Hlavní obsah
Sport

Sparta zvítězila v prvním zápase nejzbytečnější části Fortuna Ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Hráči Sparty Praha vstoupili vítězně do nadstavby ligové soutěže, když vyhráli na hřišti tápajícího Slovácka 4:2.

Článek

Díky své naivitě darovali soupeři dvě branky, přesto se ukázala síla útočného trojzubce, který zařídil vítezství, jež pečetil z penalty kapitán Ladislav Krejčí. Letenští tak udrželi čtyřbodový náskok na svého rivala ze Slavie a do derby půjdou s tím, že mohou jen získat.

Slovácko naopak potvrdilo, že patří k týmům s nejhorší formou v lize. Obrana je jeden velký chaos. Vychvalovaný Havlík, o němž fanouškovská základna spekulovala, že půjde do Sparty po jediném podařeném zápase, byl naprosto bezzubý a v útoku měl šancí jako šafránu. Jedinou nadějí Slovácka do dalších zápasů je uzdravený Rigino Cicilia, který na hřišti působí jako golem a svou postavou připomíná Romela Lukaka. Pouze ten vlastně dokázal zaměstnat obranu Sparty.

Sparta chytá titulovou formu a vyhlíží další derby

Jen pár týdnů zpátky celá fotbalová veřejnost žasla, jak se na hráčích z Letné podepsal výprask od Liverpoolu. Ze hry o titul je už kde kdo odepisoval a nebýt jánošíkovského rozdávání Plzně, byl by souboj o titul ještě hodně zajímavý. Takhle se smrskl na boj dvou týmů a pro ostatní mančafty znamená nadstavba jen další porci zápasů navíc.

I přes výkony hodné celku z druhé půlky tabulky v průběhu března, dokázal dánský stratég pozvednout své hráče jako rytíře z Blaníku. Sice nevěřím, že tuto legendu zná, ale k čemu jinému připodobnit znovuzrození týmového ducha a touhy po vítězství? Poslední tři zápasy letenských už opět připomínají tu partu lidí, kteří jsou hnáni společnou touhou po vítězství za každou cenu. Nastřílet za tři zápasy dvanáct branek, to je kumšt. Na druhou stranu jich šest dostat, to je taky kus umění. Obrana však nehraje špatně, jen za příznivého stavu až moc naivně.

O víkendu nás čeká derby. Zápas všech zápasů, který může Spartu posunout na nedosažitelnou pozici nebo také vrátit do hry úhlavního nepřítele. O to důležitější pro letenské bylo zvládnout dnešní zápas bez karetních trestů. Vždyť devět z jejich hráčů je v ohrožení stopky pro další zápas. No nechci vidět sestavu Sparty na utkání s Baníkem. Ono proti Slovácku se bez karet hrát dá, ale se Slavií to už bude jiné kafe a nebál bych se očekávat pořádný mariáš.

Není nadstavba už moc?

Jak jsem zmínil již v samotném nadpise článku, nadstavba mi přijde jako jedna velká zbytečnost. V lize hraje přeci každý s každým doma i venku, tak proč vlastně další zápasy, které mají teprve rozhodnout o titulu. Díky nadstavbě se fotbal hraje ještě týden před Vánoci a jarní část startuje již začátkem února. Copak si nikdo neuvědomuje, že tohle vlastně přináší jen komplikace? Nežijeme v tropickém podnebném pásmu, abychom byli schopni zajistit férové podmínky pro všechny týmy v zimním období. Potom to dopadá tak, že hráči z Plzně jednou do Jablonce a tam se nehraje kvůli mlze nebo že Slavie dorazí po zasněžené D1 do Zlína, aby se otočila a jela hned zpět kvůli tomu, že je hřiště v prosinci zasypané sněhem. A co teď ti fanoušci, kteří se za týmem táhnou přes celou republiku? Opravdu je nadstavba tak důležitá?

Chápu, že smyslem nadstavby je více atraktivních duelů právě pro fanoušky, ale kolik jich vlastně v té nadstavbové části uvidíme? Dohromady jeden. O titul bojují už jen dva týmy, tak proč kvůli tomu musí ostatní podstupovat další zápasy, které ohrožují zdraví jejich hráčů? Trojlístek Sparty, Slavie i Plzně má díky skvělé reprezentaci v pohárové Evropě na kontě obrovské množství zápasů. Šířka i kvalita lavičky však zdaleka nedosahuje kvality týmů z Premier League, kde si mohou více zápasů dovolit.

No a v neposlední řadě derby. Dříve to byl svátek české kopané. Díky nadstavbě se z něčeho unikátního stává další běžný zápas v řadě. Rostoucí počet derby krade jejich vzácnost i náboj. Shrnuto a podtrženo – nadstavba mi přijde jako něco, bez čeho bychom se klidně obešli, ale na fotbale se musí vydělávat a to bez zápasů navíc nejde. Tak trochu se nám fotbal mění pod rukama v něco, co z něj dělá úplně odlišný sport. Dříve jsem se těšil na každý zápas. Nyní je to jen další v nekonečné řadě. Nadstavba Fortuna ligy, Konferenční liga, rozšíření počtu účastníků v ostatních Evropských pohárech, VAR, diskuse o modrých kartách, o čistém herním čase,… Z fotbalu se stává něco, co se mi tak moc nelíbí.

Petr Vikuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz