Hlavní obsah
Sport

Vršovické derby? Ochočení klokani, mužem zápasu byl rozhodčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Vršovické derby je za námi a opět zvítězila Slavii. Ve 13. kole Fortuna ligy se v Ďolíčku odehrálo jedno z těch klidnějších derby a bez excesů na hřišti i v hledišti. Slavia měla celé utkání pod kontrolou a po gólech Tomiče a Chytila vyhrála 2:0.

Článek

Po prohře Sparty v Mladé Boleslavi, se tak červenobílí dostali na první příčku tabulky. Klokani ale nekladli příliš velký odpor a Slavii utkání velmi ulehčili. Pochvalu zaslouží i hlavní rozhodčí Karel Rouček, který zvládl malé pražské derby na jedničku.

Slavia čekala na chybu a uklidnil jí pumelicí Tomič

Bohemka si dávala pozor na úvod utkání a Slavia měla v prvním poločase převážně pár standardních situací, ze kterých hrozila. Po rohovém kopu ve dvacáté minutě červenobílí skórovali. Odražený míč nádherně z velké dálky trefil obránce Michal Tomič a překvapil zkoprnělého gólmana Jedličku, který nemohl přes houf hráčů nic vidět – 0:1. Pro slovenského Michala Tomiče to byl premiérový gól v dresu Slavie a čeká ho v klubu zápisné.

O pět minut později zahrozil hostující Zafeiris a jeho střelu vyrazil Jedlička pouze k nohám Jurečky, ale ten vysoko přestřelil. Poločas se hrubě nepovedl stoperovi Klokanů Antonínu Křapkovi, který několikrát hostům namazal do slibné příležitosti. Do největší šance poslal Křapka ve 31. minutě Mojmíra Chytila. Chytil vystihl Křapkovu malou domů, udělal brankáři Jedličkovi kličku a už na něj zívala pouze prázdná branka, ale trestuhodně trefil pouze boční síť.

Šance přišla i na straně Bohemians, kdy ve 32. minutě tvrdě vypálil záložník Adam Jánoš a někteří i s trenérem Jaroslavem Veselým viděli kulatý nesmysl v síti. Skvěle ale u své pravé tyče zasáhl slávistický gólman Aleš Mandous a míč vyrazil na roh. Z rohového kopu poté ještě na přední tyči hlavičkoval Daniel Köstl a opět nechal vyniknout skvělého Mandouse. Do šaten se šlo za stavu 0:1.

Slavia vládla a klokani působili jako ochočení

Do druhého poločasu se čekalo, že Bohemians zapnou motory a Slavii zatlačí, ale opak byl pravdou. Klokani působili jak lehce ochočená zvěř. Slávisté drželi míč na kopačkách a nikam nespěchali. Slavia hrála to, co potřebovala. Bohemians jim nekladli sebemenší odpor a zdálo se, jako kdyby Bohemka šetřila sílu na středeční MOL Cup doma proti Spartě. Domácí kouč Jaroslav Veselý pak na pozápasové tiskové konferenci zmínil, že středeční pohárový zápas je pro ně důležitější než následující ligové utkání na Spartě.

Zlomová situace a chyba celého utkání přišla v 67. minutě. Domácí Jan Vondra při odkopu trefil pouze Mojmíra Chytila a tomu se balón odrazil ideálně na nohu a pelášil do brejku dva proti jednomu. Rozhodl se zakončit sám a obstřelil Martina Jedličku a zvýšil na 0:2! Tato situace zápas definitivně zlomila a oba celky začaly šetřit síly. V nastavení ještě tvrdou ranou za vápnem zahrozil slávista Oscar Dorley, ale Jedlička míč vyrazil nad bránu. Hotovo a Slavia se mohla radovat z poklidné výhry. Touto výhrou a díky zaváhání úhlavního rivala ze Sparty poskočila Slavia do čela Fortuna ligy.

Ošklivá srážka Puškáče s Ogbuem

Velmi ošklivou srážku jsme mohli vidět mezi útočníkem Puškáčem a obráncem Ogbuem při hlavičkovém souboji po necelé hodině hry. Ač se zdálo, že hůře je na tom hostující Ogbu, tak nakonec musel být na nosítkách odnesen domácí David Puškáč. Musím podotknout, že jako první ke zraněnému Puškáčovi přiběhl protihráč a sešívaný kapitán Jan Bořil. Ať je Bořil, jaký chce, klobouk dolů před ním, že gesto fair play nevymřelo.

Ogbu pouze lehce zaledoval krk a pokračoval ve hře a odehrál celý zápas. Puškáč byl ihned po střetu odnesen a z útrob Ďolíčku odvezen do Vinohradské nemocnice a fanouškům po zápase nahrál vzkaz, že je vyšetření v pořádku a bez vážného zranění a poděkoval jim za velkou podporu.

Muž zápasu byl rozhodčí Karel Rouček

Ve vršovickém derby bychom jistě našli mezi hráči Slavie muže zápasu. Například hostující Aleš Mandous, Oscar Dorley či Christos Zafeiris. Tentokrát se ale nebojím napsat, že naprostou jedničku podtrženou a cenu pro nejlepšího muže na hřišti si zaslouží nezkušený sudí Karel Rouček.

Trochu jsem se bál, jak zápas tento mladý sudí zvládne. Ale zaslouží potlesk! Po závěrečném hvizdu ho dokonce pochválil v tváří v tvář kouč poražených Jaroslav Veselý. Samotný trenér ho pak nezapomněl zmínit a pochválit i na tiskovce.

Pro vysokého rozhodčího Roučka to byl teprve šestý prvoligový zápas kariéry a pískal jako zkušený arbitr. Obě mužstva mu zápas ulehčila a derby proběhlo v poklidu a bez ošemetných a zákeřných faulů. Rozhodčí nepískal teatrální pády a lehké kontakty a pouštěl tvrdší hru na obě strany. Utkání tak mělo hezkou plynulost hry a fotbal netrpěl. Za celý zápas udělil pouze dvě žluté karty, a to pro klokana Dostála a hostujícího Oscara. Pokud by tohle byl celkový standard všech sudích ve Fortuna lize, nebyla by potřeba disciplinární komise.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz