Hlavní obsah
Sport

Slovácko terčem sázkařské mafie. Turecká komedie v přímém přenosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Prvoligové 1. FC Slovácko trávilo poslední dny na soustředění v Turecku. Jak už to bývá v přípravě zvykem, odehrává tým na soustředění i několik přípravných zápasů.

Článek

Tím hlavním měl pak být zápas proti rakouskému Rapidu Vídeň. Přátelské zápasy obvykle nebývají ničím výjimečným. Tento se však jistě zapíše jako velmi zvláštní.

Podivné sázky i rozhodčí

Co si budeme povídat. Turecko je pro nás exotická země, kam spousta Čechů jezdí pouze na all-inclusive dovolenou, nakupovat na trhy a opékat se dozlatova. Fotbalově je to tady ale už divočejší. Do teď jsem si ale myslel, že pouze z pohledu fanoušků a atmosféry na stadionech. Nicméně divocí budou dost pravděpodobně i rozhodčí, kteří si z tohoto přáteláku udělali komedii a dost možná i dojnou krávu.

Když se podíváme na průběh zápasu jako celek, nic v prvním poločase nenapovídalo nějakému velkému drama. Neuznaný gól Vechety po přihrávce ze zámezí? Dobře, pohoda, stane se. Nicméně už poločasová přestávka začala být divná. Bylo nahlášeno pouze pět minut na vystřídání jedenáctek, ale nakonec zůstali turečtí rozhodčí zavření v šatnách přes čtvrt hodiny, zatímco na ně hráči čekali na hřišti. Můžeme se domýšlet, co tam řešili. Ale třeba měli jen rozehranou partičku „Člověče, nezlob se!“, tak jim nemůžeme křivdit.

Neregulérní počasí a opakovaná penalta

Druhý poločas nám ale nabídl opravdu nevídanou podívanou. Bohužel v tom nejhorším možném slova smyslu. Už počasí bylo zvláštní. Hodně se rozpršelo a regulérnost takového utkání byla zcela diskutabilní. Rozhodčí nicméně trvali na dohrání. První vtipná situace přišla po odpískání penalty ve prospěch Slovácka. Nováček týmu, útočník Marko Kvasina, však penaltu neproměnil. No, a tak přišlo opakování. To samo o sobě je zajímavé, navíc v přáteláku. A proč? Prý brankář opustil brankovou čáru před kopem. Tak nevím, záznam jsem si pouštěl několikrát, ale nic takového jsem neviděl. Ale to ještě zdaleka nebylo všechno…

Již v předchozím odstavci jsem mluvil o špatném počasí, které se neustále zhoršovalo. I v rámci ligy by se mnohdy zápas přerušil pro neregulérnost. Kdo jste viděl ty provazy deště, dáte mi jistě za pravdu. Ale dobrá, i počasí bych zvládl rozhodčím tolerovat. Smutným faktem je však to, že se při tomto přípravném zápase zranil Daniel Holzer ze Slovácka. Což by bylo smutné vždy, ale v přípravném zápase, a ještě s takovým pozadím? Jak znám pana Svědíka, ten musel snad vzteky vyletět z kůže.

Musíme dohnat skóre, vymyslíme penalty

Pak ale přišly dvě penalty ve prospěch Rapidu. V prvé řadě za faul Michala Kadlece ve vápně. Nejen, že jeho protihráč si na nic nestěžoval. Michal se jej sotva dotkl, protihráč ani nespadl a jen povzdechl nad prohraným soubojem. Ale foukneme tam penaltu, pane rozhodčí, přece se musí napakovat peněženka.

Druhá byla ale ještě vtipnější. Jistě znáte taková ta gesta se zdviženou rukou, kdy se hráči domáhají penalty po zákroku rukou ve vápně. Viděl někdo z vás takovou reakci u hráčů Rapidu po domnělé ruce Jaromíra Srubka? Který při střetu s míčem má lokty u těla, míč jej zasáhne do břicha a tomu odpovídá i následná jeho reakce. Přece jasná penalta.

Závěr? Přezkoumání FAČR a omluva Rapidu

Takže v závěru máme splněno. Sázky na více, než dva góly jsou splněny. Však bylo vsazeno asi 80 000 EUR, což jsou nějaké necelé dva miliony korun. Na přátelský zápas českého klubu v Turecku proti rakouskému klubu. A na to, že padnou více než dva góly ve druhém poločase. Náhoda? Nemyslím si.

Každopádně není možné z něčeho obviňovat kterýkoliv z klubů. Hráči Rapidu se těm ze Slovácka omlouvali za průběh utkání a Slovácko samotné je poškozeno nejen ze strany prohry, ale i sportovních podmínek. Stejně tak Rapid Vídeň a její hráči. Jestli dokáže někdo tvrdit, že zápas nebyl ovlivněný, měl by najít odbornou pomoc. Chápu, že se může stát, že rozhodčí něco přehlédne nebo jiná náhoda. Tady těch náhod ale bylo tolik, že se z náhod stalo pravidlo.

Slovácko samotné moc dobře ví, že proti výsledku nic nezmůže. Vlastně v principu v přáteláku ani o nic nejde. Ale jsem rád, že FAČR pošle svého člověka, aby společně s dalšími orgány z Turecka, Rakouska, FIFA u UEFA, celou situaci prověřil. Tady totiž nejde o to, že vlastně žádný klub nebyl „poškozen“ stran nějakého postupu, bodů apod., ale v principu o ovlivňování zápasů jako tako takové. Doufám, že se dozvíme i výsledek a že tato záležitost nebude zametena pod stůl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz