Hlavní obsah
Sport

Slavia rozdrtila Baník. Zápas ovlivnila červená pro Tanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Slavia Praha vstoupila do nadstavby vítězně a s velkou parádou. Od Baníku jsem čekal jednoznačně víc, ale zápas zásadně ovlivnila i červená karta pro Tanka. Sešívaní tak stále jsou ve hře o titul. Rozhodne zřejmě derby v příštím týdnu.

Článek

Chybějící Ewerton velkým oslabením Ostravy

Nedávný zápas Baníku na Spartě ukázal útočnou sílu, ale i obranné slabiny ostravských. Ti sice dostali čtyři branky po někdy šílených chybách obrany, ale zároveň dokázali i tři góly vstřelit. V utkání se Slavií se ovšem museli smířit s jednou výraznou ztrátou. Vzhledem k dohodě o nastoupení hráčů na hostování nemohl být na hřišti Ewerton, který stále patří Slavii. A nebudeme si nic nalhávat, je to v současnosti pro Baník možná ten nejzásadnější hráč.

V úvodní části prvního poločasu bylo na Slavii vidět, že nechce chybovat. Hrála trochu opatrněji, i když se hned v úvodu dostala do náznaku šance, kdy přesně nedokázal zamířit Provod a později ani Bořil. Ve 24. minutě šli domácí na chvíli do vedení, radost fanoušků ovšem následně překazilo rozhodnutí rozhodčího o ofsajdu.

O pouhé čtyři minuty později se ovšem radovali znovu a tentokrát již oprávněně. Schranze sice nejdříve vychytal brankář Markovič, ale při jeho dorážce hlavou už byl bezmocný. Při vedení 1:0 se do určitého tlaku dostali i hosté. Slavia v určitý moment vypadala trochu vyhasleji, ale ostravští toho nedokázali využít. Nakonec vlastně ani nevystřelili přímo na bránu, takže brankář Staněk si moc nezachytal.

O přestávce zřejmě dostali hráči Slavie v kabině trochu naloženo, protože se nakonec rozhodli v druhém poločase Baník zdemolovat. Nejdříve hned ve 48. minutě dokázal Douděrovu střelu poslat do sítě patičkou Chytil. Tento způsob zakončování se mu očividně líbí, protože jsme ho viděli již několikrát.

Tanko opět nedohrál zápas se Slavií

Ještě zásadnější situace ovšem přišla v 50. minutě. Tanko si totiž tvrdě vyšlápl na Holeše a obránce Slavie se svíjel v bolestech. Rozhodčí se posléze běžel podívat na video a ukázal ostravskému útočníkovi červenou kartu. Stejně jako v prosincovém utkání tak tento nigerijský hráč zápas se Slavií nedohrál. Těžko říct, jestli se jedná o náhodu nebo třeba přemotivovanost proti tomuto soupeři?

Jednalo se o podobnou záležitost jako v případě červené Holeše v Evropské lize?

Červená karta každopádně za mě zasloužená. I při zpomalených záběrech bylo vidět, že se jednalo sice o nešťastný (neúmyslný) zákrok, ale s poměrně velkou intenzitou. Za podobné prošlápnutí nohy prostě musí přijít vyloučení. Na sociálních sítích se po utkání strhla debata, zda se opravdu mělo jednat o červenou. Dokonce přišlo srovnávání s faulem Holeše ze zápasu s AC Milán, ale to mi přijde nesmyslné. Jednalo se o zcela jinou situaci, a zatímco zmíněné vyloučení z Evropské ligy bylo opravdu hodně přísné, tady za mě vše v pořádku. Pravděpodobně to potvrdí v pondělí i Komise rozhodčích.

Oslabený Baník se už na nic moc nezmohl

Tento okamžik už zápas prakticky rozhodl. Baník se sice dostal v průběhu utkání ještě do několika šancí, ale žádná z nich nebyla vyloženě gólová. Oproti tomu Slavia dokázala zaúřadovat ještě třikrát. V prvním případě opět hrála roli patička, kdy si Ivan Schranz obhodil touto částí nohy brankáře Markovice a Jurečka zakončil do zcela odkryté brány. Jen o dvě minuty později se trefil podruhé Mojmír Chytil a na konečných 5:0 završil debakl Baníku střídající Jurásek.

Do utkání vstoupil i obránce David Zima, ale až za stavu 4:0. Přišlo mi to jako takové střídání, že ho tam trenér dal až ve chvíli, když už to nemohl tolik zkazit. A na závěr přišel i Stanislav Tecl, který toho už možná ve Slavii moc neodehraje. Fanoušci ho hned začali vyvolávat pokřikem Standa Tecl kanonýr, čímž uznali jeho zásluhy z minulých let.

Fanoušci Baníku odsoudili nadstavbu. Atmosféra na stadionu byla úžasná

Ostatně fanouškovská atmosféra byla samostatnou kapitolou. Setkali se tu dva přední tábory. Viděli jsme několikrát choreo na obou stranách, pyro a slyšeli mnoho pokřiků. Zajímavé bylo i choreo Baníku, na němž byl nápis „Zrušte nadstavbu“, což baníkovský kotel následně podpořil i pokřikem proti této části ligy. Pravdou je, že Ostravě může nadstavba uškodit. Rozhodně bude mít ještě těžké udržet si čtvrtou příčku, protože ji čekají i další těžké zápasy.

Nezaujatý fanoušek viděl skvělý zápas s pěti góly a úžasnou kulisou. Baníkovec zřejmě odcházel trochu více smutný, slávista naopak v obrovské euforii. Výsledek určitě pozvedl myšlenky a naděje sešívaných, které příští týden čeká pravděpodobně rozhodující utkání na Spartě. Jestliže Slavia nevyhraje, dost možná bude rozhodnuto. Sparta ještě nastoupí v neděli proti Slovácku, což rovněž může určit nějaký vývoj ve skupině o titul. Především jí v něm hrozí vykartování hned devíti hráčů, povětšinou těch nejzásadnějších včetně Vindahla, Birmančeviče, Kuchty, Krejčího či Panáka. Rozhodně si tak budou muset tito hráči dávat veliký pozor. Otázkou je, zda někteří z nich nezůstanou jen na lavici náhradníků. Jejich největší rival totiž očividně boj o titul ještě nevzdal a každá ztráta by pro ně mohla být fatální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz