Hlavní obsah
Sport

První ztráta bodů. Odchod Kulenoviče ale bolí více

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslav Appeltauer / FC Slovan Liberec

První domácí zápas Slovanu Liberec skončil dělbou bodů. Sigma zle zatápěla a nakonec vybojovala spravedlivou remízu. Den po zápase se však objevila zpráva, která má potenciál vytvořit více vrásek než ztracený bod.

Článek

Luka Kulenovič po jediné sezoně odchází směr Nizozemsko.

Povedený první poločas jako dobrý základ pro tříbodové odpoledne

Jedinou změnu, kterou Kováč v základní jedenáctce oproti zápasu v Karviné udělal, bylo ponechání chybujícího Ivana Varfolomejeva pouze na lavičce. Místo něho se na hřiště od úvodních minut dostal střelec třetí branky Lubomír Tupta. Slovenský reprezentant se zařadil vedle Nyarka a Višinského na křídlo útoku, kde vystřídal Michala Hlavatého, který zase zastoupil Varfolomejovo místo ve středu zálohy.

Ačkoliv úplný úvod zápasu tomu nenasvědčoval, Slovan postupem času zcela převzal otěže nad prvním dějstvím. Skvělý výkon podával opět Denis Višinský, kterého zastihl začátek sezonu opravdu ve výtečné formě. Proti Olomouci se snažil vymýšlet technické finesy, kterými nejednou zamotal hlavy obráncům. Nutno podotknout, že často ji zamotal i sám sobě a v nadějných prostorech míč ztratil. To mu ale jsem schopný prominout. Technickou kvalitu jednoznačně má a je dobře, že se jí snaží prodat. Osobně jsem doufal, že se výrazně prosadí daleko dřív, talent ve Višinském dřímal obrovský. Ale jak se říká, lepší pozdě nežli později.

Liberec Sigmu v podstatě vůbec k ničemu nepustil. Jeho hra vycházela z konstruktivní rozehrávky již od Huga Jana Bačkovského a trpělivého otevírání mezírek v olomouckém rozestavení. Těch bylo hned několik. Jako například po krásné přihrávce Lubomíra Tupty, po které pelášil na branku Nyarko. Ghanský hroťák se po přestupu představil fanouškům Slovanu jako magický hráč, kterého nic nezastaví. Olomoucký zadák Dohnálek však Nyarkovi ukázal, že v české lize bude potřebovat něco víc než jen africká kouzla a poměrně bez problémů mu vystavil stopku. Nyarkovi nelze upřít rychlost a zdařilou hru směrem zády k brance, technická vytříbenost mu ale ještě chybí. Přesto je ale třeba uznat, že do šancí se dostat umí a pokud byl v prvním poločase někdo nebezpečný, byl to právě Nyarko.

Rozehrávka ještě potřebuje doladit. Adame, snaž se

Na skok bych se vrátil k samotnému zakládání akcí Slovanu. Postupná tvorba hry přes brankáře a stopery může být účinná, ale zároveň velmi riskantní. O tom jsme se ostatně přesvědčili jak v zápase s Karvinou, tak i s Olomoucí. Poměrně velkou chybovost při rozehrávce vykazuje především Adam Ševinský, který zdá se ještě ne zcela dobře zvládá rozehrávku pod tlakem. Ono se není ani čemu divit, mladý stoper odehrál svůj teprve druhý prvoligový zápas v životě. Hráči Slovanu by měli zvážit jestli není lepší někdy odkopnout balon na území nikoho, než těžkými přihrávkami dostávat své kolegy do nepříjemných situací.

Chybující Ghali vše odčinil gólovým centrem

I přesto, že Liberec odehrál poměrně kvalitní první poločas, nešlo si nevšimnout určitých nedostatků. Na můj vkus nepředváděl povedený výkon ani jeden z wingbacků. Josef Koželuh napravo byl poměrně nevýrazný a do výraznějších akcí se moc nedostával. Vlevo hrající Ghali sice brousil lajnu ostošest, ale k ničemu to nebylo. Ghali ztratil většinu balónů, které mu spoluhráči adresovali, a to ať už se jednalo o ztráty plynoucí z nepřesných přihrávek nebo zkažených individuálních akcí. Vše bylo ale rázem zapomenuto úderem 36. minuty, kdy Ghali přesným centrem vybídl ke gólové hlavičce Benjamina Nyarka.

Zbytečný penalta, Míšo…zbytečná

Druhý poločas nezačal úplně nejhůře, pár slibných akcí se událo. Nicméně jak čas postupoval dál a dál, Slovan se ze hry ztrácel. Naopak Sigma přebírala otěže zápasů a stávala se tím nebezpečnějším týmem. Signifikantním projevem této nepěkné proměny se stal po hodině hry penaltový zákrok Michala Hlavatého. Letní posila z Pardubic ukázala, že vlastní vápno není úplně prostor, kde by trávil moc času. Hlavatý chtěl odkopnout vysoký balón, nicméně si nebyl vědom, že v jeho blízkosti stojí Kliment, který se před balon dostal jako první a nechal se od libereckého nešťastníka nakopnout. Hlavatého mi je spíše líto, než cokoliv jiného. Je jasné, že faulovat nechtěl. Faul vycházel z lehkého dezorientování a také určité dávky smůly. Hlavatý si ve vteřině hned uvědomil, jak zbytečná penalta to byla.

Hráči z lavičky tentokrát Kováče zklamali

Po inkasovaném gólu se Liberci nedařilo zmátořit. Nejen, že se nekonal souvislý tlak, ale absentovaly i výrazněji nebezpečné útočné situace. Udála se v podstatě jen jedna a to na samém konci zápasu, kdy se mohl stát hrdinou Dominik Plechatý. Pětadvacetiletý stoper se objevil ve vápně zcela nehlídán, ale jeho střela z voleje skončila pouze na tyči. Stále tedy čeká na svou první ligovou branku.

Jedním z důvodů, proč Liberec nedokázal dovést zápas do vítězného konce, byly nevýrazné výkony hráčů, kteří do utkání nastoupili z lavičky. Zatímco proti Karviné pomohli velmi výrazně změnit ráz utkání a v podstatě každý střídající hráč odehrál skvělý part, proti Olomouci to bylo „velký špatný“. Vše začalo vystřídáním aktivního Nyarka za Lukáše Letenaye. Slovenský útočník byl v podstatě neviditelný a marně lovím v paměti, kdy tomu bylo v nějakém zápase jinak. Letenay na Slovan zkrátka ještě nemá a je otázkou, jestli se na tom někdy něco změní. Zklamal jednoznačně také Qëndrim Zyba, který proti Karviné hýřil aktivitou a rozdával jeden krásný pas za druhým. Proti Olomouci jsme u něj mohli počítat spíše jen zkažené přihrávky. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Lavička Kováče tentokrát nepodržela.

Už aby byl Kulenovič ready… oh wait

Když se v přípravě objevila zpráva, že došlo ke zranění Luky Kulenoviče, mezi libereckými fanoušky došlo ke zděšení. LukaKu byl jednoznačně tím nejlepším útočníkem kádru a Liberec si musel poradit bez něj. Proti Olomouci se sice poprvé v lize prosadil Nyarko, ale přesto se vzhlíželo k návratu Kulenoviče. Ten už se však nevrátí. Chorvatský sniper totiž přestoupil do holandského Heraclesu Almelo za něco kolem jednoho milionu euro. Nutno uznat, že to je částka za aktuálně zraněného fotbalistu, který navíc přišel zadarmo jako volný hráč. Nojo, ale kdo bude dávat góly?

Úspěchy Liberce budou stát nyní o to více na bedrech Benjamina Nyarka. Rychlý Ghaňan vsítil relativně rychle první gól v dresu Slovanu, což mu může jen pomoci. Za ním je ale mezera. Letenay několikrát ukázal, že počítat se s ním moc nedá. Michaela Rabušice trápí ještě drobné zranění a navíc je mu už také 34 let. Potřeba najít nového útočníka je tedy více než aktuální. Kováč na tiskové konferenci zmínil, že útočník se opravdu hledá, ale čas utíká velmi rychle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz