Hlavní obsah
Sport

Sparta jako jasný vítěz derby? Dle aktuální formy rozhodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Jak to vypadá, na Letné odbourali další překážku na cestě k úspěchu. Reprezentační pauza už není sparťanskou noční můrou. Ani po ní Sparta neopustila svou cestu a pokračuje ve výborných výkonech, které musí natěšené diváky bavit.

Článek

Doby, kdy se hráči Sparty vraceli po reprezentační přestávce do klubu občas zranění, občas vykolejení a vlastně úplně jiní, jsou, zdá se, pryč. Tentokrát na nich repre pauza nezanechala žádné stopy a na Slovácko vlétli, jako by Šilhavý ani nebyl. Ačkoliv, ono to může být i tím, že bývalý vyhozený slávistický trenér sází v reprezentaci především na současné či bývalé slávisty.

Slovácko Spartu umělo vždycky pozlobit

Zápasy se Slováckem vždycky bolely. Možná jsou hoši z Uherského Hradišťa mírně přestárlí, ale fotbal, zejména ten nepříjemný, jim jde stále náramně. Sama Sparta se o tom v minulosti mnohokrát přesvědčila. Třeba v závěru minulé sezóny se Slováckem dvakrát remizovala, ačkoliv na jeho hřišti a jeden z nerozhodného výsledku zajistil Spartě toužebný titul. Ale nelze nevzpomenout také na tragédii venkovní porážky 4:0 (kterou vlastně odnesl jen brankář Nita - důvody jsou dodnes obestřeny záhadou), domácí 1:2 a hlavně potupy ve finále domácího poháru v sezóně 2021/22 3:1 (ačkoliv se finále „férově“ hrálo na hřišti Slovácka). Prostě Slovácko občas umí.

Trenér Svědík z provinčního klubu udělal obávaného soupeře, se kterým se probojoval i do evropských pohárů. Není to sice absolutní „špica“, ale svou váhu v lize mančaft má.

Tentokrát hoši z „Hradišťa“ bez šance

Sparta pod trenérem Priskem udělala mnoho pokroků. Jeden z těch aktuálnějších je, že se naučila zvládat i těžké zápasy. Důkaz o tom podala v play off EL, kdy vyřadila favorita Dinamo Záhřeb, ale právě i v minulém kole, kdy si nepříjemného soupeře z Moravy jasně „namazala na chleba“. V jejím podání to byla jasná hra na výhru. Ačkoliv se sice nejednalo o nějakou drtivou dominanci, Slovácko nemělo šanci. Ani kdyby mu vyšlo jeho volání po penaltách po zákrocích sparťanských obránců. Jen by Vindhal neměl čisté konto. To by bylo vše, co by se zřejmě změnilo. Řeč těla, fotbalovost, pohyb a radost ze hry, to vše hovořilo pro Spartu. Však také Slovácku „vyprášila kožich“ pěti zásahy. A z akcí, při kterých plesalo srdce nejen sparťanského fandy.

Naproti tomu Slovácko jednomu přišlo snad až příliš odevzdané. To nesnižuje výkon Sparty, ale „obžalovává“ právě hochy z Moravy. Podle trenéra Svědíka měli plán A, přestát letenský úvodní tlak a pak…hm, pak se uvidí. Nepřišlo mi, že by Moravané měli nějaký plán B, kdyby to nevyšlo. Dostali gól už v jedenácté minutě, ale nijak nereagovali. Jen „honili“ sparťany po hřišti, blbě bránili a nechali se přehrávat ve středu pole. Ale jak už bylo výše uvedeno; nebylo to proto, že Svědíkovi chyběli někteří hráči, nebo že rozhodčí nepískl penaltu(y) v jejich prospěch. Bylo to proto, že Sparta byla o mnoho parníků „Vltava“ lepší. Howg!

Preciado? Bavil! Král „ležérů“ Wiesner opět strašil

Sparta si ho pořídila na samém konci přestupního termínu. Účastník MS, reprezentant Ecuadoru, exotický Preciado. Na letenského „Marcela“ se konečně dostalo i v ostrém zápase, když nahradil Tomáše Wiesnera. Spartu již delší dobu „trápí“ pozice pravého windbeka, to je známá věc. Mejdr je příliš „úzkoprsý“ a dost často zraněný, Wiesner zase „vítr“ dopředu, ale král „ležérů“ směrem dozadu. A to jak bránil v zápase proti Slovácku při (ne)penaltovém zákroku Doskiho, je na lepáka. Ostatně to řekl i bývalý trenér Ščasný v pozápasovém studiu. I proto přišel Preciado.

Nadšení se mu upřít rozhodně nedá. Uvedl se slalomem mezi hráči Slovácka s následnými „jesličkami“. Balóny neztrácel, ale také nevymyslel nic „bombastického“. Bylo vidět, že si na spoluhráče teprve zvyká. Často končil „utopený“ u rohového praporku, následnou přihrávkou zpět na stopery. Centr od něj nepřišel. Ale chce to čas. Ačkoliv účastník MS, přece jen je pro něj naše liga hodně nová. Do derby určitě nepůjde do základu, ale podle „řeči těla“, pohybu i techniky, by posilou být mohl.

Všichni sparťani na sto procent. Stejně tak i v derby

Tak by to mělo být. Nikoho ze sparťanských hráčů nemůžeme za výkon a nasazení v nedělním zápase kritizovat. Celá jedenáctka šlapala na sto procent. Což platilo i pro náhradníky. Ačkoliv se někteří prezentovali výrazněji než jejich spoluhráči (to platí zejména o Birmančevičovi), celkový obraz jejich výkonu je před derby více než dobrý. I proto lze z letenského pohledu hledět k derby s optimismem. Po dlouhých letech pasování slávistů na premianty českého „EL Clásica“, snad konečně půjde o důstojnou partii dvou nejlepších celků ligy (s přáním letenského zisku).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz