Hlavní obsah
Sport

Slovácko je se štěstím v TOP 6. Na dálku vedlo bitvu hlavně s Libercem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Poslední kolo základní části Fortuna Ligy přinášelo hlavně jedno téma – kdo nakonec bude v TOP 6? První čtyři místa byla dána a páté hůře dosažitelné. Hrálo se tak zejména o šesté místo, na které byli hned čtyři adepti.

Článek

Nakonec jej uhájilo Slovácko, jenž uhrálo remízu v Českých Budějovicích a na dálku tak svedlo souboj zejména s Libercem.

Byl to boj do posledních minut. Liberec měl šestku na dostřel

Po minulém vydařeném zápase s Plzní mělo Slovácko dobrou výchozí pozici. Jeho pronásledovatelé by dnes museli vyhrát, aby jej přeskočili. Jedinému Liberci by v případě prohry Slovácka stačila i remíza. A zcela otevřeně – Liberec měl také největší šanci na postup do TOP 6. Hrál venku s Baníkem a to je rozhodně hratelnější soupeř, než Sparta v případě Olomouce nebo Slavia v případě Hradce Králové. Těmto klubům by muselo navíc hrát do karet i spoustu dalších „kdyby“.

Zpočátku vše pro Slovácko vypadalo dobře. Slavia i Sparta si rychle vypracovaly vedení a stejně tak Baník vyhrával o dva góly. Nic tedy nenasvědčovalo tomu, že by mohlo být Slovácko výrazně ohroženo. Navíc díky úniku Kima v prvním poločase vedlo a do šaten šlo nakonec za stále dobrého stavu 1:1, kdy právě Kim nešťastně tečoval přímý kop a Fryšták v bráně již na něj nedosáhl.

Druhé poločasy byly slušná infarktovka na obou koncích republiky. Šípošova minela vše rozhodla

V Českých Budějovicích i Ostravě se karty nakonec rozdávaly až ve druhém poločase. Na jihu Čech dokázali domácí zápas na nějakou dobu otočit a zároveň Liberec dokázal v Ostravě srovnat. Live tabulka pak byla jasná – Liberec by byl šestý i při shodném počtu bodů. Se Slováckem měl totiž lepší vzájemnou bilanci. A Slovácko i většinu zápasu tahalo za kratší konec provazu. Lacině ztrácelo míče a nedokázalo smysluplně přihrávat. Vytvořilo si několik slibných šancí, dvakrát orazítkovalo tyč, ale ve výsledku to byly České Budějovice, které byly daleko nebezpečnější ve hře směrem dopředu. Nejvíce viditelný byl v tomto aspektu Musa Alli na levé straně hřiště.

Byl to však nakonec Dávid Šípoš v bráně Budějovic, který nakonec rozhodl o setrvání Slovácka v nejlepší šestce. Po nevýrazné střele Mihálika v 83. minutě mu trestuhodně vypadl míč z rukou a nešťastně se pomalu dokutálel do brány. Jednalo se o obrovskou chybu brankáře a neštěstí v jednom. Slovácko nakonec ještě tlačilo a v závěrečných sekundách mělo na nohou i výhru. Bohužel mu na vstřelení gólu nestačila ani standardka následovaná dvojicí rohů. Z Budějovic se tedy do Uherského Hradiště veze cenný bod a Slovácko po čtvrté v řadě obhajuje pozici v elitní skupině.

Evropa na dostřel. Je však Slovácko schopno na ni dosáhnout?

Aktuální tabulka a rozdělení sil říká, že jistotu pohárové Evropy mají první čtyři týmy. Pátý se o své místo pak bude muset porvat s vítězem prostřední skupiny. Opět tady tedy musím zmínit paradox a snad i naprostou ojedinělost v rámci evropských lig, kdy do Evropy může jít tým na desátém místě, ale zároveň ji nebude hrát pátý, šestý, sedmý a tak dále. Tento systém je sice zajímavý a dodává jistou dávku dynamiky, ale zároveň mi to přijde strašně nespravedlivé. Buď jak buď, Slovácko nemá dobrou výchozí pozici. Na pátou příčku stále ztrácí tři body a na čtvrtou body čtyři. Obávám se, že tady budou hodně rozhodovat vzájemné zápasy právě mezi Slováckem, pátou Mladou Boleslaví a čtvrtým Baníkem Ostrava.

O konečném umístění tedy není ještě zdaleka rozhodnuto. Slovácko to nebude mít jednoduché, ale neřešitelné to také není. A musí se nechat jedna věc – ač se Slovácku na jaře extrémně nedaří, tak má i štěstí v neštěstí. Když už se nedařilo Slovácku, tak jeho pronásledovatelům taky ne. Proto věřím tomu, že na hodně stadionech si rvou vlasy, jak se to vlastně těm klukům z Uherského Hradiště opět podařilo, že i přes otřesné výkony jsou v TOP 6 a to počtvrté za sebou. Kolik dalších týmů se tímto unikátem může pyšnit?

Highlighty a přůšvihy zápasu

Tradiční blok na závěr si neodpustím ani dnes.

Pochválit musím zejména dvě jména – Kima ze Slovácka a Alliho z Budějovic. Byli to právě tito dva hráči, kteří byli po celý zápas (Kim do střídání) hodně vidět a svou aktivitou na sebe strhávali pozornost. Tentokrát nezvykle musím pochválit i výkon sudího, který dle mého názoru pískal spravedlivě a dokázal si na hřišti sjednat respekt.

Nelíbila se mi však celková hra Slovácka – laciné ztráty míče, neschopnost kombinace a slabé zakončování stály pouze za remízou. Slovácko mělo na víc, ale hráčům se snad nechtělo.

A průšvih zápasu? Tím byla jednoznačně Šípošova chyba v bráně, která vedla k vyrovnávacímu gólu. Tento opravdu velký kiks vlastně rozhodl o rozdělení sil do nadstavby.

Slovácko nemá moc dobrou výchozí pozici a stále si stojím za tím, že by možná bylo rozumnější se o Evropu utkat s hratelnějšími soupeři v prostřední skupině. Kalkul je však pro borce v modrobílé neznámý pojem a tak se budou rvát o vše s těmi nejlepšími. A to je vlastně super.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz