Hlavní obsah
Sport

Rozpačitá Slavia minutu od fiaska. Sešívané málem zaskočil Jablonec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Poté, co Sparta zahájila fotbalový rok 2024 vítězstvím v Karviné, vstoupila do něj také konkurenční Slavia domácím zápasem s Jabloncem.

Článek

Druhý tým tabulky šel do zápasu v roli jasného favorita a poté, co po vítězství Sparty ztrácel na vedoucí příčku již osm bodů, si nemohla dovolit žádné zaváhání, byť má momentálně ještě jeden zápas se Zlínem k dobru. První překážkou v novém kalendářním roce však byl pro Slavii dvanáctý Jablonec. Do duelu Slavia logicky vstupovala v roli jasného favorita a žádný slávista si nepřipouštěl nic jiného než vítězství. Měla se dostavit náprava po srpnové remíze na jablonecké Střelnici.

Největší posila zůstala na lavičce

Nejvíce probíranou zimní posilou Slavie byl italský navrátilec David Zima, který přišel z FC Turín a podepsal v Edenu smlouvu do léta 2028. Obranu Slavie představovala stoperská trojice Lukáš Masopust, Tomáš Holeš a Igoh Ogbu. Do branky se postavil Aleš Mandous, na čemž se podílelo obnovené zranění plzeňské posily Jindřicha Staňka. Do útoku postavil trenér Trpišovský Václava Jurečku a Mojmíra Chytila. Na lavičce zůstaly také další zimní posily El Hadji Malick Diouf a Ondřej Zmrzlý.

Slavia vstoupila do zápasu naprosto ideálně a již ve 3. minutě poslal „sešívané“ do vedení Conrad Valem. Nicméně euforie byla na straně domácího týmu až příliš velká. O dvě minuty později poslal totiž jabloneckou odpověď Vachtang Čanturišvili. Velmi rychle se tak zdálo, že fanoušky nečeká nudný zápas, čemuž na obou stranách pomáhaly také určité individuální chyby. V jedenácté minutě se ozval Conrad Valem podruhé a povedenou hlavičkou vrátil Slavii vedení. Ještě však neuběhla ani čtvrthodina a přišla odpověď v podání Jana Chramosty. Ten mohl po chybě brankáře Mandouse dostat Jablonec dokonce do vedení. Tento scénář se však nakonec nekonal.

Dostavil se naopak trest od Václava Jurečky. Ten po necelé půlhodině krásně poděkoval Mojmíru Chytilovi, který mu připravil gólovou pozici skvělou individuální prací. Až poté se situace na hřišti ze slávistického pohledu uklidnila a zdálo se, že sešívaní dostávají zápas pod kontrolu. Zbytek prvního poločasu měla pod kontrolou a po divokém začátku mohli jít hráči v sešívaných dresech do šaten v relativním klidu.

Drama pokračovalo do úplného konce

Nezdary ve slávistické defenzivě pokračovaly i po změně stran. Po třech odehraných minutách druhého poločasu vstřelil třetí jablonecký gól Jakub Martinec. Domácí tým pak dlouho nevěděl, jak na tuto branku vhodně odpovědět a dostavovala se i jistá bezradnost, na níž Jindřich Trpišovský reagoval zhruba po hodině hry trojím střídáním. Slavia měla stále optickou převahu, ale dostavovala se do její hry jistá nervozita a to plně vyhovovalo týmu Radoslava Látala. Na velký slávistický nápor se skutečně marně čekalo. Až na začátku nastaveného času přišla Tijaniho hlavička do brankové konstrukce. Tento zvuk musel mnohým vzhledem k průběhu zápasu připomínat dost možná Beethovenovu Osudovou. Stále však ještě nebyl konec.

V sedmé minutě nastavení se však opět ukázalo, že fotbal nemá logiku. Po rohovém kopu Petra Ševčíka totiž Václav Jurečka nakonec vstřelil v tomto zápase i druhý gól, který na poslední chvíli zajistil to, že všechny tři body zůstaly v Edenu. Řada fanoušků musela mít v té době tendenci opustit domácí stadion Slavie, ale pokud tak učinili, musí je to v těchto chvílích velmi mrzet. Nejlepší slávistický střelec totiž nakonec udělal krásnou tečku za tímto zápasem. Ten přinesl možná více nervů, než všichni slávisté před výkopem očekávali, ale teď nyní doufají, že si ještě nevybrali všechno jarní fotbalové štěstí.

Foto: Žongl / Jager

Tomáš Hübschman

Blýská se v Jablonci na lepší časy?

Pro Jablonec to měl být zápas, ve kterém mohli hráči nastoupit bez známky jakéhokoliv stresu a taky se tomu tak stalo. Tři branky na domácím hřišti Slavie se jen tak nevidí. Vždyť naposledy obdrželi slávisté na svém hřišti tři branky v dubnu předminulého roku v utkání s Feyenoordem. Právě toto musí být pro Severočechy tak potřebná vzpruha, aby se odrazili z druhé poloviny tabulky a mohli konečně zase zažít poklidnou sezónu.

V poslední době ze všeho nejvíc trápí jablonecké psychika. Když se totiž podíváte na složení kádru, tak byste od něj boje o záchranu opravdu nečekali. Nutno také podotknout, že se Jablonec na Slavii vždy umí vybičovat k velkým výkonům.

Dnes se ale opět ukázalo, že Radoslav Látal dělá některá nepochopitelná rozhodnutí. O poločase vystřídal agilního Černáka za novou posilu Kanakimanu. Kdyby s touto volbou počkal na pozdější fázi zápasu, mohl burundský forward nadělat unavené obraně Slavie velkou neplechu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz