Hlavní obsah
Sport

Strakova role potvrzena. Nenapsal si však trenérské parte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Osmnáct. Toto číslo vyjadřuje počet trenérských angažmá někdejšího reprezentačního obránce Františka Straky. To poslední nedávno skončilo ve slovenském Trenčíně a toto drama mělo úspěšné rozuzlení, neboť tradiční klub se zachránil v nejvyšší soutěži.

Článek

Rodák z Českých Budějovic tak splnil jeden ze svých obvyklých úkolů. Podle vedení klubu však není ideální osobou pro další týmovou koncepci. Jak moc se ještě jeho trenérský životopis rozšíří?

Osud orámován pražskými „S“

Když se řekne jméno František Straka, většině fotbalových fanoušků se vybaví slova jako motivátor, srdíčko, tatarák nebo Sparta Praha. Devět hráčských let a jedna z povedených trenérských štací. To se „Franzovi“ vybaví v souvislosti se současným mistrem ligy. Na Letné byl posléze vítán i jako trenér soupeře. Stačil však jeden neuvážený krok a jeho letenská pozice se otočila o sto osmdesát stupňů. Sedm let poté, co skončila jeho sparťanská trenérská mise, ho totiž vzala jako alternativu konkurenční Slavia proti vůli fanouškovské obce. Konec této kapitoly byl dopředu všem jasný.

Eden opustil v tichosti zadními dveřmi a jeho trenérská kariéra se už nikdy nenastartovala. Příbram, Slovan Bratislava, Ismaily, Karviná, Třinec a Trenčín. To je výčet jeho zaměstnavatelů poté, co skončilo jeho angažmá ve vršovickém Edenu. Trenérský životopis tak měl postupně sestupnou tendenci. Poslední angažmá v Trenčíně může fanouškovská obec brát vlastně jen jako jisté potvrzení.

Titul v životopise nemá

V podstatě nikdo si dnes nevybaví dřívější účinkování v Rakousku, Egyptě či Řecku, jež končila zpravidla v tichosti. Jak moc se ale může Strakův trenérský životopis rozrůst? Poté, co skončilo jeho účinkování v pražské Slavii, dokázal zachránit Příbram v nejvyšší soutěži, ve druhé lize účinkoval na druhém konci republiky v Karviné a Třinci a pro další angažmá musel ještě východnějším směrem. Český trenérský comeback tak nelze brát jako příliš pravděpodobný.

Účinkováním v Trenčíně vlastně jen fanouškovskou obec utvrdil v tom, že ho bere především jako motivátora s posláním nasměrovat svůj tým k lepším zítřkům. Pro takové trenéry však není příliš místa. Dostane ještě někdejší Sparťan možnost ukázat své trenérské umění? Má vůbec ještě o něco takového zájem? Poslední angažmá vlastně nemusí být tak daleko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz