Hlavní obsah
Sport

Slovácko sráží individuální chyby. Sparta je stále s náskokem první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

První kolo nadstavby nabídlo ve svém posledním zápase domácí klání mezi Slováckem a pražskou Spartou.

Článek

Po mizerných jarních výkonech se od Slovácka moc neočekávalo, nakonec však byli fanoušci svědky velmi atraktivní podívané, ve které padlo celkem šest gólů. Hlavními strůjci výhry Sparty pak byli Jan Kuchta, nedisciplinovanost a individuální chyby obrany Slovácka. Sparta nakonec i přes dobrý výkon Slovácka zvítězila 2:4.

Vstup do prvního poločasu nebyl špatný. Pak ale přišla studená sprcha

Na začátku zápasu se vývoj nejevil tak jednoznačně pro Spartu, jak by mohli mnozí očekávat. Slovácko hrálo aktivně a fanoušky na tribunách i překvapilo, s jakou vervou se pustilo do zápasu. Hráči v bílém se tlačili dopředu již od prvních minut. Bohužel už po úvodní desetiminutovce unikl nekoordinované obraně Kuchta a jeden na jednoho lobem překonal brankáře Fryštáka. Chyba obrany jako z učebnice. Podobná situace se opakovala o pár minut později, jen z většího úhlu. V hlavní roli opět Kuchta, jeho rychlé nohy a překonání Fryštáka jeden na jednoho. Zkoumal se ještě možný ofsajd, ale dle VAR nebyl prokazatelný. A zcela upřímně – díval jsem se na záznam situace asi dvacetkrát a s čistým svědomím bych ani já nemohl říct, že to ofsajd byl.

Slovácko dále hrálo jako opařené. Byla na nich vidět jakási nechuť a nekoordinovanost. Domácí diváci byli svědky mnoha nepřesných přihrávek a zcela zbytečných ztrát míčů svého klubu. Korunu všemu pak nasazoval výkon domácího útočníka Filipa Vechety, kterému budu věnovat následný samostatný odstavec. Před koncem poločasu se Slovácku podařilo snížit stav na 1:2 po hezké akci a střele Kima. Do šaten tak šlo Slovácko v docela dobrém rozpoložení a mělo na čem stavět.

Vecheta na hřišti rovná se minus jeden hráč Slovácka

O výkonech Filipa Vechety by se mohly napsat tisíce stran. Co je však už dlouhou dobu zřejmé, je fakt, že nikdo z fanoušků nechápe, proč dostává tolik herního času. Ano, chápeme to, že Marko Kvasina ještě úplně nezapadl a Cicilia se trápil se zraněním, ale nedělní výkon tohoto vysokého mladíka musel zklamat i jeho nejzarytější fanoušky. Popravdě jsem už dlouho neviděl tak odfláknutý výkon a evidentní nechuť být na hřišti. Pomalý pohyb, nulové napadání, sem tam možná drobný poklus. Vyhraných soubojů bych napočítal na prstech jedné ruky. Než jako fotbalový útočník v zápase skupiny o titul v nejvyšší soutěži mi připadal spíš, jako by byl někde na nucené vycházce po vánočních nákupech.

Málokdy se stává, že by terčem domácích fanoušků byl jejich vlastní hráč. Ale to, co se snášelo na Vechetu od samého začátku zápasu, to bylo opravdu i na mě moc a nemůžu to opomenout. A nutno podotknout, že kritika ze všech stran byla oprávněná. Velké oživení hry pak přišlo po jeho střídání. Když pak srovnáte výkony Vechety a Cicilii, je to, jakoby si do první ligy odskočil zahrát Jarda Kužel z Okresního přeboru a z nějakého důvodu jej trenér nevyhodil ze hřiště už po pěti minutách. A to, že málem dostal červenou, kterou by si za svůj zákrok objektivně zasloužil, to už nechám jen jako třešničku na dortu.

Druhý poločas, dvě penalty a Slovácko sahá po remíze

Druhý poločas nabídl o mnoho zajímavější hru. Slovácko se v šatně nadechlo a nedávalo Spartě nic zadarmo. Oči bolely jen opět z Filipa Vechety, který si v klídečku pobíhal a přecházel sem a tam a bylo vidět, že mu extrémně vadí být na hřišti. Bohužel to ale pak byla Sparta, která své vedení zvýšila po hezky umístěné střele Haraslína, kterou ještě nasadil Daníčkovi jesle. O pár minut později si Daníček napravil pověst a znovu potvrdil svou stoprocentní úspěšnost v pokutových kopech.

Slovácko pak převzalo iniciativu. Sparta byla na dostřel a borci z Uherského Hradiště lapali po remíze. A nutno podotknout, že nebyla daleko. Šancí si dokázali vypracovat dost. Tu největší příležitost zahodil již zmiňovaný Daníček, jenž měl dostatečně volný prostor a nakonec o parník bránu překopl.

Nakonec to byli však Pražané, kteří se radovali z posledního gólu zápasu. Olatunji šel sám na bránu z úhlu a byl faulován vyběhnuvším Fryštákem. Následovala penalta, kterou v pohodě proměnil Krejčí. Velmi dynamický a zajímavý zápas tak skončil 2:4 a Sparta uhájila svůj náskok na prvním místě.

Rozhodčí Rouček podal spíše podprůměrný výkon

Nerad kritizuji výkon sudích. Posoudit, zda něco je nebo není, není nijak měřitelné a tak se často stává, že co jeden sudí pískne, to druhý nechá být. Arbitra Roučka mám stále za jednoho z těch slušnějších rozhodčích v naší lize. Nedokázal si však sjednat pořádek s velmi diskutujícím Krejčím, který dostál své pověsti a za každé možné situace se na sudího obracel a něco na něj volal. Nabízí se otázka, k čemu vlastně bylo to zimní školení sudích, které mělo být zaměřeno právě na schopnost si sjednat respekt a zamezit neustálému diskutování.

Velkou minelou sudího bylo nevyloučení domácího Vechety. Ten na konci prvního poločasu ostře dojel Kuchtu a jen zázrakem z toho vyvázl pouze se žlutou kartou. Kdyby byla tažena červená, nemohl by se nikdo divit.

Vrcholem pak byl rohový kop Sparty ve 41. minutě, kde se Krejčí vyloženě zaklesl do Daníčka, chytil jej kolem krku jako v nějaké školní rvačce a stáhl ho k zemi. Podobnou situaci bylo také možno vidět před pár týdny v posledním zápase Slovácka s Plzní, kdy Traoré doslova odhodil k zemi Hofmanna. Ani jedna z těchto situací nebyla nijak potrestána. Čekám jen, kdy bude pro některé vyvolené týmy naprosto v pořádku vrazit soupeři pár facek.

Ani jedna z těchto situací, kdyby byla posouzena jinak, by nakonec pravděpodobně nijak nezměnila průběh utkání. Ale například nad Krejčím visela hrozba vykartování a kdyby za své diskuze a zákrok na Daníčka žlutou dostal, šla by Sparta do následujícího derby bez něj. Ale to je pořád co by kdyby.

Highlighty a průšvihy zápasu

Velmi dobrý výkon předvedl Kuchta. Jeho dva úniky byly jako z partesu a především on se zasloužil o výhru Sparty. Pochválit musím i fanoušky jak domácí, tak Sparty, kterých byla plná tribuna D a předvedli skvělou atmosféru.

Nelíbila se mi hra Slovácka. Hlavně duo Daníček a Hofmann má na svých bedrech oba góly Kuchty, kterého prostě neuhlídali. Pokulhávala i záloha Slovácka a zejména v přechodové fázi ztráceli domácí dost často míče.

A opravdovým průšvihem byl Vecheta na hřišti. Za takový výkon a předvedenou hru by jej jindy vyhodili i z hodiny tělocviku na základní škole a spolužáci by mu ještě v šatně dali pořádnou čočku.

A jak to bude dál?

Sparta si dále drží náskok na první příčce a Slovácko je stále šesté. První kolo nadstavby v tabulce nic nezměnilo. V dalším kole se můžeme těšit na derby pražských „S“ a Slovácko zavítá na půdu Plzně. Podotknu, že tyto zápasy budou pro všechny celky klíčové. Pokud Sparta na Slavii prohraje, hodně si zkomplikuje boj o titul. Slovácko zase v posledních vzájemných zápasech ukázalo, že na Plzeň umí a jakýkoliv bod bude hodně cenný do boje o pohárovou Evropu.

A co si myslíte vy? Dosáhne Slovácko na Evropu? A vyhraje i letos Sparta titul? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz