faulovaný. Vydal se ze všech sil natolik, že při střídání sotva došel za autovou čáru.

Adu bojoval sám proti přesile

Nejlepším hráčem Kryvbasu byl ghanský útočník Prince Kwabena Adu, kterého na pozápasové tiskovce vyzdvihl Miroslav Koubek. Bohužel mu chyběla kvalitní podpora ze strany jeho spoluhráčů. Neměl si s kým pořádně přihrát nebo si narazit míč na jeden dotek, aby se uvolnil a získal prostor i čas na střelu. Když se pokusil o samostatnou akci, pokaždé ho zastavil Robin Hranáč. Ten si vedl znamenitě, protože ghanského útočníka vůbec nepustil do koncovky.

Kdy skončí Vydrovo trápení?

V průběhu druhé půle nahradil Vašulína Matěj Vydra. Během několika minut se dostal v malém vápně nikým nehlídán do šance, ale zakončil ukvapeně a jeho slabá střela se došourala vedle pravé tyče. Později zakončoval z brejku, ale napálil míč nepřesně do horních pater tribuny za brankou. Těžko říct, co stojí za jeho nemohoucností v proměňování šancí. Nechyběl mu pohyb a chuť do hry, ale opět se mu nepodařilo přesně zakončit. Potřeboval by vstřelit gól, aby si začal více věřit.

Skvělá atmosféra v ochozech a pozápasová bitka

Hostující tým měl ve svém sektoru fanoušků značnou podporu. Z velké části se jednalo o Ukrajince žijící v Plzni, kteří přišli fandit klubu z jejich vlasti. Domácí sektor P povzbuzoval a zpíval po celý zápas. V Doosan aréně byla jako vždy perfektní kulisa. Již před zápasem bylo na každém příchozím fanouškovi vidět, jak se na fotbal těší. Nechyběl tradiční doprovodný program ve fanzóně. Utkání navštívilo více než deset tisíc diváků.

Odchod diváků ze sektoru P se neobešel bez komplikací. Vše spustilo porušování pravidla o zákazu vstupu na hřiště ze strany silně opilého člověka. Ovšem následná reakce policistů byla přinejmenším kontroverzní. Místo aby jedince v klidu zajistili a odvedli, začali odcházející fanoušky mlátit teleskopy hlava nehlava. K tomu stříkali slzný plyn okolo sebe a nerozlišovali, zda se jedná o problémové agresory, či o děti. Několik lidí muselo být ošetřeno, někteří skončili v nemocnici. Policejní mluvčí zásah odůvodnila nevhodným chováním fanoušků. Skutečnost, že vycvičení policisté v plné zbroji seřezali několik lidí v kraťasech a triku do bezvědomí, dle mého názoru v pořádku není. Klub se k situaci prozatím nevyjádřil. Pravděpodobně bude mít tato událost ještě právní dohru.

Bude se hrát o peníze do klubové pokladny, o prestiž a příspěvek do koeficientu.

Podstatné ovšem je, že si Plzeň zajistila účast v základní skupině Evropské či Konferenční ligy pro podzimní část. Do posledního zápasu má jasnou motivaci a tou je přispět do klubové kasy díky účasti v Evropské lize. Pro fanoušky by to znamenalo, že uvidí v Doosan Aréně soupeře zvučnějších jmen. Pro vedení klubu se naskytne možnost dát na odiv své mladé výborné hráče, jakým je například Hranáč. O něj je už nyní zájem z různých koutů evropských soutěží. Jediné negativum Evropské ligy je větší pravděpodobnost nepříznivých výsledků ve skupině. Přiznejme si, že Kryvbas nebyl těžkým soupeřem v porovnání s anglickými či německými týmy. Snad se Plzni nadcházející dvojzápas proti Hearts povede a svým postupem přispěje do koeficientu, který bude rozhodovat o počtu českých týmů v evropských soutěží pro nadcházející ročníky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz