Hlavní obsah
Sport

Sparta má problém v útoku i bráně. Prozatím měla štěstí na lehký los, těžší zápasy přijdou již brzy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Sparta Praha sice v letošní sezoně ještě neprohrála soutěžní zápas, přesto nepůsobí úplně přesvědčivě. Zčásti za to může odchod ústředních tváří trenéra Priskeho a kapitána Krejčího, zároveň jsou ovšem někteří hráči ve stínu svých loňských výkonů.

Článek

Kuchta se plouží po hřišti, Olatunji je ďábel

A mluvíme zejména o dvou z nich. Ostrostřelec Jan Kuchta ještě nevstřelil žádnou branku, na hřišti o něm prakticky nevíte. Pryč je jeho touha a bojovnost získat míč a vytěžit z každé akce maximum. Často se jen vzteká a rozhazuje rukama. Nejvíce, když je střídán. Stěžují si na něj už i fanoušci. I když údernost chybí celému trojzubci, právě jeho jediný český zástupce to má nahnuté nejvíce.

Navíc se mu objevila hodně silná konkurence, kterou trenér Friis už prostě nemůže přehlížet. Viktor Olatunji nepůsobil od počátku svého angažmá úplně přesvědčivě. V letošní sezoně je ovšem jako vyměněný. Střílí jednu branku za druhou, jen díky němu dokázala Sparta proti FCSB vsítit svůj jediný zásah.

Při rohovém kopu se dokázal prosadit svou silou, kterou mu většinou na hřišti dokáže jen málokdo konkurovat. Skvělý výskok, bojovnost a hlavně mu to tam konečně začalo padat. Kuchta si sice prozatím udržel svou pozici v základní sestavě, v příštím zápase by ovšem (už jen z principu) měl být posazen na lavičku. Nigerijský útočník si v tuhle chvíli rozhodně zaslouží šanci daleko víc.

Peter Vindahl je stínem gólmanského esa minulé sezony

Zatímco svého ofenzivního hráče může momentálně Sparta bez problémů nahradit, daleko větší problém má v bráně. Peter Vindahl od začátku sezony rozhodně není tím lídrem obranné fáze, kterého by letenský tým potřeboval.

Až úsměvné jsou v tuhle chvíli debaty o tom, jestli je lepší brankář Vindahl nebo Staněk. A to nejen díky tomu, že slávistický gólman je zraněný. I jeho náhrada Antonín Kinský totiž působí podstatně lepším dojmem.

Vindahl působil trochu hůře už v utkání s Shamrockem a s FCSB si to moc nevylepšil. Několikrát udělal chybu, přičemž například namazal protihráči do jasné šance. Za obdržený gól vyloženě nemohl, zároveň při něm ovšem nepředvedl ani nic moc navíc.

Dostatečnou náhradu letenští nemají

Sparta Praha v něm rozhodně momentálně nemá jistotu, na níž by se mohla spolehnout. Jenže koho místo něj? Vojtěch Vorel určitě není špatný brankář, ale má na to být jedničkou v klubu velikosti Sparty? Spíš ne. Nepředpokládám, že Vindahl bude „odstraněn“. Jestli ovšem nechytí co nejrychleji formu, bude mít úřadující mistr problém.

Lehký los na začátek, prověrkou bude zápas v Jablonci

Letenští mají velké štěstí, že v začátku sezony chytli hodně dobrý los. Hráli s Pardubicemi a Duklou, kteří mají předpoklady k bojům o udržení. Ani Teplice nejsou po odchodu Fily a Chaloupka v nějaké pohodě, ze tří zápasů mají nula bodů.

Nyní je čeká zápas na Bohemce, který by měli zvládnout. Posléze těžká odveta s rumunským soupeřem a v sobotu 17. července utkání v Jablonci. Bude se pravděpodobně jednat o první větší zkoušku, protože tým ze severu letos vypadá poměrně přesvědčivě. Zajímavě posílil, poradil si s Mladou Boleslaví a remízu z jeho hřiště si odvezla i Viktorka Plzeň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz