Hlavní obsah
Sport

Slezské derby bez branek. Houževnatý výkon Baníkovců stačil v souboji s Opavou k remíze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Fotbalový stadion v Jiráskově ulici v Jihlavě hostil 14. kolo Chance Národní Ligy mezi Opavou a Baníkem B. Ve vyrovnaném utkání branka nepadla i přes několik šancí na obou stranách.

Článek

Opatření derby, mediální humbuk a pyrotechnika

Jasně z historického hlediska si můžeme připomínat sezónu 2016/2017, kdy Baník v souboji s Opavou doma doslova vyslal z kotle tvrdé jádro, aby naběhlo na sektor hostů. V důsledku toho pak v odvetě Opava zakázala přístup fanoušků Baníku na stadion. Jaký to mělo dopad? Takový, že zhruba 1500 příznivců chodilo v blízkosti stadionu. Celý spor pak vyvrcholil v ulicích, kdy došlo ke střetu obou táborů.

Na dnešní zápas přijelo dohromady zhruba 400 diváků, kteří kromě transparentů a pyrotechniky v 70. minutě utkání viděli bezbrankovou remízu 0:0.

Kozák dohrávající kariéru

Největší hvězdou v dresu Slezského FC Opava je dle zkušeností Libor Kozák. Hráč, který bezesporu dokázal ve fotbale velké věci a na sklonku fotbalové kariéry se vrátil zpět do klubu, kde začínal. Jako fotbalový příznivec českého fotbalu ho respektuji a má u mě kredit, ale doslova na mě nepůsobí jako hráč, který by měl řídit postup Opavy do nejvyšší soutěže. Ano řekněme si, čtyři branky v jedenácti odehraných duelech nejsou špatné bilance, ale v mých očích jsem čekal od tohoto pětatřicetiletého borce víc.

Naděje Baníku Petr Jaroň

Koho bych naopak vyzdvihnul na straně Baníku, tak bez dlouhého rozmýšlení to bude Petr Jaroň. Hráč, který ještě v minulé sezóně na hostování oblékal dres Prostějova s bilancí 28 zápasů a 7 branek si doslova vykopal návrat do Baníku. Jeho spolupráce na pravé straně s Davidem Krupičkou má oči, často dokáže obejít soupeře jeden na jednoho a v mnoha případech volí rychlou kombinaci zakončenou razantní střelou na bránu. Osobně bych mu přál více branek, zatím se mu podařilo vsítit v této sezóně dvě.

Azyl v Jihlavě, vyrovnané derby bez branek

Jak už jsem zmiňoval, derby se odehrálo na stadionu v Jihlavě. Kromě několika transparentů v obou táborech a pyrotechniky jsme na hřišti viděli vyrovnaný výkon obou mužstev. Zejména v prvním poločase Baník v posledních deseti minutách předvedl několik slibných zakončení, která ztroskotala na výborně chytajícím gólmanovi Adamovi Richterovi. Komentátor Ondřej Boršulka popsal situaci na hřišti po první poločase takto:

Hodně dlouho to bylo velmi opatrné, pak řekl bych to přešlo do takové fáze bojovnosti ve středu hrací plochy, velmi dlouho jsme čekali na jakékoliv šance, takže gólmani se relativně dlouho nudili, ale jestli se teď někdo nenudil v posledních deseti minutách, tak to byl Adam Richter, protože jeho branka byla celkem zatěžkávána.

Baník v prvním poločase přestřílel i díky poslední desetiminutovce Opavu 7:2. Do druhého dějství však tým vedený trenérem Tomášem Zápotočným začal plnit roli favorita a Baník už nedokázal zopakovat výkon z poločasu prvního. Po šanci Kozáka zazvonila tyč, naopak střídající Rezek nepřelstil výborně chytajícího Mikuláše Kubného.

Na druhé straně nedokázal Petr Jaroň v 82. minutě překonat dobře mířenou střelou k tyči Adama Richtera. A když neuspěl se svým pokusem v 86. minutě ani jeho spoluhráč David Krupička, tak si oba rivalové odnesli z tohoto utkání bod za remízu 0:0.

Zajímavosti a vyjádření trenéra

Dnes se historicky jednalo o první derby mezi Slezským FC a Baníkem B v klubové historii. Také se zároveň jednalo o derby s nejmenší návštěvností v historii. Konkrétně s 384 platícími diváky.

Vyjádření trenéra rezervy Baníku Ostrava Josefa Dvorníka:

Spokojenost s bodem! Myslím si, že jsme odehráli velice dobrý zápas. V prvním poločase jsme měli víc větších šancí než soupeř, dali jsme i břevno, za první poločas jsme si i zasloužili vyhrát. Ale ve druhém poločase musím říct, že i soupeř tam měl šance, ovšem my taky. Myslím si, že pro oko diváka dobrý zápas, nebylo to úplně svázané taktikou, ale jsem rád, že se s tím kluci poprali. Pro nás je to zisk bodu z venku, takže jsme spokojeni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz