Hlavní obsah
Sport

Sparta zakončila letní prázdniny hladkou výhrou Pod lízátky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Poslední den prázdnin a před Spartou poslední ze série zápasů, které určovali ráz této sezóny. Třináct zápasů v 34 dnech je tak minulostí a díky výhře 2:0 Pod lízátky mohou být letenští s prázdninami nadmíru spokojeni.

Článek

Zaslouženě si tak nyní mohou odpočinout během reprezentační přestávky. I když odpočinout, Sparta má v reprezentacích třináct svých hráčů, takže až tak velký odpočinek to nebude.

Výsledek v Hradci napovídá, že to byl další ze zápasů, kdy to pro letenské nebylo až tak náročné. A ještě aby bylo. V současném rozpoložení Sparty a s tím, že se konečně v lize mohlo představit to nejsilnější, co má k dispozici. Votroci sice chvílemi kousali a defenzíva hostujícího celku měla co dělat, ale brzký gól Haraslína dal sparťanům klid a jistotu. Bez chyb na jejich straně se to tedy opět neobešlo, ale zaskvěl se i Peter Vinadhl, který tak mohl oslavit druhé čisté konto v řadě.

V top sestavě bez nervů

Do základní jedenáctky poprvé nastoupil Albion Rrahmani a na křídlo se postavil Krasniqi. Jediní Olatunji s Birmančevičem se tak nedostali do zahajovací sestavy a v kontextu rošád z minulých ligových zápasů se to na hře odrazilo. Když totiž Lars Friis stavěl do ligových zápasů pravidelně až devět hráčů z lavičky, fanoušci si kousali nehty po většinu zápasu nervozitou. Souhra nefungovala tak jak si představovali, zaujetí pro hru bylo poloviční a Sparta musela výsledky velmi často otáčet.

To nejlepší si Sparta o letních prázdninách šetřila vždy do předkol Ligy mistrů. A ještě aby ne, vždyť po devatenácti letech dokázala postoupit do hlavní fáze soutěže a to právě díky tomu, že měla hráče v zápasech odpočaté a plné síly. Navíc ti nejlepší jsou mentálně nastaveni tak, že chtějí vítězit, co se nedá říci o všech členech současného kádru. Ostatně na to narážel i Veljko Birmančevič po zápase se Slováckem, kdy zachraňoval remízu 2:2.

Jaký to byl tedy rozdíl, když letenští nastoupili Pod lízátky v plné zbroji. Hráči měli zápas celých devadesát minut pod kontrolou. Samozřejmě k tomu přispěl i rychlý gól z dílny Lukáše Haraslína, který jim dal na kopačky více klidu. V ligových zápasech jsme ale tohle neměli možnost doposud vidět a i když se Votroci snažili kousat a Sparta se chyb nevyvarovala, po celý zápas měli její hráči na kopačkách i v hlavě klid.

Rrahmani s instinktem zabijáka

Nejnovější akvizice letenských se do základní sestavy prosadila až ve třetím zápase. Všichni čekali, že ho budou moci sledovat už v utkání se Slováckem, ale tam si ho ještě Lars Friis šetřil. Když nastoupil jako střídající hráč v zápase s Malmö a po 14 minutách vsítil svou první branku v rudém dresu, fanoušci byli u vytržení. Částečně z toho, že nová posila ihned skóruje, částečně z toho, že se jednalo o pojistku na postup do milionářské soutěže.

V základu jsme ho tak měli možnost pozorovat až v sobotním zápase v Hradci Králové. Jeho druhý start znamenal první ligovou branku a ve druhém soutěžním utkání již druhou trefu. Nikdo nevidí hráčům do hlavy, ale pokud Rrahmani chtěl udělat to, co udělal, klobouk dolů před tou technikou kopu. Střela, která neměla razanci, ale byla tak umístěná, že na ní brankář nedosáhl tak nadchla fanoušky hostujícího celku.

Samotné hře Rrahmaniho ale přeci jen něco k dokonalosti chybí. Ať už to je souboj jeden na jednoho, kde by potřeboval více kvality či odvahy, tak ale také souhra s ostatními členy útočného tria. Vzhledem k tomu, že je ale v klubu dva týdny i s cestou, lze očekávat, že si to brzy sedne. Potom se může stát skutečným zabijákem na hrotu již tak nebezpečného trojzubce. Ten o svůj původní hrot přišel přestupem Jana Kuchty do dánského Midtjyllandu.

Excelentní práce managementu

Není tajemstvím, že po hráčích Sparty je ve světě velkého fotbalu zájem. Hoffenheim či Bologna podali oficiální nabídku na Martina Vitíka. U Lukáše Haraslína se hovořilo o odchodu do Marseille a u Angela Preciada zase o zájmu Evertonu. I další hráči ale byli v hledáčku zahraničních velkoklubů. Letenští v čele s Tomáše Rosickým však nastolili strategii neřešit přestupy do ukončení předkol Ligy mistrů, aby splnili svůj ultimátní cíl v podobě postupu mezi evropskou smetánku.

S blížícím se koncem předkol Ligy mistrů se tak stále více a více spekulovalo o možných odchodech jejích stěžejních hráčů. Tomáš Rosický ale předvedl skvělé manažerské a vyjednávací schopnosti, když udržel téměř všechny hráče pohromadě. Postupem do ligové fáze Ligy mistrů si Sparta vydělala půl miliardy korun, a tak je k přestupům nenutila finanční stránka. Samozřejmě, že hráči mají své cíle a chtějí si plnit své sny, ale dobrá práce s jejich smýšlením je dokázala udržet alespoň pro zimní část sezóny v kádru. Hráči tak mohou splatit to, co do nich Sparta vkládala.

Po očekávaných odchodech v podobě kouče Briana Priskeho a kapitána Ladislava Krejčího tak z týmu odešel pouze Jan Kuchta. S příchodem Albiona Rrahmaniho se ale tento krok dal čekat a je zcela logický. Kuchta klesl v hierarchii útočníků na poslední místo, a byť Spartě pomohl vystřílet dva tituly, jeho prosazení se zpět do základu by byl nadlidský úkol. Sparťanští fanoušci tak věří, že je odchodům pro letošek konec. Naopak snad ještě přivítají nějakou posilu za zraněného Imanola Garcíu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz