Hlavní obsah
Sport

Sigma Olomouc na prodej? Na stole leží nabídka od Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Už nějakou dobu se spekulovalo o prodeji fotbalové Sigmy Olomouc. Majetkové poměry klubu nejsou v očích fanoušků zrovna pozitivní a nemálo z nich volá po odvolání vedení v čele s Ladislavem Minářem a Petrem Konečným.

Článek

V úterý pak Sigma Olomouc, bez nějakých konkrétních detailů, zveřejnila informaci o nabídce na akcionářský vstup do klubu. Zájemcem je americká Blue Crow Sports Group, která už vlastní, mimo jiné, i klub MFK Vyškov.

Co může Sigma získat a naopak ztratit?

Samozřejmě nemluvíme o možném prodeji Sigmy jako o nějaké super horké novince. O tomto kroku se spekuluje už několik měsíců, nicméně svou roli ve všem hrálo i město. Původní spekulace ohledně nabídky zněly tak, že Američané budou klub odkupovat postupně. A právě představitelé města se obávali, že by se nemusel naplnit roční rozpočet klubu potřebný k jeho fungování a město by toto mělo pak dotovat. To vše je nyní nejspíš vyřešeno, a tak v Olomouci leží zatím blíže nespecifikovaná nabídka na odkup klubu.

Sigma Olomouc se v poslední době potýká s palbou kritiky na neuvážené prodeje svého majetku. Vše vyústilo v nedávný čin s prasečími hlavami a cákanci krve před hlavním vchodem na stadion. Ať se děje v Olomouci cokoliv, byl takový čin hodně přes čáru, na tom se asi shodne celá rozumně smýšlející populace. Každopádně je možný prodej klubu pro spoustu fanoušků vítaná zpráva. Ozývají se však i takoví, kteří by neradi prodávali jeden z tradičních fotbalových klubů zahraničním majitelům. Osobně si však myslím, že na této akvizici může Sigma jen vydělat, a to právě díky zkušenostem, kterých mají manažeři americké společnosti na rozdávání.

Kdo jsou Blue Crow Sports Group?

Toto jméno nejspíš většina českých fanoušků fotbalu slyšela poprvé ve spojení s prodejem klubu MFK Vyškov. Ani zdaleka se však nejedná o jedinou fotbalovou akvizici společnosti. Ta vlastní již několik dalších klubů. Zejména bych vypíchl Club Deportivo Leganés, které nyní drží první pozici v druhé španělské lize a má tak velmi dobře nakročeno do La Ligy. A to už, uznejme, něco znamená. Své akvizice má pak společnost i v Kataru nebo Mexiku.

Celá myšlenka vedení společnosti tkví v tom, že chce v různých koutech světa vylepšovat a podporovat lokální talenty a vytvářet tak základy a odrazový můstek pro opravdu světové hráče. A co si budeme povídat, Česká republika má hodně talentů, ale už dlouho jsme tady neměli éru, jako za dob Nedvěda, Kollera a dalších. Třeba zrovna Blue Crow Sports Group bude stát za novou generací hráčů. A možná se tak jednou dočkáme opět Českého národního týmu na minimálně Evropské špičce.

A co bude s Vyškovem?

Vlastnictví Sigmy Olomouc však může vytvářet mnoha fanouškům fotbalu vrásky. A to zejména těm z Vyškova. Ten má docela slušně nakročeno na postup do první ligy. Momentálně drží druhé místo za Duklou Praha a má tak blízko minimálně k baráži. Avšak pokud dojde opravdu k akvizici Sigmy, může celé dlouhé snažení vyjít vniveč. Dle pravidel totiž nesmí v naší nejvyšší lize hrát dva kluby jednoho majitele. A ruku na srdce, pokud si majitelé budou pro první ligu muset vybrat mezi Vyškovem a Olomoucí, máme asi všichni jasno. Je to však docela škoda. Vyškov se o první ligu pere už druhou sezónou a určitě by si zasloužil postoupit.

V případě prodeje Sigmy však nejspíš opravdu zůstane ve druhé lize. Leda by to Američani nějak šikovně vymysleli, ale to si upřímně nemyslím. Ve výsledku se spíše přikláním k tomu, že se z Vyškova stane farma pro Olomouc a další kluby v portfoliu americké společnosti. Což ve výsledku nemusí být vůbec špatné. Vyškov by se v případě postupu do první ligy potýkal i s problémem nevyhovujícího stadionu a z posledních let bohužel víme, že nováčci v první lize často padají po jedné sezóně zpět. Vyškov by tak mohl hrát na vrcholu druhé ligy, mít velmi zajímavý kádr a podílet se na rozvoji mnoha hráčů. A to vlastně není špatný osud.

Chtějí vůbec majitelé Sigmu Olomouc prodat?

Největší a nejdůležitější otázku jsem si nechal na konec článku. Že je nabídka finančně lukrativní, že fanoušci ve většině nového majitele uvítají a že by to pro klub i český fotbal bylo přínosem, na tom se asi shodneme všichni. Ale nikde ještě není napsáno, že k prodeji opravdu dojde. Nedávné kauzy kolem prodeje nemovitostí ještě neutichly a z hodně koutů Olomouce se ozývá, že Sigma byla v podstatě vytunelována.

Co si budeme, nespokojenost fanoušků s vedením je obrovská. Malá návštěvnost a nedávno taky protest, kdy skalní fanoušci opustili na pět minut tribuny, mluví za vše. Vedení by s fanoušky mělo komunikovat daleko lépe a své kroky vysvětlit. To se však ještě nestalo, a tak se nabízí otázka, jestli opravdu není něco hodně prohnilého v útrobách Sigmy. A pokud vedení nedokáže tyto věci pojmenovat a veřejně odprezentovat, je snad v zájmu konkrétních jedinců prodej? Co kdyby se začalo zkoumat a něco našlo? Nechci na nikoho ukazovat ani nikoho jmenovat, ale přijde mi to, jako vyčkávací strategie – však ono to jednou odezní. Ale zatímco vůči fanouškům se snese říct nebo zapírat prakticky cokoliv, vůči novým majitelům jen velmi těžko.

Každopádně uvidíme v brzké době, jak to všechno dopadne. Upřímně musím dát zčásti za pravdu i jednomu komentáři na sociálních sítích klubu, kde autor psal, že pokud by vypsala nějaká sázková společnost kurzy na prodej, tak to dá „za barák“, že se klub nakonec neprodá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz