Hlavní obsah
Sport

Tým Arsenalu plný bělošek se zatím nepoučil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 generic

Na konci října loňského roku jsem vám přinesl menší úvahu nad obrovskou vlnou kritiky, která se snesla na ženský tým Arsenalu z Anglie. Poučil se Arsenal z vlny kritiky na malou diverzitu jeho týmu? Sliby byly velké.

Článek

Minulý článek si můžete přečíst ZDE.

Sliby – chyby

Twitterový účet Arsenalu doslova bublal varem. Po uveřejnění fotografie hráček A-týmu Arsenalu, které jsou všechny bílé barvy pleti, se rozohnila obrovská vlna nevole. Prý jen samé bělošky, malá diverzita, rasismus a diskriminace a jiná fuj-slova. A nebo taky úplné ptákoviny. Záleží na tom, na jaké straně barikády dnešní společnosti se nacházíte.


Nedělám si iluze, že dnešní sněhové vločky jsou jen uřvaná menšina, která nám vnucuje své názory jako jediné správné a pravdivé. Většina lidstva má snad stále rozum, ale je v nás zakořeněno raději držet hubu a nevyvolávat konflikty. Já se řadím k týmu: „Když se hádáte s blbcem déle než minutu, hádají se dva blbci“. Je přece úplný nesmysl kritizovat sportovní tým z toho, jaké hráče angažuje. Slyšel jste snad někdo, že česká fotbalová nebo ještě lépe, hokejová repre nemá v kádru aspoň dva černochy, jednoho transsexuála, jednorožce a chobotnici? Já ne. Ale to asi bude česká nátura, neřešit blbosti.


Samozřejmou chybou ale bylo to, že vedení Arsenalu uznalo svou „chybu“ a slíbilo tento status napravit. Což je samo o sobě děsivé a vedení Arsenalu si za svou přehnanou korektnost může potřást ploutví s vedením Netflixu – ten ve svých adaptacích vymýšlí dost podobné hlouposti. Ale uběhly dva měsíce a když se dnes podíváte na sestavu? No, žádná změna, kupodivu. Pořád samá běloška. Jaký to skandál! Vedení vyházet, najmout nebinární lesbičku z nějaké neziskovky a ta by jim ukázala!

Neházejme flintu do žita

Na druhou stranu je to pouze dva měsíce a kousek, do toho jsme tu měli Ježíška (Santu Clause, Dědu Mráze, velkého Kraba, tříkrálového Velblouda, koně Magiho a spoustu dalších vánočních postav – jen abyste mne nehejtovali za to, že preferuju jen Ježíška a patřím do pekla za malou diverzitu. To ne! Já věřím ve všechno, co nosí dárky, včetně velikonočního zajíčka a České pošty) a tak nebylo nějak moc času cokoliv takto narychlo řešit. Navíc je zimní období ještě stále otevřeno a nějaké hráčky mohou přijít.


A teď by mě zajímalo, jestli třeba nějaká sázková kancelář neudělala kurzy na přivedené hráčky. Přece jen to bylo dost rozmazávané v médiích celosvětově a mohli se na tom přiživit. A když už může Fortuna vypsat sázkový kurz na svatbu Agáty Hanychové, proč ne na tohle? Třeba 2.1 na černošku, 5.5 na asiatku, 999.9 na hlemýždě. Docela by mě to zajímalo a klidně bych si i vsadil.


V rámci zachování čistého štítu by měl Arsenal nějaké hráčky tmavé (žluté, hnědé, modré nebo duhové) pleti přivést. A nebo konečně říct všem hezky po anglicku: „Obávám se, dámy a pánové, že řešení toho problému zdá se mi poněkud zbytečné“. Už totiž vidím funkcionáře a vedení Arsenalu, jak „na sílu“ přivádí hráčky jiné rasy. Ano, na světě je spousta skvělý hráček tmavé a jiných pletí, ale kolik je jich volných a svolných k přestupu a reálně má herní parametry pro hru v Arsenalu? To už se nikdo neptá.

Já už bych se na to nejradši vy…

No, zase jsem se trochu odvázal a popustil uzdu své fantazii a nenávisti vůči lidské blbosti. A nejsem v tom sám. Zatímco minule jsem v článku zmiňoval hlavně hlasy vedení Arsenalu, dnes musím zmínit hlavně hlasy fanoušků, kteří se na Twitteru k tomu vyjádřili. A kteří snad mají reálné smýšlení o světě a v hlavě alespoň půl mozku. Vesměs je názor jednotný – hlavní je, jak ta holka umí hrát a ne, jakou barvu pleti má.


Dává mi to trochu naději, že lidstvo ještě není v jádru zdegenerované hyperkorektností a že se stále v takových případech jedná o hlas uřvané menšiny. Jen je škoda, že se vedení klubu vyjádřilo tak, jak se vyjádřilo. Nedivil bych se, kdyby na ně zase nějaký idiot s vysokou školou života vyrukoval s tím, že nic nedělají, aby situaci „napravili“.


Každopádně bude zajímavé tuhle aféru ještě chvilku sledovat. Přece jen je ženský fotbal docela na vzestupu a přitahuje pozornost. A taková, byť hloupá, publicita je taky dobrou reklamou a záminkou jej trochu sledovat.


Na závěr bych chtěl ještě říct znovu – nejsem rasista ani homofob ani nic podobného. Mně je jedno, jakou má člověk barvu pleti, orientaci nebo co jej přitahuje. Mám jen alergii na lidskou blbost.

Zdroje: arsenal.com, Twitter Arsenal FC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz