Hlavní obsah
Sport

Profesionální fotbal v Brně zastoupený pouze Líšní? Zbrojovka pro to dělá maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Poslední duel fotbalistů Zbrojovky ve Varnsdorfu potvrdil nelichotivý trend klesající úrovně fotbalu v jejich podání. Ještě před nedávnem se v Brně myslelo na postup, jenže situace se rapidně změnila až do nelichotivého extrému.

Článek

Tím je boj o holé přežití v profesionálním fotbale u nás. Aktuálně se Brno nachází 3 body o sestupu do třetí ligy.

Jsem fanouškem Zbrojovky od éry konce Lužánek, tedy zhruba něco přes 20 let. Avšak aktuální negativní milník zažívám letos poprvé. V tomto časovém rozpětí jsem byl již několikrát druholigovým fanouškem, ale nikdy nehrozil sestup do MSFL. Musel jsem se proto podívat do historických tabulek, abych zjistil, kdy se Zbrojovka nacházela v podobné situaci. Moje hledání ukázalo, že v samostatné české lize tato situace ještě nikdy nenastala. V dobách Československa se hrála v Brně soutěž třetí výkonnostní úrovně naposledy v sezóně 1959/1960. Tento letopočet a rozpoložení Zbrojovky v něm však málokdo pamatuje. Z uvedeného vychází, že bylo právě dosaženo absolutního dna.

Neúspěšný trenér odvolán. Náhrada přichází z béčka

V samotném utkání bylo od začátku vidět, že se na dlouhodobě velmi špatné hře nic nezměnilo. Stále stejné problémy a chyby už nemá cenu ani znovu zmiňovat. V 16. minutě prohrávat o dva góly s posledním celkem druholigové tabulky je na hraně důstojnosti. Ta byla ale stejně pošramocena s konečným hvizdem a výsledkem 4:1. Tento rezultát rozhodl o konci hlavního trenéra Tomáše Polácha. Pod jeho taktovkou získalo červenobílé mužstvo z posledních šesti zápasů pouhé dva body. Stejně bídnou bilanci má v druhé lize už jenom Jihlava, se kterou si to Brňané rozdají ve středu. Záchranu v soutěži tak nově dostal na starost dosavadní trenér B-týmu z divize Lukáš Kříž. Vypomáhat mu budou Marek Zúbek spolu se Zdeňkem Psotkou, který tak k roli sportovního ředitel získal ještě vedlejšák.

Nedisciplinovanost vycházející z frustrace

Dalším nelichotivým faktem z posledního utkání je počet pěti nasbíraných žlutých karet již z prvního poločasu. A to po jednom zákroku můžou být Řezníček a spol. rádi, že se rovnou nečervenalo. Po obou dějstvích se na straně Zbrojovky žlutilo celkem sedmkrát, ovšem i červená karta nakonec padla. Často se jednalo o prohřešky, jenž vycházely ze ztráty míče i na soupeřově polovině.

Hráči by si měli sáhnout do svědomí

V jednom nedávném rozhovoru se nechal sportovní ředitel Zdeněk Psotka slyšet, že jsou v týmu hráči, kteří se nijak netrápí s rolí náhradníků a vysedávačů na lavičce. Naznačil, že pro tyto hráče nebude po konci sezóny v týmu již místo a budou si muset hledat jiné angažmá. Tutéž otázku by si však měly položit i někteří další členové hráčského kádru a sáhnout si i do svědomí, zda směrem k týmu odvádějí práci se kterou by byli sami spokojení a byla hodna jména Zbrojovky.

Áčko může zkazit B-týmu postup

Kdyby totiž hlavní tým Zbrojovky sestoupil do MSFL, nejspíš by vyřadil svoji rezervu, která letos v divizi D útočí z prvního místa na místenku právě do této soutěže. Hlavní a rezervní týmy totiž v jedné lize spolu hrát nesmí. Paradoxem je, že od znovu zavedení B-týmů se právě ten brněnský snaží už pár let probít do třetí ligy, jenže až doposud mu to vůbec nevycházelo. Když už by se to letos konečně mohlo podařit, může dostat stopku od svého A-týmu, který by po sestupu byl účastníkem téže soutěže.

Petr Vížďa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz