Hlavní obsah
Sport

Souboj o třetí místo ovládla Plzeň. Neporazitelnost Baníku v domácích utkáních skončila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Čtyři utkání, tak dlouho trvala v letošní sezóně neporazitelnost Baníku v domácím prostředí. Pavel Hapal upozorňoval před utkáním na protiútoky Plzně jako největší zbraň hostů. Jeden z nich proměnil v 5. minutě Prince Adu.

Článek

ZMĚNY V SESTAVĚ

Pavel Hapal před utkáním upozorňoval na protiútoky hostů, ale taky se snažil přizpůsobit taktiku zápasu se čtyřmi obránci. Návrat Jana Jurošky do sestavy měl za úkol na pravé straně kombinaci s Davidem Buchtou. Filip Kubala naopak nahradil Matěje Šína a v kombinaci s Buchtou a Prekopem vytvářel nebezpečné situace na pravé straně hřiště.

PRVNÍ POLOČAS

Úvodní minuty zápasu přinesly tlak domácích, který vyústil ve 3. minutě střelou ze střední vzdálenosti od Tomáše Riga, která letěla kousek od levé tyče branky Jedličky.

Ledová sprcha pro domácí přišla už v 5. minutě, kdy se po průnikové přihrávce Sojky dokázal v běžeckém souboji prosadit Prince Adu a chladnokrevně zakončit přes gólmana Jakuba Markoviče.

Po faulu na Ewertona se v 8. minutě kopal přímý volný kop z dvaceti metrů. Exekuce se ujal Erik Prekop, který však nedokázal umístit střelu k levé tyči. K zakončení se v 17. minutě dostal po centru Ewertona Matěj Chaluš. Tečovaný pokus si však Milan Jedlička na pravé tyči pohlídal.

Ve 20. minutě se dostal k exekuci standartní situace Ewerton, Frydrych jeho centr však zakončil hlavičkou těsně nad branku. Tomáš Rigo se v 22. minutě dostal ve velkém vápně k centru, který mířil na Filipa Kubalu, který zakončil hlavičkou kousek od levé tyče.

Ve 24. minutě jsme mohli být svědky kombinace na přehuštěném prostoru, Jakub Markovič šel proti střele Matěje Vydry. Ten v kombinaci s Pavlem Šulcem dokázal protlačit míč k Matěji Havlovi, který dorážel do prázdné branky. Gól však pro těsný ofsajd Vydry nebyl uznán.

Západočeši i nadále využívali svých protiútoků, a tak se na pravé straně v 37. minutě ocitl Matěj Vydra. Jeho zakončení však skončilo na břevně. Rychlý protiútok po levé straně v 41. minutě zařídil Ewerton, který přihrávkou vyzval na středu hřiště Erik Prekopa. Jeho střela doprostřed branky nepřekvapila gólmana Jedličku.

Chyby v obraně domácích v prvním poločase určili rozdíl ve skóre. Naopak Západočeši dokázali skórovat ve správných momentech. Gól do šatny zařídil Prince Adu v 43. minutě po centru Milana Havla. Nutno podotknout, že se dostal k zakončení po velké chybě Michala Frydrycha, který podskočil centr a nechal tak vyniknout skórujícího útočníka hostů. Stav po prvním poločase 0:2 z pohledu domácích.

DRUHÝ POLOČAS ROZHODL

Tlak domácích v úvodních minutách druhého poločasu nepřinesl kýžený výsledek. Naopak v 54. minutě předvedl Jakub Markovič své kvality a fantastickým zákrokem udržel naděje domácích proti Matěji Vydrovi.

Za další dvě minuty musel hasit požár v obranně Matěj Chaluš po přihrávce Vydry na Šulce na poslední chvíli. Několikátý osobní souboj podstoupil v 58. minutě Prekop s hostujícím Dwehem, který si pomohl nedovoleně loktem. K následné standartní situaci se postavil Tomáš Rigo, jeho střela byla však zblokována zdí do prostoru pro vhazování.

Pavel Hapal v 60. minutě nařídil svým svěřencům hned trojí střídání. Trojici Rigo, Kubala a Juroška vystřídali Šín, Tanko a Pojezný. Oživení domácí sestavy vedlo v 62. minutě k hlavičkovému zakončení Erika Prekopa po rohovém kopu Matěje Šína. K další brankové příležitosti se v 72. minutě dostal Matěj Šín. Jeho hlavička byla umístěna doprostřed branky a Jedlička s ní neměl sebemenší problém.

V 75. minutě domácí vsadili vše na jednu kartu, a tak došlo ke střídaní Kpoza za Holzera. Následný tlak vedl k zákroku Jedličky, který vyboxoval centr směřující do vápna.

POSLEDNÍ DESETIMINUTOVKA

Západočeši sáhli ke střídání v 78. minutě, kdy ze hřiště odcházel Sojka, kterého nahradil Panoš. K dalšímu střídání sáhl trenér Koubek v 82. minutě, kdy ze hřiště odešla dvojice útočníků Adu a Vydra. Příchozí Jirka s Vašulínem dokázali v poslední desetiminutovce pořádně větrat obranu domácích.

Další střelecké zakončení přišlo od Erika Prekopa po rohovém kopu Ewertona v 84. minutě nad branku Jedličky. Hlavička letěla vysoko nad. Dnes to opravdu nebyl jeho zápas. Na hřiště se taky podíval Samuel Grygar, který v 86. minutě střídal Jiřího Boulu.

Skvělá práce Holzera v 87. minutě přinesla ovoce pro Tanka, který díky jeho přihrávce dokázal nacentrovat do malého vápna na Matěje Šína a ten se střelecky nemýlil. Dal tak naději do posledních minut, že by přeci mohla i nadále pokračovat neporazitelnost v domácím prostředí.

V 90. minutě se dokázal chladnokrevně prosadit hostující Erik Jirka a rozhodl tak definitivně o tom, že Plzeň si odveze všechny tři body. Nepomohl ani následný tlak domácích, který si v poslední pětiminutovce nastavení vytvořil šance v podobě zakončení Ewertona a Holzera a skončila tak jeho neporazitelnost na domácím hřišti po čtyřech utkáních v řadě.

Autor: Jiří Kakalejčík

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz