Hlavní obsah
Sport

Slovácko a top 6. Mělo by ji vůbec chtít uhrát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Do konce základní části ligy nyní zbývají už jen dva zápasy. V tom posledním zavítalo Slovácko do Hradce Králové, kde jistě chtělo prolomit svou jarní smůlu a opět vzít nějaké body.

Článek

Votroci však potvrdili svou dobrou kondici a přes celkem hezký výkon Slovácka nakonec zvítězili. Díky zaváhání dalších týmů však Slovácko stále drží šance na TOP 6 ve svých rukou. Otázkou je, jestli v ní má smysl zůstávat.

V Hradci se hrál hezký fotbal. Rozhodla jedna standardka

Slovácko do zápasu nevstoupilo vůbec špatně. První čtvrthodina ukázala, že tým z Uherského Hradiště opravdu chce ze sebe shodit deku, která na něm leží celé jaro. Bylo aktivní, sbíralo balony a snažilo se hrát dopředu. Hradec však v ničem nezaostával, a tak byli návštěvníci Malšovické arény a stejně tak diváci u přenosů svědky opravdu hezkého fotbalu. Zejména bych chtěl opět pochválit Patrika Blahúta, který se v každém zápase jeví jako velký dříč. Ale ani srdnatý výkon celého týmu na Hradec nestačil.

Slovácko opět sáhlo do sestavy. V základu se objevil po zranění se navrátivší Tomáš Břečka. V bráně opět úřadoval Fryšták a musím mu uznat, že odchytal opravdu dobrý zápas, i když neudržel čisté konto. Nicméně někdejší výstavní skříň Slovácka, její obrana, je od zranění Michala Kadlece docela v křeči, a to hlavně personální. Neustálé změny v sestavě vynucené zraněními nebo kartami nedělají dobrotu a na výkonech je to vidět. Většinu gólů dostalo Slovácko právě po velkých chybách obránců a nejinak tomu bylo v Hradci Králové. Štěpán Harazim šel po standardce do hlavičky zcela sám a v podstatě si mohl vybrat, kam ji umístí – na to byl brankář krátký. Hradec tak doma zvítězil 1:0 a stoupá vzhůru tabulkou.

A jak to vlastně je s místy v Evropě?

České fotbalové prostředí, a hlavně mnohými nenáviděná nadstavba, je dost zajímavá věc. V nynější sezóně je pro Česko připraveno pět míst do pohárové Evropy, a pokud pohár vyhraje Sparta, nebo Plzeň, může jít do Evropy i pátý tým z tabulky. Ten však (a pokud by vyhrál pohár Zlín, tak ani čtvrtý v tabulce) nemá ještě nic jisté, protože se o Evropu bude muset poprat s vítězem prostřední skupiny. Pro ty z vás, kdo úplně neznají herní systém, jej v krátkosti přiblížím:

Prostřední skupina si zahraje vždy dvouzápasově, a to sedmý proti desátému a osmý proti devátému. Vítězové těchto dvojzápasů se pak utkají proti sobě opět ve dvojzápase. Celkový vítěz prostřední skupiny se pak utká v jednom zápase právě se čtvrtým, respektive pátým týmem ze skupiny o titul. A s aktuálním rozdělením sil a bodů jsou již první tři příčky prakticky rozdané a kromě pražských S a Plzně nemá nikdo pohárovou Evropu jistou. Ona ji tedy nemá jistou ani Plzeň, ale neumím si představit, co by se muselo stát, aby dokázala ztratit nynější náskok 14 bodů na čtvrtý Baník.

Je tedy top 6 reálná? A mělo by ji Slovácko vůbec chtít?

Tak a teď bych poprosil všechny skalní fanoušky fotbalu, kteří nemají rádi taktizování a jsou pravověrnými zastánci toho, že klub má vždy chtít vyhrát, aby raději přeskočili k dalšímu nadpisu. Díky prohře Liberce v Českých Budějovicích je Slovácko stále na šesté příčce. A díky prohře Bohemians už nemůže spadnout do skupiny o záchranu. A popravdě, díky systému nadstavby, který jsem uvedl výše, je šesté místo opravdu k ničemu kromě toho, že hezky vypadá. V naší lize je prostě lepší být raději sedmý až desátý než šestý. Protože pak se ještě můžete porvat právě o pohárovou Evropu. TOP šestka stále pro Slovácko reálná je. Nicméně když jste pátí, musíte spoléhat na to, jak dopadne pohár. A ani na čtvrtém místě nemáte jistotu ničeho jiného než závěrečného souboje.

A teď ta kontroverzní část. Slovácko by se mělo na boj o šestý flek vykašlat. Páté místo je pořád risk, šesté k ničemu a na čtvrté se sice dostat může, ale s mnoha podmínkami. I Vlasta Daníček na tiskovce říkal, že nálada v kabině není dobrá, a i když nechtěl nic specifikovat a vynášet z kabiny, musí tam být hodně dusno. Nebylo by nyní lepší, aby se hráči raději nadechli, hodili poslední dva zápasy za hlavu a odehráli je s myšlenkou, že opravdu o nic nejde? Nejen, že by z nich mohla spadnout deka, ale v prostřední skupině by pořád měli šanci se porvat o Evropu. A na takové zápasy budou potřebovat čistou hlavu. Kdyby mně nastala taková situace v jedné mé oblíbené videohře, kde jste v roli fotbalového manažera, namířil bych si to s chutí do prostřední skupiny, kde bych se porval o vše.

Dostane se Slovácko z krize?

Podle mě ano. Ale chce to velké změny. V klubu musí být něco opravdu špatně a podle hesla, že ryba smrdí od hlavy, je to nejspíše chyba ve vedení. To by odpovídalo i dalšímu ne zrovna často vídanému jevu. Obvykle, pokud má tým špatné výkony, je první osobou na odstřel trenér. Ale v případě Slovácka si prakticky nikdo na Martina Svědíka nestěžuje. Naopak, fanoušci stojí za ním a obviňují vedení, že nedokáže přivést adekvátní posily. Nejkrásnější v tomto byl jeden komentář, cituji: „S takovým materiálem, co má Svědík, by ani Mourinho nedokázal vyhrávat“. A něco na tom bude.

Každopádně má Slovácko velké štěstí v neštěstí. Když už na něj měla přijít krize, přišla v době, kdy mělo nahrabáno body z podzimu a nyní už mu nehrozí sestup do nižší ligy. Jak zbytek sezóny dopadne, je stále ve hvězdách. Fanoušci však za svým klubem stále stojí, a to bylo vidět i v Hradci Králové, kde byli slyšet více než domácí. Modrobílá srdce bijí sice nyní smutně, ale stále silně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz