Hlavní obsah
Sport

Slavistické béčko postoupilo do 2. ligy. Opět budeme moci vidět derby rezerv pražských S

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

Slavistická rezerva dokázala v play-off ČFL zvítězit nad Slovanem Velvary a díky tomu potvrdila svůj oprávněný postup do druhé nevyšší domácí soutěže. Do ní se vrací po jednom roce a fanoušci tak opět budou moci vidět i derby pražský béček.

Článek

Sázka na mládí

Druhý tým Slavie přitom nastoupil do zápasu s velice sympatickou sestavou. Nespoléhal se totiž na hráče A týmu, jak tomu v minulosti několikrát u podobně důležitých utkání bylo, ale vsadil zejména na mládí. Příležitost okusit svůj první zápas v dospělém fotbale dostala hned čtveřice mladičkých hráčů – Naskos, Boledovič, Kovář a Kolísek. Z celé základní jedenáctky bylo hned deseti hráčům pod dvacet let. Třem ze čtyř noviců bylo v den utkání dokonce pouze 16 roků. Jediným tmelícím veteránem se tak stal sedmatřicetiletý Michal Švec.

Dopředu už bylo jasné, že postupujícím bude Slavia. Velvary totiž dávaly už před play-off o postup do druhé ligy na vědomí, že se nechtějí posunout o soutěž výše. V případě jejich vítězství by tak stejně byla druholigovou Slavia. Pražský tým chtěl ovšem potvrdit, že se do této soutěže vrací oprávněně.  První utkání skončilo remízou 0:0, oficiálně rozhodnout tak mělo utkání na Xaverově.

Už ve 4. minutě vlastní gól

A Slavisté se dostali do vedení už ve čtvrté minutě, když přihrávku Samuela Pikolona do vlastní branky poslal hostující Libor Drozda. V první polovině už se nic moc významného nestalo a rozhodovat se tak mohlo až v té druhé. Velvary ovšem nehrály vůbec špatně, jen jim chybělo více kvality a trochu toho fotbalového štěstí.

Naopak v 74. minutě byl ve vápně Velvar faulován Pikolon a sám si postavil míč na značku pokutového kopu. Sice ho nedokázal proměnit, když jeho střelu nohou vyrazil brankář Spilka, ale z dorážky už se osmnáctiletý hráč nemýlil.

Neproměnit dvě penalty je umění

V 80. minutě se pokutový kop zahrával i na druhé straně a hostující Tomáš Kott ho dokázal proměnit a snížit na rozdíl jediné branky. Ve zbytku utkání ještě byly náznaky šancí na obou stranách, ale k další brance nevedly. V nastaveném čase dokonce dostali sešívaní možnost kopat další penaltu, ale Tredl ji ani tentokrát neproměnil. Zahodit během jednoho zápasu dva pokutové kopy (i když z jednoho nakonec padl gól), to už je docela umění. Slavistickou rezervu to nakonec mrzet nemuselo, protože vyhrála 2:1. Do příští druholigové sezony tuhle disciplínu ovšem bude muset výrazně zlepšit.

David Střihavka a jeho tým tak budou mít možnost si opět zahrát profesionální soutěž. Otázkou ovšem zůstává, v jakém duchu ji nakonec pojmou. Ve svých řadách mají sice mnoho šikovných mladíčků, ale v dané konkurenci už to přeci jen bude chtít i nějaké zkušenosti. Ty přitom může nabídnout řada hráčů v čele s Milanem Škodou, Stanislavem Teclem či Michalem Švecem.

Opět uvidíme derby rezerv pražských S

Fotbalisté nehrající v první lize navíc budou mít možnost rozehrát se v soutěži níže. Opět uvidíme i derby pražských rezerv dvou nejsilnějších týmu nejvyšší soutěže – Slavie a Sparty. V něm jsou většinou posíleni i o další hráče Áčka.

Vyšší soutěž by Slavia měla hrát v Radotíně, protože zázemí v počernickém Xaverově není dostačující. A hlavním cílem bude jednoznačně úkol se udržet. Pro tým slavného jména by to neměl být problém, musí ovšem celou situaci uchopit za správný konec. Zvolit přiměřenou kombinaci zkušeností a mládí.

Hlavní trenér slavistického B-týmu David Střihavka k utkání řekl:

Měli jsme možnost prostřídat hráče, rozhodli jsme se omladit tým a dát šanci hráčům, kteří nedostávají tolik příležitostí. V obou utkáních předvedli úžasné výkony, a zejména v tom druhém jsme nastoupili s hráči, kteří jsou ročníky 2008, jako Kovář, nebo Naskos a Slončík, ročníky 2007. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se podílí na výchově všech našich hráčů, protože dokázali porazit tým, který prohrál jen tři utkání v sezoně a vyhrál svoji soutěž. To je něco úžasného,

Nyní si hráči dají dva týdny volno a od 1. července jim začne příprava na novou sezonu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz