Hlavní obsah
Sport

Slavia remizovala s Ajaxem. Příčinou je velká rotace, slabý výkon rozhodčího i zdržování hostů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

V úvodním domácím zápase Slavie v Evropské lize čekal pražský tým v Edenu slavný Ajax. Lehce podceňovaný soupeř, kterému navíc chybělo v sestavě několik hvězd, hned v úvodu začal ukazovat, že sešívané nečeká žádná lehká práce.

Článek

Hodně překvapivá základní sestava a penalta v úvodu

Slavia nastoupila v hodně obměněné sestavě oproti předchozímu utkání. Vepředu dostal přednost Mojmír Chytil, slibovaný Ondřej Lingr a poprvé v základní sestavě i Simion Michez. Tomáš Chorý tak tentokrát zůstal pouze na lavici náhradníků. A byly tu i další změny. Na hřišti nebyl Bořil, Diouf, Provod ani Zafeiris. Rotace byla zřejmě způsobená i blížícím se derby, ale nechat na lavici momentálně nejlepší hráče Slavie? Příliš riskantní krok.

Od začátku ostatně byla nepřítomnost Chorého, Provoda, Bořila i dalších hráčů znát. Ajax se po úvodním oťukávání dostával pomalu dopředu, což nakonec vyvrcholilo odpískáním penalty v 17. minutě. Tu proměnil van den Boomen a dal tak domácím jednoznačně najevo, že tohle stačit nebude. V prvních minutách navíc dostal žlutou kartu Holeš, což byla pro zbytek zápasu velká nepříjemnost.

Od prvních minut slabý výkon rozhodčího

Jen o chvíli později mohli slávističtí fanoušci vidět rovněž velice podezřelý zákrok i na druhé straně. Tentokrát se ovšem k velké nelibosti domácích fanoušků pokutový kop nekopal. Stadionem se tak velice brzy začal ozývat pokřik „UEFA mafia“. Pravdou je, že Slavia často doplácí na minimálně diskutabilní rozhodcování v evropských pohárech. Stačí si vzpomenout na červenou pro Tomáše Holeše.

Jen o chvíli později navíc byl rovněž ve vápně držen Rasmussenem Mojmír Chytil, ani tentokrát rozhodčí ani VAR neviděli přestupek. K zajímavé standardce se tak dostali slávističtí fanoušci až ve 26. minutě, kdy byl za vápnem faulován opět Chytil. Ten dostával v tomto utkání hodně naloženo.

Zápas byl v první půlhodině velice bojovný s fauly na obou stranách. Zajímavou standardku kopala Slavie v 31. minutě. Po nákopu Wallema mohl poslat míč do brány Mojmír Chytil, bohužel jeho střela mířila těsně vedle. Do další obrovské šance se dostal Ondřej Zmrzlý po Lingrově centru, ale ani on neposlal míč do brány.

Ve 37. minutě se přezkoumával další zákrok na Filipa Prebsla, ani tentokrát se ovšem penalta nepískala. Opět se ovšem jednalo o minimálně diskutabilní moment, kdy Slávista dostal úder do obličeje.

A tak mohl po dlouhé chvíli zaútočit Ajax a byl velice blízko dalšímu gólu. Střela islandského fotbalisty Kristiana Hlynssona mířila těsně vedle. A tak mohla zakončovat opět Slavia, Lingrovu střelu ovšem bez větších problémů chytil brankář hostí.

Ajax v první půli nebezpečný, do druhé vlétla Slavia

Na konci poločasu se do obrovské šance dostal Brobbey, kterého trochu marně (ne)stíhal David Zima. Útočník Ajaxu naštěstí zamířil svou střelu vedle brány Antonína Kinského. Ajax v prvním poločase jednoznačně byl nebezpečnějším týmem. I Slavia se sice dostala do šancí, ale v konečné fázi nekousala tolik jako její soupeř.

V prvním poločase se bohužel jednoznačně ukázalo, že nenasazení pro Slavii momentálně klíčových hráčů může být zásadní. Diouf, Bořil, Chorý, Zafeiris nebo Provod, to jsou momentálně pro sešívané hodně hráči tvořící kostru celého kádru. Podobná rotace potom prostě musí být znát. Do druhého poločasu to tak jednoznačně chtělo nějaké změny.

Střídání výrazně ovlivnila obraz hry domácích

Hned v úvodu druhé půle se Slavia hnala dopředu. Po standardní situaci Lingra byla ve vápně slušná skrumáž, ale nakonec z ní byl jen rohový kop. Ten hráči hostí bez větších problémů odvrátili. Domácí se ovšem od začátku druhé půle intenzivně hnali za vyrovnáním. Sevřeli Ajax na jeho půlce a posílali směrem k jeho vápnu jeden míč za druhým. Bohužel právě zde samozřejmě hodně chyběl Tomáš Chorý. Když už se k zakončení dostal Michez, brankář Ajaxu ho skvěle vychytal.

V 60. minutě došlo k velkému slávistickému střídání. Na hřišti se objevil Chorý, Jurásek, Diouf i Provod. Tahle změna prostě musela přijít. A nové síly na hřišti byly hned znát. Slavia opět svého soupeře zavřela v jeho vápně a kopala jeden roh za druhým. Ve vzduchu visel vyrovnávací gól.

Náhradníci ukazují svou sílu, Ajax jde do deseti

Slávisté se ho nakonec skutečně dočkali. A mohla za něj právě dvojice střídajících hráčů. Po centru Matěje Juráska poslal do sítě Ajaxu míč Tomáš Chorý. Opět si tak možná získal o něco více fanoušků. Tenhle hráč je prostě pro Slavii strašně platný a nechápu všechny fanoušky, kteří ho stále mají potřebu nějak kritizovat.

V 74. minutě se na hřiště dostal i další z hráčů, kteří jsou běžně součástí základní sestavy Christos Zafeiris. A jen o chvíli později dostala Slavie obrovskou šanci na získání výhry. Již podruhé totiž obdržel žlutou kartu Baas a poslal Ajax do deseti. Do konce zápasu ještě bylo poměrně hodně času na celkový obrat utkání.

Šílený závěr plný zdržování a dalších podivných rozhodnutí rozhodčího

A sešívaní se hnali dopředu a stupňovali svůj tlak. Holandskému týmu muselo být jasné, že bude mít ještě velmi těžké, aby udržel alespoň jeden bod. V posledních deseti minutách ovšem byla hra hodně kouskována různými  fauly a přestupky, což samozřejmě napomáhalo hostům.

V závěru utkání navíc rozhodčí pískal sebemenší kontakt Slávistů s hráči Ajaxu a situace začínala být až skoro bizarní. Hráči Ajaxu na závěr ještě dostali dvě žluté karty za zdržování při házení autu. Chápu, že se snažili udržet alespoň remízu. Přesto mě jejich chování hodně zklamalo. Tohle je ten slavný holandský celek?

Do konce utkání už se na skóre nic nezměnilo. Celý stadion ještě nakonec začal hučet a křičet pokřik „UEFA mafia“. Nutno podotknout, že závěr druhého poločasu se změnil v něco šíleného, co se už nedalo nazvat ani fotbalem. Velké zklamání z Ajaxu i rozhodčího, který opět pískal hodně kontroverzně. I přesto si Slavia prohrála zápas sama. Ať už nasazením oslabené základní sestavy nebo nevstřelením rozhodují branky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz