Hlavní obsah
Sport

Příchod Davida Zimy dává smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Když se v průběhu týdne objevila informace o potenciálním příchodu Davida Zimy do Slavie, hodně fanoušků si klepalo na čelo. Argumenty byly dva – vysoká cena a množství stoperů v týmu.

Článek

V následující řádcích rozeberu, proč to není zdaleka tak jednoduché a proč nový stoper rozhodně není od věci.

Hned v úvodu bych podotknul, že ještě před půl rokem bych tento příchod rozhodně nekvitoval. Z ekonomického hlediska klub velmi riskuje, nicméně nyní je v pozici, kdy si podobné riziko může dovolit. Moje peníze to nejsou, a pokud chceme vidět v Edenu pohár pro ligového šampiona, musí přijít i investice.

Příchod srdcaře a bojovníka

Nadšený jsem už jen z toho, že se vrací mladý kluk, slávista a velký sympaťák. Raritní záležitostí je i to, že Zima upřednostňuje klub svého srdce před působením v Německu. Určitě se nedá očekávat, že by Slavia mohla nabídnout podobný plat jako německý celek. To je právě důvod toho, proč se vrací on, a ne mnohými vzývaný Peter Olayinka. Řada lidí už nejspíše zapomněla, že v létě odešel za penězi, a nedá se předpokládat, že by si chtěl finančně pohoršit.

Není stoper jako stoper

Všude možně se rozebírá, že Slavia má na pozici Davida Zimy spoustu jiných alternativ, ale ono to není tak jednoduché. Zapomíná se totiž na to, že Zima je primárně levý stoper a těch Jindřich Trpišovský ve svém kádru nemá na rozdávání. Igoh Ogbu hraje uprostřed. Tomáš Vlček a Lukáš Masopust (pokud hraje v obraně) jsou téměř ortodoxními pravými stopery. Tomáš Holeš pozici levého beka zvládá, ale také je silnější na druhé straně. Levé místo ve tříčlenné obraně několikrát výborně zastal Jan Bořil, ale pro těžší zápasy už to je u něj složitější. Navíc je mu 33 a zdravotně si prošel šílenými věcmi. Duo Sheriff Sinyan a Taras Kačaraba je pak z rozličných důvodů spíše na odpis. Z tohoto výčtu je jasné, že levý stoper není post, kde by Slavia oplývala kvantem možností.

Třiadvacetiletý reprezentant není navíc jenom levý stoper, ale umí zaskočit i na pozici ve středu obranné trojice. Zde je jasnou jedničkou Ogbu, ale ten bude mít v létě pravděpodobně zaječí úmysly, a je důležité, aby měl tým z Edenu připravenou alternativu. Kdyby klub řešil tuto situaci až v létě, bylo by to lehce řečeno nemoudré.

Zápasů bude spousta

Na jaře čeká Slavii těžký boj o titul a spousta zápasů na třech frontách. A pokud trenéři vyhodnotili, že potřebují stopera, tak bývalý hráč je ideální variantou. Odpadne dlouhá aklimatizace, a když to řeknu s trochou nadsázky, může naskočit hned zítra.

Existují i varovné signály

Určitým varováním by mohla být nízká herní vytíženost. Na podzim odehrál odchovanec olomoucké Sigmy v ostrých zápasech pouhých 386 minut.

Druhý varovný prst je pak potřeba pozvednout nad nestabilním zdravotním stavem syna bývalého hokejového reprezentanta. V loňské sezoně promarodil polovinu sezony. Na druhou stranu letos už mu zdraví docela drží a snad tomu tak bude i nadále.

Pokud bude hrát Zima ve své bývalé formě, Slavia tím získá fyzicky skvěle vybaveného stopera, který dokáže výborně podporovat útok a má na svůj věk už i spoustu zkušeností z těžkých zápasů. Takové hráče už bohužel za dobré slovo získat nemůžete.

Autor: Michal Trávníček (Sešívaný Michal)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz