Hlavní obsah
Sport

Spartu v Evropě není radno podceňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Výhra 3:1 na hřišti Arisu Limassol posunula Spartu do jarní fáze Evropské ligy. Vzhledem k tomu, že postup byl z druhého místa základní skupiny, čeká ji předkolo play-off, které může být nevyzpytatelné.

Článek

Spartu nečeká jednoduchý soupeř, ať už to bude kdokoliv z nabízených variant. Že se ale nevyplatí Spartu na evropské scéně podceňovat, se přesvědčili jak soupeři v předkolech, tak i soupeři v základní skupině.

Brian Priske naordinoval Spartě fyzicky velmi náročný styl fotbalu, pro který má ovšem typově vhodné hráče. Letenští dokáží reagovat na průběh utkání a ve většině případů se adaptují na rozdílné situace na hřišti. Když je potřeba, zapnou. Když je možnost, povolí. To nám dokazují i poslední zápasy ve Fortuna lize. Příkladem budiž dva poslední zápasy na ligové scéně. V Pardubicích, i díky špatnému terénu, výkon z prvního poločasu připomínal doby nedávno minulé, kdy na tom Sparta nebyla kombinačně až tak dobře. Když ale bylo potřeba, zapnula na vyšší otáčky a zápas dovedla do vítězného konce. Opačná situace nastala v Jablonci, kdy aktivní začátek umožnil poklidný druhý poločas.

Předkola ukázala, že se se Spartou musí počítat

Po losu předkola Ligy mistrů byla veřejnost rozdělena na dva tábory. Jeden se Spartě vysmíval a očekával její krach hned na začátku kvalifikace. Druhý uznával, že v podobě Kodaně má proti sobě velmi silného soupeře. Po bezbrankové remíze na půdě soupeře Sparta více než statečně bojovala na vlastním hřišti a téměř jí to vyšlo. Asi nikdo v té době neočekával, že s týmem, který se následně probojuje do hlavní fáze Ligy mistrů a z ní postoupí na úkor slavného Manchesteru či Galatasaraye, bude hrát tak otevřenou partii.

Po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů tak přišlo vystřízlivění v podobě dalšího velmi silného soupeře ze Záhřebu. Nutno říci, že los letošní kvalifikace Evropských pohárů Spartě rozhodně nepřál a že její cesta mohla být rozhodně snazší. Po prvním zápase ji většina fanoušků odepisovala. No ještě aby ne. Hráči první poločas odchodili a byla na nich znát frustrace. V domácím střetnutí se však celá Sparta vzepjala a hnána vyprodanou arénou předvedla famózní výkon, který ji zajistil postup do základních skupin Evropské ligy.

Skupina jako na houpačce

Nepřízeň losu pokračoval také v základní skupině Evropské ligy. Betis, který patří do širší špičky LaLigy, Rangers – finalisté předloňské Evropské ligy. A k tomu nevyzpytatelný kyperský šampion Aris Limassol. Po losu nikdo neměl pochyb, že Betis vyhraje skupinu a o postupu se bude rozhodovat mezi Rangers a Spartou. Nevyrovnané výkony všech týmů ale přispěli k tomu, že rozhodnout muselo až poslední kolo, které tým ze Sevilly poslalo na třetí místo, a tedy jen do Konferenční ligy.

Průběh skupiny byl zamotaný od samého začátku. Aris v prvním utkání na hřišti Sparty předvedl velmi statečný výkon a těsnou výhru nakonec letenští brali všemi deseti. Betis ztratil body hned na startu skupiny a o zápletku bylo postaráno. Málokdo čekal, že by letenští přivezou body ze Španělska, což se potvrdilo, ale ztráta Rangers na Kypru překvapila. Po tom, co Sparta v následujícím dvojzápase připsala pouhopouhý bod, a navíc ji čekal domácí zápas s Betisem, její šance na postup rapidně klesla. Zpátky do hry ji dostal excelentní výkon v domácím zápase, a tak se o jejím dalším setrvání v soutěži rozhodovalo ve čtvrtek na hřišti kyperského týmu.

Sparta do utkání vlétla jako uragán a po prvním poločase vlastně už nebylo o co hrát. Vlastně bylo. Při pohledu na souběžně hraný zápas Betis – Rangers, který byl o poločase 2:2, šlo Spartě ještě o hodně. Pokud by se jí podařilo vyhrát o čtyři branky a remízový stav ve Španělsku by vydržel až do konce utkání, Český klub mohl svou skupinu vyhrát a vyhnout se tak nepříjemnému play-off.

Ale to už by byla náhoda opravdu velká a myslím, že ani ten nejzarytější fanoušek v to nevěřil. Sparta pálila jednu šanci za druhou. Birmančevič, Kuchta, oba sami před gólmanem Limassolu ve svých šancích selhali, a tak přišel trest. Protivník se dokázal prosadit do oslabené obrany, kde musel Vydra zastoupit zraněného Sorensena a utnul tak šance na prvenství ve skupině. Ostatně Rangers dokázali také vstřelit branku na hřišti Betisu a tak ten obdržený gól nemusel tolik mrzet.

Těžký soupeř v play-off

Sparta dokázala navzdory těžkému losu v předkolech Ligy mistrů, Evropské ligy i základní skupiny postoupit z druhého místa. Letenští za sebou nechali takového soupeře, jakým je Betis a jen o bod před ní skončil skotský velkoklub. Tým ukázal, že je třeba s ním počítat i na jaře, ale tam jej nečeká žádná procházka růžovou zahradou.

Zrádné předkolo play-off Evropské ligy přinese Spartě soupeře z Ligy mistrů. Může se tak při pondělním losu opět obávat Galatasaraye, která ji hrozila již v předkole Ligy mistrů. Vedle tureckého velkoklubu hrozí kluby jako Benfica či Feyenoord, ale i papírově hratelnější soupeři jako je Young Boys či Braga. Asi nejpikantnější by byl souboj s milánským AC.

Osobně nesdílím nadšení hráčů, že chtějí věhlasného soupeře a polovina týmu by si přála AC Milán. Nikdy jsem tyto choutky nepochopil. Proč si přát někoho, u koho je pravděpodobnost, že uspěji, minimální a nepřát si někoho papírově přijatelnějšího? Je za tím snad určitý alibismus, že když vypadnu s AC Milán, bude se to lépe kousat, než když vypadnu s Bragou?

Ať už dopadne los, jakkoliv a do Prahy přijede kterýkoliv z týmů, rudí ukázali, že je třeba s ní počítat a že její šance nejsou nulové. Postupem z druhého místa skupiny si trochu zavařila. Před nejdůležitější částí sezóny a před nejtěžšími zápasy v lize, si dá ještě nášup v podobě předkola play-off s některým ze silných soupeřů, ale na postup jistě šanci má. Jen je potřeba tým notně posílit, aby hráči fyzicky neodcházeli, jako jsme to v této sezóně již několikrát viděli. Věřme tedy, že Priske naordinuje v zimní přípravě náročnou fyzickou přípravu, ať jsou kluci připraveni na hodně běhání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz