Hlavní obsah
Sport

Tempo Praha postoupilo do 4. ligy. Na Lhotce ovšem vychovávají i talenty pro profesionální fotbal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Pražské Tempo ze Lhotky postoupilo z pražského přeboru do 4. fotbalové ligy. Pro samotný klub je to velký úspěch, ještě větší pozornost si ovšem získávají jeho odchovanci. Na ligových trávních pobíhají i fotbalisté, kteří si prošli jeho akademií.

Článek

Tempo se do bývalé divize dostalo za velice dramatických okolností. V posledním kole Pražského přeboru bojovalo na hřiště Laviho Slavoje Vyšehrad o druhou příčku. Krásný zápas nakonec ovládlo a získalo tak stříbrnou pozici. Běžně z přeboru postupuje jen jeho výherce. Díky změnám v ČFL (kam byl vrácen FK Robstav) bylo však potřeba doplnit soutěže. A právě klub ze Lhotky se stal tím šťastným, kterému se podařilo vyhoupnout o příčku výš.

Ve světě amatérského fotbalu je ovšem hodně známo i díky své mládežnické akademii, která patří mezi nejkvalitnější napříč celou republikou. Její týmy se běžně účastní největších turnajů u nás a cestují i do zahraničí. Díky kvalitní péči se potom někteří z hráčů posouvají i do nejvyšších fotbalových soutěží.

Za Tempo hrál Vitík, Kinský i Vágner

Mezi nejznámější hráče, kteří hráli v dresu Tempa, patří jednoznačně sparťanský obránce a momentálně nejdražší hráč Chance Ligy Martin Vitík. Působil zde pouze jednu sezonu, jednalo se ovšem o jeho přestupní stanici mezi fotbalem na malém městě a tím pražským. Tempo je ostatně partnerským klubem Sparty Praha, takže cesta mezi těmito celky může být pro někoho poměrně krátká.

V mládežnické akademii Tempa byla vychovávána i možná brankářská jednička Slavie na několik příštích měsíců Antonín Kinský. Ve svých čtrnácti letech přestoupil v roce 2017 do Bohemians Praha, rok poté do Dukly a následně zpět na Lhotku. V roce 2021 se po další krátké zastávce v Dukle upisuje pražské Slavii. V minulém roce byl na hostování v Pardubicích, ale po sezoně se vrátil zpět do Edenu. Už to vypadalo, že brzy odejde pryč. Díky nešťastnému zranění Jindřicha Staňka ovšem dostal možnost zabojovat o místo hlavního brankáře jednoho z největších favoritů na titul.

I další skvělý brankář vyrostl na Tempu. Matyáš Vágner z něj ve svých třinácti letech přestoupil rovněž do pražské Slavie. Postupně se propracoval až do A-týmu, v něm si zahrál i osmifinále Evropské ligy s týmem Rangers FC. Posléze odešel z Prahy na hostování do Vlašimi a před nadcházející sezonou se přestěhoval do Hradce Králové. V něm bude chtít rovněž zabojovat o pozici jedničky.

Hráč ze Lhotky se dostal až do Hradce Králové

Matěj Koubek doputoval z pražské Lhotky až do východočeského Hradce Králové. Za něj si v minulé sezoně zahrál patnáct utkání ve Fortuna Lize. Předtím působil několik let v pražských Bohemians. V roce 2007 byl z Tempa na krátkém hostování i v pražské Slavii, tam se ovšem neprosadil.

V rezervě Sparty hraje druhou nejvyšší soutěž i obránce Petr Hodouš. Ten ve svých necelých třinácti letech v roce 2016 přešel ze Lhotky k pražským Bohemians, aby se o dvě léta později stěhoval na Spartu. V jejím dresu si v loňském roce zahrál 20 zápasů ve Fortuna Národní Lize.

Podobně je na tom i útočník Daniel Michl. Z Tempa se stěhoval k letenskému týmu rovněž v létě 2016. V minulém roce byl na hostování ve Vltavínu, aby se posléze vrátil a zahrál si 14 utkání za sparťanskou rezervu.

Tempo bude mít reprezentanta i v zahraničí

A v neposlední řadě musíme jmenovat i jeden z obrovských talentů českého fotbalu. Kryštofa Čížka do světa kopané uváděl mnohaletý trenér nejmenších fotbalistů Vašek Nechvíla. Ostatně i on mohl být daleko výše, měl šanci hrát za Slavii a lákala ho třetiligová Sparta Krč. Celou kariéru ovšem nakonec spojil s dresem Tempa. Podle jeho slov bylo na Čížkovi už v útlém věku vidět, že před sebou může mít velkou kariéru. V osmi letech přestoupil do pražské Slavie, v níž vydržel až do letošního roku. Rozhodl se neprodloužit zde smlouvu a zkusit své štěstí za hranicemi země. Vydal se totiž do německého Hoffenheimu, kde momentálně hostuje i další bývalý Slávista David Jurásek. Zahrál si i na letošním Mistrovství Evropy do 17 let.

Napříč soutěžemi najdeme i další odchovance tohoto mužstva. Ať už je to třeba Lukáš Hroník ve třetiligovém Motorletu nebo Adam Vlasák v druholigové Líšni. Jisté je, že i v dalších letech budou jedinci z tohoto klubu ve velkém fotbale přibývat. Na Tempu to totiž s dětmi umí.

Velké osobnosti tu ovšem mají i na dalších pozicích. Na Galavečeru Grassroots fotbalu v roce 2017 byl žákovským trenérem roku vyhlášen Jaroslav Teplan, který několik let působil i jako šéftrenér mládeže. Místopředsedou a sekretářem klubu je potom Libor Koubek, který je zároveň i vedoucím A-týmu a sekretářem Bohemians Praha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz