Hlavní obsah
Sport

Tým plný bělošek sklidil v Británii vlnu kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 generic

Dnes se mimořádně nebudeme věnovat českému ani slovenskému fotbalu nebo fotbalistům. Svět však obletěla informace, která ani naši redakci nenechala chladnou a ke které bych se rád vyjádřil.

Článek

Určitě mnohým z vás neunikla zpráva o tom, jak si fanoušci Arsenalu stěžují na to, že jejich ženský fotbalový tým je plný bělošek. Tato informace fanouškovskou základnu natolik popudila, že donutila vedení klubu, aby si rasovou diverzitu vzalo jako klíčovou prioritu a nápravu. Vážení čtenáři, pokud jste ovlivněni dnešní dobou plnou pozitivní diskriminace, sněhových vloček a dalších podobných záležitostí, raději dále ani nečtěte. A když to číst budete, dočtěte prosím do konce.

Jediná fotografie a tolik emocí

Za celou bouři kolem tohoto tématu přitom může jedna jediná nevinná fotografie týmu. A oheň je na střeše. Tam, kde by naše středoevropské oko patrně nic špatného nenašlo a fanoušci by možná hledali fotografii v rozlišení vhodném pro pozadí jejich plochy na PC, tam multikulturně obohacení občané Velké Británie vidí ultimátní zlo. Samé bělošky v týmu, no to je teda v dnešní době něco naprosto nepřístojného a musí se s tím ihned něco dělat. Viníky vyhodit a vláčet stokami Londýna za trojspřežím černého koně, zebry a buvola. Jak si to jen takový velkoklub jako Arsenal mohl dovolit?

Samozřejmě, rozumně smýšlející jedinec by mohl namítat mnohé. Například to, že ve fotbale přece nejde o barvu kůže, ale o schopnosti. Je jedno, jestli jestli je člověk bílý, černý, světle modrý nebo puntíkovaný. Záleží přece na tom, jak dobrý je s míčem, nebo ne? Arsenalu znalý člověk by taky mohl namítnout, že zrovna Arsenal má mezi svými hráči v mužském týmu spoustu hráčů nejen tmavé pleti. A opravdový fajnšmekr by klidně mohl říct, že to byl právě Arsenal, který před 21 lety nasadil hned devět hráčů tmavé pleti v základní jedenáctce. To ještě pod vedením Arséna Wengera a byl tak první v historii Premier League. Avšak na rozum se tady nejspíš nehraje.

Fotbal je prý hra střední třídy. To zní trochu, jako výmluva

Celý tento skandál pak vyústil v logickou věc. Tedy logickou z pohledu Britů. A to, že vedení Arsenalu si vzalo jako prioritu číslo jedna něco s rasovou diverzitou svého ženského týmu udělat. Údajně je na vině „systém“. A to, že většina fotbalových akademií sídlí na předměstích velkých měst, kde sídlí bohatší občané a chudí obyvatelé si nemohou dovolit za tréninky cestovat. Nu dobrá, neznám úplně poměry měst Velké Británie, ale když se podívám na takovou Prahu nebo Brno, tak mi nepřijde, že by v centru žila chudina ve slumech a periferie města vzkvétala pod září reflektorů. Ale jak říkám, neznám Británii. Jen je to k zamyšlení.

Každopádně zazněla ještě další a pro mou osobu hrůznější informace. V prohlášení klubu se, mimo jiné, dočteme: „Je pro nás zvláštní prioritu, abychom dosáhli většího počtu žen a dívek různého původu v našich akademiích. Cestu a dostupnost do nich se jim snažíme zjednodušit a zlepšit zvláštními opatřeními“.

Neberte mě špatně. Rozhodně cením to, že se klub snaží podporovat sociálně slabší skupinu osob. Ale vybírat hráčky, kterým nějak klub pomůže, na základě barvy pleti? Vždyť to je pozitivní diskriminace v té nejryzejší podobě. Vůbec bych se nedivil, kdyby se tam objevil očividně nabízející se příklad: Chudá běloška (ano, představte si to, že i běloši mohou mít hluboko do kapsy), která je talent ve fotbale versus černoška, která je průměrná ve fotbale. Tak pomůžeme té černošce, je to přece multikulturně ta správná věc.

Tak se zase uklidníme, ano?

Ze všech odstavců výše se mnohým z váš může zdát, že jsem xenofob, rasista a kdovíco ještě. Pravda je však taková, že píšu záměrně přehnaně. Stejně tak, jak mi přijde záměrně přehnaná reakce jak fanoušků Arsenalu, tak i jeho vedení. Mně je naprosto jedno, jestli je člověk bílý, černý, žlutý nebo puntíkovaný. Zajímá mě, jestli je hodný, jestli je přínosem pro společnost a jeho chování. A ve fotbale mě pochopitelně zajímá, jak hraje fotbal. Ve sportu by nemělo hrát roli to, s jakou barvou kůže se člověk narodil, ale jaké má výsledky. Možná je v Britech zakomplexovaná jejich koloniální minulost, kdy regulérně obyvatele jiných částí planety a jiné barvy pleti utiskovali. Ale to už jsou desítky, ne-li stovky let.

Dnešní společnost se, bohužel, odvrací od logického a střízlivého pohledu na svět. Hlavně ta společnost, která je na očích - politici, herci a taktéž sportovci a lidé kolem sportu. Zajímá nás, jak moc jsme sluníčkoví, jak moc se chceme zavděčit každému a jak moc se budeme předbíhat v různých výhodách pro znevýhodněné. A ve výsledku vytvoříme takový systém, který postrádá pravidla fair-play. Protože pokud chcete někoho zvýhodnit, logicky musí být někdo znevýhodněn.

A malá myšlenka na závěr. Představte si jiný velký tým, ať už Real, Bayern, Juventus nebo PSG. A představte si, že by v jejich prohlášení stálo, že budou u výběru do týmu zvýhodňovat hráče bílé pleti. A teď si představte, jaký by to mělo následek nejenom ve světe fotbalu. Asi chápete, co jsem chtěl říci…

Jiří Dostálek - Žongl

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz