Hlavní obsah

Povinné tři body z Budějovic jsou doma. Stále je však co zlepšovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Stenzelová / Žongl

V desátém zápase naší nejvyšší fotbalové ligy zavítalo Slovácko na adresu Českých Budějovic. Ty se výsledkové trápí a tři body byly prakticky povinnost. Slovácku se je podařilo získat, ale nebyla to nějaká extra podívaná. Rozhodně je co zlepšovat.

Článek

Vázla komunikace na hřišti a schopnost udržet míč. Jen se štěstím nedopadl zápas ostudou pro Moraváky.

V prvním poločase spousta chyb a penalta do šaten

Nebudu nikomu mazat med kolem úst. Budějovice (zcela bez urážky) jsou nejslabším článkem naší nejvyšší ligy a na jejich půdu se jezdí pro body. Zisk všech tří byla tedy prakticky povinnost. Můžu však s klidným srdcem říct, že Slovácko výhru doslova utrpělo. Budějovice klidně mohly vyhrát a chybělo jim k tomu jediné – nezakončovat jako tým z okresního přeboru. Nikdo by se nemohl totiž zlobit, kdyby první poločas skončil klidně o tři góly ve prospěch Jihočechů.

Zejména Adediran zatápěl obraně Slovácka, jak jen to šlo. Dokonce šel do samostatného úniku, který ale naprosto nepochopitelně zahodil. Sám vytvářel šance a i se do nich dostával. Naproti tomu hra Slovácka vypadala, jako by se chlapi na hřišti viděli snad poprvé. Nerozuměli si, chyběla jakákoliv myšlenka a počet zbytečně ztracených míčů bych ani nedopočítal. Popravdě jsem se těšil na závěrečný hvizd prvního poločasu a pauzu, protože to vážně smrdělo průšvihem pro Moraváky. Naštěstí pro ně si však Doski v poslední minutě nastavení došel až pro penaltu a Havlík ji bezpečně proměnil. Do šaten se tedy šlo za stavu 0:1 pro Slovácko a tento gól pravděpodobně určil i další průběh zápasu.

Ve druhém poločase všechno lepší. Ale furt ne perfektní

Do druhého poločasu vstoupilo Slovácko daleko lépe. V šatně asi musela proběhnout zajímavá debata na téma výkonu mužstva. Do šancí se dostával Krmenčík, který orazítkoval břevno. Výborně hrál Siňavskij a svou skvělou formu posledních zápasů potvrdil i již jmenovaný Merchas Doski. Zato Budějovice působily trochu opařeně. Na to, že v prvním poločase byly jednoznačně lepší a hráli zajímavější fotbal, ve druhé půli jim nějak došla šťáva. Krom závěrečné dvacetiminutovky (kdy stupňovaly tlak) nepředvedly nic zásadního. Podržel je však brankář Fendrich, který skvěle zlikvidoval Blahútovu tutovku. Ten stejný střelec si ovšem připsal druhý gól Slovácka v 80. minutě a spravil si chuť.

Slovácko zvítězilo na půdě Budějovic zaslouženě 0:2 a po právu si odváží body zpět na Moravu. Že by se ale jednalo o nějaký pohledný fotbal, to se říct nedá. Vykartovaní byli Hofmann a Kohút a stále chybí zranění Vlasta Daníček. Podle rozhovoru s ním to vypadá, že by se snad mohl připojit v zimní přípravě a na jaro už začít hrát. Slovácko má každopádně, co zlepšovat. Dobrou zprávou je, že snad nehrozí krize obrany, jako v minulé sezóně. Vaško skvěle zapadl a v Budějovicích poprvé v základu nastoupil i Kukučka. Ten má, ještě co zlepšovat, ale žádnou ostudu taky naštěstí neudělal.

Tři body dobré, ale…

Jak už jsem napsal výše, Slovácko fakt nezahrálo dobře a jen se štěstím si z Budějovic neodvezlo ostudu. Bez urážky, ale kdyby Budějovice nepodávaly v této sezóně výkony hodné spíše druhé až třetí ligy, mohli klidně vyhrát. Proti Slovácku nezahrály špatně, dokázaly tvořit šance a kdyby jich proměnily jen polovinu, bylo by skóre na jejich straně. Slovácko pak začalo opět stavět hlavně na své defenzivě a je to vidět. Chvílemi možná až moc nechávalo Budějovice hrát a zatahovalo se do hlubokého bloku. Ale je to právě hra z obrany, která Moraváky zdobí a na které svůj výkon staví.

A co bude dál?

Slovácko se netají tím, že by znovu chtělo do TOP 6 a opět bojovat o evropské poháry. Kupodivu jim to i věřím a to i vzhledem k tomu, kolik posil přivedli pro tuto sezónu. Aktuálně mají po odehraných deseti zápasech 16 bodů, což je více než jsem očekával. Zdobí je dvě remízy s pražskými S a jen dvě prohry. Zato však vysoké a to na půdě Mladé Boleslavi a Hradce Králové. Upřímně, pokud Slovácko na TOP 6 dosáhne, bude to podle mého malý zázrak a rozhodně bych si na to nevsadil. Rozehráno však mají dobře a určitě to není ani nic nereálného.

Spíše bych to viděl však na poklidný střed tabulky. Výkony Slovácka moc nenasvědčují tomu, že by měli být v TOP 6. Hodně bude záležet, jak zahrají jeho největší soupeři, mezi které počítám hlavně Mladou Boleslav, Baník, Hradec, Liberec, Olomouc a Jablonec. Slovácko má však pořád, co zlepšovat. Výkony nejsou konzistentní a celkově určitě neodpovídají týmu, který se chce prát o Evropu. Jsem tedy zvědavý, jestli probudí své nejlepší hráče, zda se podaří Krmenčíkovi začít znovu dávat góly a jestli to všechno třeba odstartuje návrat Daníčka na trávu. Já doufám, že ano.

Autor: Jiří Dostálek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz