Hlavní obsah
Sport

Rozhodčí opět zařízli Bohemians. K přestupku se upřímně vyjádřil i Marek Matějovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Adamec - se souhlasem autora

Běžela 50. minuta zápasu mezi Bohemkou a Pardubicemi, když se hráč hostů Martin Chlumecký rozeběhl a bez možnosti hrát míč trefil hlavou domácího Erika Prekopa. Za tento hodně ostrý zákrok přitom obdržel pouze žlutou kartu.

Článek

Je těžké, nevidět v tomto jasném faulu úmysl. Nechci hráče Pardubic obviňovat z toho, že by chtěl svého protihráče zranit, každopádně v danou situaci prostě nemohl zasáhnout balón a celý souboj působí z jeho strany hodně nemilosrdně. Měla následovat červená karta. Bohužel zrovna v tomto zápasu nebyl přítomen VAR a rozhodčí na hřišti celou situaci posoudili méně přísně.

Čtvrtý rozhodčí byl hodně blízko. Přesto nepadla červená

Ještě bych pochopil, že hlavní sudí Petr Hocek byl od prohřešku daleko, případně byl otočen nebo ho prostě špatně viděl. Jen několik metrů od hráčů byl ovšem čtvrtý rozhodčí, který tak měl celou situaci přímo před sebou. Prostě není možné, aby v takovém případě nebyl podobný faul potrestán vyloučením hráče.

Pro hráče pražského týmu je to navíc o to horší, že se jedná už o druhý zápas v řadě, při němž byli rozhodčími poškozeni. V minulém kole totiž byl po intervenci videorozhodčí Jany Adámkové vyloučen Ondřej Petrák za ruku, na kterou i podle Komise rozhodčích neměl VAR upozorňovat. Byla to totiž velice hraniční situace. I tentokrát posoudila Komise zákrok jako špatně posouzený, ale k čemu to klokanům je? O celé situaci psal i náš Mára od Botiče, bohužel po týdnu se musíme poškození Bohemians věnovat znovu.

Foto: Úryvek ze zápisu komise rozhodčích

Disciplinární komise navíc nemůže hráče dodatečně potrestat, protože nebylo naplněno ani jedno z kritérií, na základě jichž by se k němu mohla vrátit. Hráč Bohemians totiž není vážně zraněn (naštěstí), hlavní rozhodčí by situaci vůbec neviděl (i když ji viděl očividně nesprávně) nebo že by byla administrativní chyba.

K tématu se v pořadu TIKI-TAKA vyjádřil i současný hráč Mladé Boleslavi Marek Matějovský, který si nebral servítky:

Za mě v poslední době jsou tam čtvrtí rozhodčí hlavně proto, aby koukali, jestli trenér překročí vymezenou zónu, a to potom hned běží. Ale tohle měl přímo před očima, bylo tam jednoznačný, že Chlumecký vůbec nekoukal na ten balón. On celou dobu kouká na toho Prekopa. Teď je to navíc nastavený tak, že když něco nevidí, tak hodně spoléhají na ten VAR. Je to pro ně taková berlička. A trošku zapomínají na to, že mohou (nebo by měli) spoustu věcí pískat i bez toho.

Bohemians nakonec v zápasu vyhráli, takže je celá situace může mrzet o trochu méně. Zásadní je ovšem fakt, že se neustále musíme potýkat s tím, že není dostatečně chráněno zdraví účastníků naší nejvyšší soutěže. Když je hráč týmu potrestán červenou kartou za absurdní ruku jako v minulém kole a hned v následujícím je faul protihráče posouzen takto benevolentně, naprosto to nedává logiku.

Doufejme, že ve skupině o záchranu se podobné události Bohemce vyhnou a budou tak moci regulérně zápolit o setrvání v nejvyšší soutěži. Aspiranty na sestup jsou momentálně spíše jiní, ale rozhodčí ještě mohou tyto boje výrazně ovlivnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz