Hlavní obsah
Sport

Ve Zbrojovce je za posledních 14 měsíců už šestý trenér. Bude kouč Hynek tím pravým?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

Zbrojovka Brno ve čtvrtek ohlásila příchod nového trenéra, jímž se stal Jaroslav Hynek. Ten se do českého fotbalového prostředí naplno vrací po dvou letech strávených v Žilině. V Brně je však jeho hlavní sezónní úkol zcela odlišný.

Článek

Boj o evropské poháry vystřídá boj o první ligu. Avšak cílem by nemělo být jenom o postup zabojovat, ale rovnou postoupit.

Zbrojovka se po více než rozpačité sezóně chystá na nový ročník, který z jejího pohledu může být už jenom lepší. Oznámení nového lodivoda bylo v posledních dnech ze stran fanoušků více než očekáváno.

V kuloárech se nejvíce spekulovalo o dvou jménech. Jako další adept a konkurent Hynkovi na post hlavního kouče byl označován Pavel Horváth, jenž nedávno ukončil svoje trenérské působení v třetiligových Domažlicích. Ovšem tradiční trasa Plzeň – Brno tentokrát aktivována nebyla a volba padla na bývalého kouče Dukly či Žiliny, osmačtyřicetiletého Jaroslava Hynka.

Proč se trenérům v Brně nedaří?

Nový šéf brněnské lavičky bude mít stejný postupový úkol jako měli jeho dva předchůdci (Klusáček, Polách) a oba v něm selhali. Poslední zaskakující trenér Kříž měl zadání už jenom klub zachránit před fatálním pádem do třetí ligy. Minulý rok ještě na jaře Zbrojovku v první lize marně zachraňovali Dostálek s Haškem.

Neúspěch těchto trenérů může souviset i s fungováním klubu, který pod vedením ještě pořád majitele Václava Bartoňka působí, že se nikam dopředu neposouvá, ba naopak, jako by se zasekl v roce 2008. Především v posledních letech ztratila Zbrojovka obrovsky na prestiži, což se také zřejmě podepisuje i na přestupové politice. Oslovení hráči totiž nebudou chtít jít do celku, o kterém často slyší nebo čtou negativní zprávy. Příkladem z předchozích dnů byl oslovený Martin Sladký, jenž místo působení v Brně zvolil ukončení kariéry. V kádru již delší dobu chybí střední generace hráčů na úrovni první ligy, což může také souviset i s aktuálním obrazem moravského klubu.

Infrastruktura není ideální

Stadion každého klubu by měl být zároveň jeho výkladní skříní. Ten sice v Brně patří městu, avšak jeho žalostný stav doslova bije do očí. Samotné město plánovalo před nadcházející sezónou jistou údržbovou revitalizaci stánku, avšak realizovat ji se už nepodařilo. Proběhla aspoň výměna travnaté plochy. Ve výsledku i brněnská aréna určitě není lákadlem pro případné nové hráčské akvizice.

Pohled zbrojováckých fanoušků na nového trenéra

Jelikož je zbrojovácký fanoušek už hodně střízlivý a už v podstatě ví ,co od vedení (ne)čekat, bere výběr trenéra jako jednu z lepších možných variant. Vždyť ještě před nedávnem odmítli trénování Brna Michal Bílek, Adrián Gula nebo Václav Jílek. Zřejmě o možnosti úspěchu nebyli dostatečně přesvědčeni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz