Hlavní obsah
Sport

Solbakken je ve Spartě. Blíží se konec Pavelky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Po několika týdnech jsou u konce peripetie okolo přestupu vytoužené posily Briana Priskeho do středové řady Sparty. Norský defenzivní záložník byl představen jako druhá posila Pražanů v zimním přestupovém období.

Článek

Do středu pole vnese přetlak a dá se očekávat, že někdo bude muset z kola ven.

Kairinen, Laci, Sadílek a Pavelka. Čtveřice záložníků Sparty, která se v podzimní části prala o místo v základní sestavě. Systém hry letenských, kdy tým hraje na tři stopery a dva wingbacky, dává v základu prostor pouze pro dva z nich. Začátek sezóny patřil Kairinenovi se Sadílkem. Druhý jmenovaný ale postupně vyklízel pozici a stále více se prosazoval Qazim Laci. Pavelka v sestavě pouze paběrkoval. S příchodem Solbakkena se konkurence na tomto postu ještě zvyšuje, a tak by nebylo divu, kdyby Pavelka ještě v zimě tým opustil.

Týmu chyběla kvalitní rozehrávka zálohy

Markus Solbakken je technickým typem fotbalisty, který se vyznačuje kvalitní rozehrávkou a velmi slušnou střelou ze střední vzdálenosti. Roli rozehrávače měl v podzimní části sezóny zastávat Kaan Kairinen. Stále více ale přecházela rozehrávka až do obranné řady, kde se toho ujal Panák s Krejčím. Sparta potřebuje ale rozehru výše. Kairinen se zpravidla po většinu zápasů trochu vytrácí a pro rozehrávku si nechodí tak dolů, jak je potřeba. Do obrany je potom z této pětice nejslabší. Funkci spojky tak zastával zpočátku právě Sadílek. Ten je ale spíše než kvalitní rozehrávač velmi schopný rozbíječ útoků soupeře. I proto jeho roli postupně přebíral Laci, který jako štírek lítá po hřišti nahoru a dolu a snaží se být u každé akce. Do útočné fáze je ale daleko platnější.

S příchodem Solbakkena se očekává určitá variabilitu středové řady, zatímco křídelní obránci dál budou brousit lajny. Díky složení středové řady byla Sparta nucena praktikovat neustále stejný model. Sadílek s Lacim rozhýbají zálohu soupeře a uvolní tak ruce obráncům pro rozehrávku. Ta v tu chvíli ale musí jít na velkou vzdálenost a hrozí nepřesnosti a rychlé kontry. V případě spolupráce Solbakken – Kairinen by mohl být právě Nor tím zataženějším hráčem, který bude rozdělovat balóny na své spoluhráče a v případě potřeby posouvat na výše postaveného Kairinena. Velmi zajímavý model pro zápasy, ve kterých bude potřeba útočit či obracet stav zápasu.

Pokud ale bude Sparta potřebovat bránit, může sáhnout k nasazení Laciho či Sadílka. Oba jsou lepší v obranné činnosti než předchozí dvojice. Asi nelze úplně předpokládat, že se vytvoří dvě stabilní dvojice, ale za předpokladu, že tým bude muset bránit výsledek, Solbakken či Kairinen půjde dolů a nastoupí jeden z dua Sadílek, Laci. Příchod norského záložníka tak může přinést hře Sparty více variant a umožnit pružnější reakce na vývoj zápasu. Tedy minimálně do doby, než to přečtou ostatní týmy.

Na Pavelku místo nezbývá

Otázkou zůstává, co potom s Davidem Pavelkou. Na podzim nenastupoval pravidelně, hrál jen v zápasech, kdy ostatní záložníci byli na marodce nebo unavení, případně nastupoval do nepříliš složitých zápasů v poháru. Nutno přiznat, že Pavelka má svá nejlepší léta za sebou a pro Spartu už není perspektivní ani směrem k potenciálnímu prodeji. Nárůst konkurence v záloze mu nehraje do karet a s největší pravděpodobností to bude právě on, kdo vyklidí pole. Tedy za předpokladu, že Sparta nedostala nabídku, o které se neví a která se nedá odmítnout, na některého ze stabilních členů záložní řady a neplánují se tak větší přesuny.

Pokud Pavelka zůstane v rudém dresu i na jaře, můžeme ho více než v A-týmu očekávat na hřišti za rezervu, kde ale může být velmi platný. Poté, co převzal rezervu Luboš Loučka, potřeboval by do týmu mentora, který se postará o mladé hráče, kteří v B-týmu nastupují. Někoho, kdo jim předá své zkušenosti a trochu je zasvětí do ligového fotbalu. Tahle role na Pavelku může pasovat a nedivil bych se, kdyby tomu tak bylo. V prvním týmu na něj při téhle konstelaci místo nezbývá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz