Hlavní obsah

Plzeň v hlavní roli boje o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Reprezentační přestávka končí. Svěřenci staronového kouče Ivana Haška nepředvedli oku lahodící výkony, a tak se pojďme povídat zpět na ligové trávníky. Liga se dostává do finální části a souboj o šampióna dostal zápletku jako z pera Agathy Christie.

Článek

Ač se zdá jako utopie, že by v letošní sezoně po konci nadstavby vévodila Viktoria Plzeň, bude právě ona tím, kdo do bitev o titul zasáhne měrou největší. Ale pojďme si situaci probrat pěkně postupně dle aktuálního postavení tří hlavních konkurentů v nelítostném boji o krále Fortuna ligy.

Sparta má vše ve svých rukou

Největším aspirantem na titul je zřejmě pražská Sparta, která si na čele tabulky hýčká skromný, leč zasloužený náskok jednoho bodu před druhou Slavií. A že má vše ve svých rukou, o tom není ani zdaleka pochyb. Ze všech tří týmů, které o titul ještě bojují, má na první pohled nejlehčí los. České Budějovice, Mladá Boleslav, Bohemians, Baník Ostrava a Sigma Olomouc. Navíc Boleslav a Baník mají letenští doma, kde jsou velmi silní.

Co ale Spartu může ohrozit je hned několik faktů. V první řadě její nedisciplinovanost. Kádr je sice široký, ale lavička zdaleka nedosahuje kvalit základní sestavy. Chybějící opory mohou znatelně zasáhnout do očekávání, která se do letenských vkládají. Na hráčích byl v posledních zápasech vidět také značný pokles formy. Ten mohl být zapříčiněn vysokým vytížením, ale Sparta si musí dát velký pozor na pocit uspokojení.

Pro Spartu je důležitý také fakt, že v případě výhry v základní části by své konkurenty v nadstavbě přivítala na Letné, což pro ni může být klíčem k úspěchu. Přeci jen na půdě soupeře je zranitelnější.

Slavia chytá vítr

Sešívaní sice na lídra ztrácí bod, ale na titul samozřejmě stále myslet můžou. Její hráči jsou posílení relativně dobrými výsledky proti AC Milán v Evropské lize. Jasně, celkové skóre 3:7 asi není povzbuzující, ale je potřeba si přiznat, že Slavia hrála oba zápasy téměř celé v oslabení, což pozvedlo její sebevědomí do oblak. Myšlenky na titul tak dostávají stále jasnější kontury.

Slavia má před sebou znatelně náročnější program než Sparta. Po reprezentační přestávce sice začne na půdě tápajícího Slovácka, kde málokdo pochybuje o jejím vítězství, ale tři kola před koncem základní části ji čeká výlet do Doosan Arény. A to bude první z klíčových zápasů jak pro sešívané, tak pro Plzeň. V případě výhry červenobílých by se Plzeň definitivně odstřihla od bojů o titul. Pokud by ale domácí dokázali vyhrát, do boje se vrátí se vší parádou.

I Slavia si chce zajistit sehrání nejtěžších zápasů nadstavby doma, na což ale potřebuje jednak zaváhání Sparty, ale také vítězství na půdě nepříjemné Plzně, která je v laufu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Plzni ztíží boj o titul Fiorentina

Viktoria má ze všech tří mužstev nejtěžší situaci. Nejenže ztrácí na první místo propastných devět bodů, ale zároveň pokračuje v Konferenční lize, což jí bude stát obrovské penzum sil. Navíc její los také není z nejjednodušších. Liberec či Slavia se jí pokusí ve zlém zatopit. Její výhodou ale může být fakt, že silné soupeře má doma a výjezdy budou značně jednodušší. No jo, jenže před a po Slavii ji čeká Fiorentina, což bude zatraceně těžký oříšek.

Pokud si ale plzeňští udrží formu, s jakou hráli před reprezentační pauzou, není jejich boj o titul nereálný. Jak už bylo napsáno výše, první ostrou zkouškou bude Slavia. Tento zápas napoví opravdu hodně o dalším vývoji ligy. Buďto nechá ve hře o titul pouze dva týmy, nebo se do něj vrátí i černý kůň.

Ať už ale zápas dopadne jakkoliv, Plzeň s největší pravděpodobností čeká v nadstavbě zápas na Letné i v Edenu. Asi nelze očekávat, že by někdo z ostatních týmů z ligy, které budou bojovat ve skupině o titul, mohl zaskočit první trio. To je přeci jen o dost odskočené. Rozhodující zápasy tak sehraje především Viktoria Plzeň a právě na ní tak přechází hlavní role v tomto dramatu. Je to právě Viktorka, která může připravit o titul Spartu, ale i Slavii. Čeká nás tak řada velmi zajímavých zápasů, která může, za určité konstelace, vyvrcholit až v posledním kole nadstavby.

Foto: Adéla Stenzelová/Žongl

Petr Vikuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz