Hlavní obsah
Sport

Přišel, viděl, neuspěl. Gomez opouští Spartu, fanoušci děkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Když do Sparty na poslední chvíli před koncem letního přestupového období přicházel gambijský stoper James Gomez, mnoho fanoušků neskrývalo překvapení.

Článek

Tomáš Rosický přivedl hráče, o kterém nešly žádné zvěsti a všichni tak byli zvědaví, co jim tenhle mladík připraví za překvapení. A že se překvapení dočkali. Jeho epizodní role v rudém dresu se však chýlí ke konci.

O hráče stojí dánský klub Odense BK. Tam by měl být Gomez už na zdravotní prohlídce. Snad v Odense vědí, co dělají. Ostatně, kdo jiný by měl o hráči mít přehled než kluby v Dánsku, odkud Gomez přicházel do Sparty. Před půl rokem přišel do české ligy z AC Horsens, kde strávil celkem čtyři sezóny a odehrál přes 70 zápasů. S ohledem na tato čísla je s podivem, jaké výkony předváděl v dresu pražské Sparty.

Není reprezentant jako reprezentant

Při jeho příchodu si vedení pražského celku pochvalovalo, jak nadějného reprezentanta své země přivedlo. To se psal červenec 2023. V té době měl Gomez za sebou 14 startů za reprezentační tým a Tomáš Rosický mluvil o jeho výborných fyzických parametrech a schopnosti konstruktivní rozehrávky. Ano, je hezké přivést reprezentanta své země, ale asi je potřeba se podívat na kvalitu tamního fotbalu předtím, než takové výroky přijdou.

Gambie, která okupuje 126. místo pořadí reprezentací FIFA, asi není tou zemí, z jejichž reprezentantů bychom v naší lize jásali. To bychom se mohli radovat i z příchodů reprezentantů Gibraltaru či San Marina, kde jdou kluci do práce na ranní šichtu a odpoledne pak reprezentovat svou zemi a nechat si nakopat třeba od profíků z Francie. Jak napadlo někoho vyzdvihovat fakt, že Gomez reprezentuje Gambii, je tak záhadou.

Sparta vždy měla v týmu řadu reprezentantů svých zemí. Stejně tak je tomu dnes. Mimo tuzemských hráčů tak reprezentační dres obléká např. Angelo Preciado, Kaan Kairinen, Lukáš Haraslín, Qazim Laci či Markus Solbakken. Reprezentační celky všech těchto hráčů se ale pohybují ve zcela jiných patrech žebříčku FIFA. Nebýt Albánie, tak se jedná o celky z první padesátky žebříčku. A o tom, že Albánie půjde vzhůru, jsme se mohli přesvědčit v zápasech naší kvalifikace. Že jsem reprezentant tak ještě neznamená, že jsem kvalitní hráč.

Sbohem a šáteček

James Gomez se zcela jistě zapíše do historie Sparty jako jedna z nejnepovedenějších posil. Za půl roku odehrál celé dva zápasy a do dvou dalších zasáhl jen částečně, přesto si jeho poslední minuty na hřišti bude pamatovat každý sparťan snad do konce věků. Ano, jedná se o zápas s Rangers, kde mladý gambijský reprezentant málem zadělal na průšvih a konec v evropských soutěžích. Během dvaceti minut dokázal darovat skotskému soupeři dvě gólové šance, kterými Rangers rozhodně nepohrdli. A tím zpečetil svůj osud v rudém dresu.

Od toho okamžiku Gomez už do žádného zápasu Sparty nezasáhl a není se čemu divit. Na jednu stranu opravdu nechcete dotahovat zápasy kvůli individuálním chybám svých beků. Na druhou stranu to nepřispívá ani k pohodě v týmu, když musí na hřiště nastoupit s někým, u koho se neustále bojíte, že něco zbabrá. Bohužel Gomez byl tím, kdo nejvíce přispěl k porážce s Rangers i Mladou Boleslaví, a tak díky za jeho přínos, ale ať si ho teď užívají někde jinde.

Sparta má na stoperu dost kvalitních hráčů, a tak odchod Gomeze nepředstavuje oslabení týmu, ale naopak posílení. Mladíci se v přípravě ukazují velmi sympaticky a Krejčí s Vitíkem ještě minimálně na jaro zůstanou, a tak pryč se slabým kusem.

Petr Vikuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
James Gomez

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz