Hlavní obsah
Sport

Sparta je po 19 letech v Lize mistrů a rovnou v novém formátu. Na koho se na Letné můžeme těšit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Markos90

Je to tam. Sparta postoupila po 19 letech do Ligy mistrů. Čekání to bylo dlouhé. Pro některé fanoušky nekonečné. Pro mě rovnou polovinu života.

Článek

Letenští zvládli odvetu se švédským Malmö na jedničku a po stejném výsledku jako v prvním zápase zaslouženě postoupili do Ligové fáze nejprestižnější soutěže.

Ano, od letošního roku nemůžeme říkat skupinová fáze. Liga mistrů totiž dostala nový formát, který slibuje větší množství zápasů, větší množství soupeřů a dost možná i větší šanci na postup do jarní fáze. I když ani jarní fáze už nebude to správné označení, protože ta základní bude končit až poslední lednový týden.

Liga mistrů v novém kabátě

Milionářská soutěž měla své kouzlo a dlouho zajetá pravidla. Po snahách největších gigantů evropského fotbalu vytvořit Superligu přišla Liga mistrů s novým formátem, od kterého si slibuje udržení nejlepších týmů a zamezení rebelie. A v čem je tedy ten formát nový?

Tak v první řadě tím, že už nebudou žádné skupiny, žádné dvojzápasy, žádné přesuny o soutěž níž. Prostě se sebere všech 36 týmů, které vytvoří jednu velkou ligovou tabulku. Logicky ale nebude hrát každý s každým. To by se museli zrušit jednotlivé národní soutěže. Stejně jako v minulých letech budou soupeři rozděleni do čtyř výkonnostních košů a počítač bude losovat, s kým si kdo zahraje.

Každý tým obdrží z každého výkonnostního koše dva soupeře. S jedním se utká doma a s jedním venku. Celkově tak na Spartu (která je zařazena do čtvrtého výkonnostního koše) čeká osm zápasů, z nichž čtyři odehraje na Letné a čtyři na hřištích soupeřů. Nakonec se týmy seřadí dle počtu získaných bodů a v poháru končí posledních 12. Ostatní postupují do vyřazovacích bojů.

Nový systém přináší více peněz

Více zápasů znamená sáhnout si na větší prize money. Jen za postup do ligové fáze Sparta obdrží 18,6 milionů eur, což je hodnota, kterou Hoffenheim nabízel za Martina Vitíka. Za každou výhru si však může připsat další 2,1 milionu eur a za remízu 700 tisíc eur. Kasa letenských se tak zahojí a Sparta najednou není pod tlakem nutnosti prodávat své hráče.

Další peníze mohou do letenské kasy přitéct v případě postupu do další fáze, tedy od vyřazovacích bojů. Po konci ligové části se týmy seřadí a prvních osm týmů postupuje přímo do osmifinále. Týmy na 9. – 24. místě si zahrají play-off a týmy na 25. – 36. místě v Evropě končí. Přitom dle různých zdrojů bude stačit na postup do vyřazovacích bojů 10 bodů z osmi utkání.

Deset bodů se nezdá jako nesplnitelný cíl. Tedy dokud se nepodíváme na složení jednotlivých výkonnostních košů, kde Sparta patří do toho úplně posledního. Může tak počítat s tím, že se nevyhne daleko silnějším soupeřům než těm, které potkala v jednotlivých předkolech.

Koho tedy Letná uvidí

Los ligové části Ligy mistrů je na programu už ve čtvrtek. Vzhledem k tomu, jak moc existuje v tomto systému možností, bude ho řídit losovací software. Ten má naprogramováno celou řadu opatření. Od toho, aby se nepotkaly kluby ze stejné země, až po to, že jeden tým může narazit na maximálně dva celky z jiné země. Sparta se tak klidně může dvakrát podívat do Anglie či Španělska.

Soupeři z prvního koše asi nebudou pro Spartu rovnocenným soupeřem. V tomto koši je totiž Real Madrid, Manchester City, Bayern Mnichov, Paris St. Germain, Liverpool, Inter Milán, Dortmund, Lipsko a Barcelona. Dle složení se jako velmi složitý jeví i koš č. 2 ve složení Leverkusen, Atlético Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Bruggy, Šachtar Doněck, AC Milán.

Třetí a čtvrtý koš už ale nabízejí hratelnější soupeře, se kterými by Sparta měla cílit na oněch vytoužených 10 bodů. Ve třetím koši je Feyenoord, Sporting Lisabon, PSV Eidhoven, Celtic, Young Boys a Salcburk. Ve čtvrtém pak doprovází Spartu Monaco, Aston Villa, Boloňa, Girona, Stuttgart, Sturm Graz a Brest. Do třetího a čtvrtého koše pak ještě spadnou týmy, které své odvety v předkolech zvládnou ve středu.

Nyní si už můžeme tipovat, na jaké soupeře Sparta v ligové fázi narazí. Osobně bych si přál Real Madrid, Bayern Mnichov, Leverkusen, Bruggy, Celtic, Feyenoord, Gironu a Sturm Graz. Věřím, že tady by těch 10 bodů přijít mohlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz