Hlavní obsah
Sport

Slavia o svém trenérovi nepochybuje. Jeho dominance však může škodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Pražská Slavia si v předposledním kole připsala nečekanou domácí ztrátu s olomouckou Sigmou, kdy si do tabulky započítala pouze jeden bod a na vedoucí Spartu nyní ztrácí již čtyři body.

Článek

Mnoho trumfů v boji o titul tak skutečně před nadstavbou v rukou nedrží. Reálně si teď musí hrát s myšlenkou na to, že potřetí za sebou budou slávisté mistrovské oslavy prožívat pouze jako diváci. Pokud by se tento scénář naplnil, bude mít klubové vedení v čele s Pavlem Tykačem znovu více

Začátek v relativním klidu

Jindřich Trpišovský se stal trenérem Slavie na konci roku 2017, kdy nahradil pozdějšího kouče reprezentace Jaroslava Šilhavého. Do Edenu přišel v době, kdy měla v tabulce poměrně velký náskok Viktoria Plzeň, která se později stala mistrem. Jeho hlavním úkolem tak bylo budovat tým pro následující ročník, kdy začal psát se Slavií skutečnou fotbalovou pohádku a udělal z ní českého fotbalového hegemona, s nímž se dostal do Ligy mistrů a sehrál vyrovnané zápasy například s Barcelonou či Interem Milán. Ve Slavii zažili nejpovedenější období od konce 2. světové války a Jindřich Trpišovský je nepochybně jeho duchovním otcem.

Ziskem tří mistrovských titulů v řadě se stal pro fanoušky v podstatě nesmrtelným a jeho práce si všimli i v zahraničí, přičemž měl dostat několik nabídek ze západní Evropy. Vždy však odmítl a mluvil o specifickém slávistickém stylu, který nyní nechce aplikovat jinde. Na jaře 2022 však Slavia nezvládla nadstavbovou část a doslova tím věnovala titul Plzni, přičemž ligová sezona pro ní skončila domácí porážkou v derby se Spartou.

Nestala se Slavia uzavřeným světem?

Za dobu, co působí Jindřich Trpišovský ve Slavii se na Letné měnil trenér hned osmkrát. Často se zdálo, že Sparta vybírá trenéry metodou pokus-omyl. Nyní se však situace změnila. Dánský kouč Brian Priske přišel do týmu s jasnou vizí a přes rozpačitý začátek dostal od Tomáše Rosického důvěru. Odměnou byl v minulém roce zisk mistrovského titulu. Nyní si již Sparta hraje reálně s myšlenkou na obhajobu, což by se klubu povedlo po třiadvaceti letech. Pro Slavii by se jednalo o další zdvižený prst, že nyní již není tím klubem, který udává trend.

Když během jarní části ligy přišly na přetřes spekulace o možné trenérské změně ve Slavii, vedení klubu jasně vzkázalo, že o ničem takovém neuvažuje a momentální smlouvu platnou do roku 2026 je připravené dodržet. Vystupování v tomto stylu však může také vycházet z toho, že pro vedení klubu nebyla dlouho trenérská výměna tématem a teď v podstatě zažívá něco nového a nepříjemného. Jindřich Trpišovský je v podstatě po celou dobu svého působení ve Slavii fakticky nedotknutelný. Nikdy se tak nedostavila otázka, kdo by ho mohl nahradit, až jednou své působení ukončí.

Vzhledem k tomu, že ještě neznáme výsledek této sezóny, není na místě spekulovat například o tom, kdo by mohl momentálního vůdce nahradit. Slavia by se ale měla zamyslet nad celkovým fungováním svého sportovního úseku, kde je Jindřich Trpišovský zjevně naprosto dominantní. Není na místě například posílení trenérského týmu? Slavii by jistě pomohl příchod člověka, který by na sportovním poli mohl působit jako jistý oponent dnešního hlavního kouče. Najde se však někdo takový? Jindřich Trpišovský v této sezoně v počtu výher překoval Pavla Vrbu z doby jeho plzeňského angažmá. Nicméně žádný strom neroste do nebe…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz