Hlavní obsah
Sport

Sparta vs. Brno býval trhák! Nejlepší zápasy z historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

V pátečním zápase druhé ligy musí Zbrojovka a její fanoušci vzít za vděk opět jenom soubojem se Sparťanskou rezervou. Letošní ročník je to již čtvrtá sezóna z posledních šesti let, kdy je fotbalové Brno účastníkem pouze Fortuna národní ligy.

Článek

Z toho vyplývá, že lístky na nejpoptávanější utkání roku se letos v moravské metropoli opět tisknout nebudou a rovněž výjezd na Letnou v souboji proti Brianu Priskemu a jeho družině je nyní také pasé. O pravidelně velmi emotivní zápasy s úhlavním rivalem jsou tak brněnským fanoušci ochuzeni pro nedostatečné výsledky svých svěřenců. Jedinou nadějí na tradiční klání pro tento rok je domácí pohár, který ale tradiční soky proti sobě naposledy losem poslal v roce 2006 při semifinále soutěže. Pojďme tedy zabrousit do historie a připomenout si čtyři nejžhavější bitvy Zbrojovky se Spartou z pohledu Jihomoravanů.

Rozhodčí „ke sporáku:“ Zbrojovka – Sparta 3:3, 2.10.2016

Utkání jako na houpačce – právě tak by se dalo nazvat utkání ze sezóny 2016/17. Když v 80. minutě za domácí srovnával Přichystal skóre na 2:2, vypadalo to, že budou obě mužstva brát po bodu za remízu. Pro letenské byl však bod málo, načež zvýšili úsilí, které v 88. minutě vyústilo v třetí gól v síti Brna. Konec to však stále nebyl. V poslední minutě nastavení se totiž při závaru v pokutovém území Sparty prosadil brněnský Hyčka a rozhodl o konečné dělbě bodů. Hráči Sparty však výsledek nesli velmi nelibě. Podle nich totiž zmíněný gól padl z ofsajdu, což bylo později potvrzeno i komisí rozhodčích.

V návalu emocí se tehdejší sparťané Koubek a Vácha nelichotivě vyjádřili na sociálních sítích k pomezní rozhodčí Lucii Ratajové (výroky „ke sporáku“ a „zůstat u plotny“) a vysloužili si pokutu a účast na několika trénincích se ženskými družstvy. Zmíněná rozhodující branka byla v té době hodně probírána. Avšak druhý gól Sparty s největší pravděpodobností padl z postavení mimo hru také a o něm se téměř nehovořilo.

Úspěšná Kotalova éra: Zbrojovka – Sparta 1:0, 11.5.2016

Jde o klání konané zhruba necelých 5 měsíců před výše zmíněným, při němž Sparta hrála ke konci ročníku ještě o umístění na pozicích s účastí v evropských pohárech. Zbrojovka se zase cítila na domácím hřišti velice silná. Bez bodu odtud odjížděla Plzeň i Slavia, a i proto vyhlížel celek Václava Kotala další zářez na pažbě. K tížené výhře hnal domácí vyprodaný stadion s výbornou kulisou. Když dvě minuty před koncem vstřelil Alois Hyčka vítěznou branku, stadion na Srbské doslova explodoval nadšením a dal aspoň trochu vzpomenout velkým bitvám fotbalového chrámu za Lužánkami. Letenské nakonec nulový zisk mrzet nemusel, po kolapsu tabulkového souseda totiž uhájili konečné druhé místo.

Kletba desetiletí prolomena a Poláchovo „Dobrý den:“ Zbrojovka – Sparta 4:2, 25.11.2007

Desetileté čekání na výhru s největším rivalem ukončila tehdejší parta pod vedením Petra Uličného ve velkém stylu. Vstřelit čtyři góly Spartě se Brnu ve zmíněném zápase povedlo vůbec poprvé a doposud naposledy v historii české ligy. V utkání se zaskvěl především tehdejší velký talent Luboš Kalouda, který ve své době zaujal nejeden evropský velkoklub. Pomyslnou tečku dal výsledku na konci utkání domácí Tomáš Polách (současný asistent trenéra Klusáčka) svým nádherným gólem na hranici vápna ze stoje lobem ala Ronaldinho.

Lužánky v plné síle: Zbrojovka – Sparta 2:1, 27.10.1997

Ve výčtu nelze opomenout jedno střetnutí z přelomu milénia, jemuž na stadionu za Lužánkami přihlíželo 31 730 diváků. Což je nejvyšší návštěva v Brně na Spartu v české lize a čtvrtá vůbec. Za Zbrojovku tehdy nastoupil i skóroval nedávný trenér a klubová ikona moravského mužstva Richard Dostálek. Na atmosféru z 90. let už ale tamní fanoušci jenom vzpomínají a vyhlídka nového stadionu je zatím stále v nedohlednu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz