Hlavní obsah

První kolo bez červené. Diskutabilní gól na Spartě. Hráč nezodpovídá za své tělo? A co ty ruce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Procházka - Žongl magazín

Máme za sebou první ligové kolo bez červené karty v letošní sezoně. Přesto se některé zápasy neobešly bez propíraných situací, kopaly se penalty a hodně diskutovaná je zejména branka Liberce na Spartě.

Článek

Volnější metr prospíval fotbalu

Musím se přiznat, že mě to překvapilo. V poslední době se v naší nejvyšší soutěži objevil spíše trend, že padalo hodně červených karet. Musí k tomu samozřejmě přispět i samotní hráči, ale velký vliv na danou situaci má nastavený metr rozhodčích. A ti se tentokrát rozhodli nechat fotbal více plynout. Skvěle to bylo vidět třeba v Jablonci, kde se sice občas vyskytly tvrdší souboje, ale sudí pískal jen vyložené zákroky. Přestože se to úplně nelíbilo trenérovi domácích Lubošovi Kozlovi. Objevilo se ovšem několik situací, které by se daly posoudit jako rozporuplné.

Byl míč při gólu Liberce za brankovou čárou?

Asi nejvíce se diskutovalo o gólu Liberce, který padl po hraničním postavení míče na brankové čáře. Byl v momentu přihrávky už za ní nebo se nacházel ještě před ní? Pouhým okem strašně těžká situace na posouzení. V době moderních technologií a pomoci kamer i kalibrované ofsajdové čáry ovšem řešitelná. Nakonec tedy míč nebyl celým objemem za čárou.

Bohužel u této situace je krásně vidět, jak manipulující jsou některé fotografie. Často se to stává i při faulech, že fanoušci vytáhnou jasně vypadající snímek a dokazují tím svoji pravdu. Na fotkách to vypadá, že míč je aspoň metr za čárou. Záleží ovšem na úhlu pohledu. Komise rozhodčích navíc zveřejnila video, z něhož už to tak patrné není. Přesto celou situaci musela vyřešit zmiňovaná kalibrovaná čára, podle níž to je neoddiskutovatelné. Branka navíc nic neřešila, Liberec stejně prohrál. Jinak by byl asi ještě výraznější povyk.

Dvě ruce na Bohemce, obě těžké na posouzení

Hned dvě penalty za ruce se kopaly na Bohemce. A obě byly výživné. V případě ruky klokanů byl záběr dost zmatený, byla tam ruka obou hráčů. Mladoboleslavská zase z bezprostřední blízkosti. Zejména v druhém případě by se dalo debatovat o tom, jestli měl dotyčný nějakou šanci uhnout. Tvrzení, že hráč neměl ruku u těla, mi prostě přijde někdy trochu nesmyslné. Potom mohou fotbalisté vždycky čekat, až se protivník rozmáchne a schválně mu do ní míč napálit. Fotbal se prostě nehraje jen s rukama u těla. Podobné bych prostě nepískal, ale pravidlově si to samozřejmě rozhodčí obhájí.

Faul na Čiháka. Hráč nezodpovídá za vlastní tělo?

Sami sobě si potom vlastně odpovědní pánové protiřečí v případě penalty za faul v zápase Hradec Králové – Sigma Olomouc. V něm kopali domácí penaltu, když Muritala zasáhl loktem do obličeje Čiháka. Podle Komise rozhodčích neměl VAR intervenovat, protože se Čihák do souboje natlačil a došlo nezaviněně k zásahu loktem do obličeje.

Už samotné vyjádření, že se tam hráč sám natlačil, je dost nešikovné. Kdyby ho tam natlačil někdo jiný, tak dobře. A nezodpovídá hráč za své tělo? Kolik nezaviněných faulů či penalt už jsme mohli vidět? Právě ve výskocích si prostě fotbalisté musí dávat pozor, kam svým loktem švihají.

Jistě všichni máme v živé paměti uklouznutí Ghaliho a následný střet s Kalabiškou, za který byl vyloučen. Tehdy Komise potvrdila tento verdikt, i když ho označila za neúmyslný a nešťastný. Byl to tedy horší a úmyslnější (nebrat z pohledu následků) faul než tato rána do hlavy? Proč za tento rovněž neúmyslný zákrok neměla být penalta? Tohle prostě asi nepochopím a přijde mi to nekonzistentní. Buď si tedy budeme stát za tím, že hráč je zodpovědný za své tělo. Nebo nebudeme pískat všechny zákroky, při nichž bude neúmyslnost patrná.

Ruka Chorého správně nepískána

Mluvilo se i o ruce Chorého v zápase s Jabloncem. Rozhodčí penaltu neodpískal, VAR jeho posouzení potvrdil. Komise rozhodčích se k této situaci ani nevyyjádřila. Přesto se samozřejmě začaly ozývat nespokojené ohlasy, zejména ze strany sparťanských fanoušků. Ti by byli rádi za každou ztrátu svého konkurenta. I když to v rámci rivality chápu, vlastně mě to už moc nebaví. Týmy musejí ukázat na hřišti střílením gólů, kdo je na něm pánem.

Ano, Tomáš Chorý dal ruku. Ta ovšem byla zcela u těla, při záběrech bylo ještě vidět, že slávistický útočník ji před tím dal co nejtěsněji k tělu. Navíc se míč dotkl ruky někdy na hranici rukávu. Tohle by byla hodně přísná penalta a za mě i dost nesmyslná. Rozhodčí situaci správně vyřešili.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz