Hlavní obsah
Sport

Tři selhání za sebou už nemůžou být náhoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Kdyby mi bylo osm, asi bych po takovém zápase brečel. Teď už ne, teď jsem jenom strašně naštvaný. Pořád se opakují ty samé chyby a já už toho mám dost.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že Slavia přijde o třetí titul za sebou a důvody ke ztrátě jsou podobné jako v prvních dvou případech.

Přitom zápas se nevyvíjel úplně špatně. Prvních dvacet minut bylo precizních a gól visel na vlásku, jenže pak se stalo to, co už tolikrát. Gól nepadl a borci si přestali věřit. Tlak přišel až za stavu 0:2, ale to už bylo pozdě.

Slaboučká Sigma

Nejhorší na tom všem ale je, že Sigma byla jedním z nejslabších soupeřů, který letos do Edenu přijel. Od začátku působila odevzdaným dojmem a kromě branek se k ničemu nezmohla. Nutno podotknout, že góly mohli hosté dostat ještě zabalené v krabici s mašlí, protože větší dárečky dostat nemohli. Možná byla Slavia fotbalovým Pánem Bohem potrestána za již neuvěřitelně trapný vtip s teplotou na Letné, který před čtrnácti dny umístila na sociální sítě.

Davida Zimy je mi líto

Chyba, kterou David Zima udělal, byla hrůzostrašná. O tom se není třeba bavit. Na druhou stranu, je strašně jednoduché si do něj kopnout, což také spousta fanoušků dělá. Neustále se omílá stomilionová přestupní částka, která z něj dělá velmi jednoduchý terč a bohužel je pro něj samotného nejspíš psychickou přítěží. Ale neměli bychom my fanoušci spíš svým hráčům pomoci, než je ještě více srážet dolů? Komu by se hrálo dobře, kdyby při každém zaváhání slyšel z tribuny, že stál sto míčů? Asi nikomu. Přitom Zima je v celé této situaci zcela nezaviněně a v řadě zápasů odvádí cennou práci na obou koncích hřiště.

Je to v hlavě, ale jak to řeší klub?

Ale není to jen olomoucký odchovanec. Hráčů, u nichž je patrné zhoršené sebevědomí, je bohužel v Edenu celá řádka. Hlavně Igoh Ogbu a Christos Zafeiris nejsou evidentně ve své kůži. A mě proto zajímá několik věcí. Jak s hráči klub po této stránce pracuje? Má tým k dispozici sportovního psychologa? Není na borce někdy vyvíjen až zbytečně velký tlak? Ostatně stačí se podívat na výkony Aihama Ousoua ve Španělsku. Proč nekupí chybu za chybou, jako tomu bylo při konci působení v Edenu? Proč byl v Plzni kapitánem týmu hráč, který týden na to sedí na lavičce?

Trenér se sám obžaloval

„Chybí nám kreativita,“ konstatoval po utkání trenér Trpišovský. Ovšem nejsou právě tato slova největší obžalobou jeho práce? Podobné věty navíc slýcháme na tiskovách už několik let a zatím se s tím trenérům nepovedlo nic udělat. Pokud pak nějaký tvořivý borec přijde, buď v něm kreativity ubývá (Zafeiris), nebo se nedokáže přizpůsobit systému (Ewerton). Nicméně hráčů, kteří jsou schopni rozložit obranu soupeře nečekaným nápadem, je v Edenu až žalostně málo.

Fanoušci jsou rozděleni do dvou táborů

Zajímavé jsou i postoje fanoušků, kdy se jedněm čím dál častěji line z jejich úst slovní spojení „odvolání trenéra“. Na druhé straně jsou pak ti, kteří se na postoje těchto „odvolávačů“ dívají jako na herezi. Trenér Trpišovský je pro ně pořád neomylnou osobou a veškerou kritiku odpinkávají slovy o úspěchu v pohárech.

Změna je potřeba, odvolání však není na místě

Nic naplat, je to už potřetí za sebou a zainteresovaní lidé v klubu se nemůžou tvářit, že se nic neděje. Netvrdím, že by měl být odvolán trenér, to by bylo zbrklé řešení. Nicméně situace, kdy je ve Slavii Jindřich Trpišovský a za ním dlouho nikdo, určitě není ideální. Minimálně ne v současné době, kdy se koučovi dlouhodobě nedaří odstranit některé přetrvávající neduhy. Podle mě chybí silný oponent, který by nabídl i jiný pohled na fotbal. Ono naladění na stejné vlně může být z dlouhodobého hlediska i ke škodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz