Hlavní obsah
Sport

Využití opce na Vindahla. S míčem na noze bezkonkurenční, na čáře průměrný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Sparta dělá svým fanouškům v posledních měsících velkou radost nejen na hřišti, ale také svými tahy na přestupovém trhu. Nově si pojistila také služby své brankářské jedničky, když uplatnila opci a změnila tak hostování na trvalý přestup.

Článek

Poté, co si jeho služby zajistila před začátkem této sezóny na poslední chvíli, dokázal očarovat vedení letenského celku natolik, že se rozhodli nečekat na konec jeho hostování a opci uplatnili již nyní.

Peter Vindahl dorazil na Letnou jako náhrada za Matěje Kováře. Ten se stal v minulé sezóně oblíbencem fanoušků i přes rozporuplný start v rudém dresu. Postupně nabíral zkušenosti a stával se jistotou mezi třemi tyčemi. O to větší bylo zklamání, když se Sparta nedokázala domluvit s Manchesterem United na jeho trvalém přestupu. Ono taky pět milionů Euro je přeci jen vysoká částka za gólmana, zvláště na českou ligu. Tomáš Rosický si tak sáhl do Alkmaaru, nebo spíše do Norimberku, kde Vindahl hostoval. Možná měl v jeho angažování prsty i Asger Sorensen, který s ním v Norimberku nastupoval.

Brankář v moderním fotbale musí umět hrát nohama

Jeho začátky ve sparťanském dresu byly složité. Přišel do nového klubu po tom, co fanoušci toužili po návratu Kováře nebo alespoň Vaclíka, který v té době hledal nové angažmá. Nastoupit do nového zaměstnání s vědomím, že jste od začátku nebyl tím vysněným, ale pouze záložní variantou, nedělá dobře nikomu. Však také výkony v prvních zápasech nebyly tak přesvědčivé a fanoušci se obávali o jeho kvality. Asi nejvíce po obrovské chybě v zápase se Sevillou, kde vlastně první branku soupeři daroval.

Sparta si pod trenérem Brianem Priskem zakládá na extrémně přesné rozehrávce. Stopeři na sebe natahují útočící hráče soupeře a k tomu využívají i brankáře, pro něž je tak velmi důležitá práce nohama. A tu má Peter Vindahl nejlepší z brankářů v celé Fortuna lize. Nejen, že se nebojí riskantní rozehrávky, ale snaží se každou situaci řešit konstruktivně než jen nakopávat balón nazdařbůh. Díky této taktice se otevírají díry ve středové řadě protivníka a sbíhající si záložníci mohou přebírat balón ve větším klidu.

Peter Vindahl díky své kopací technice působí na hřišti v určitých okamžicích jako čtvrtý bek a Spartě tím dává obrovskou výhodu. To si moderní fotbal žádá a Sparta v posledních letech záměrně hledá právě takové gólmany, kteří mají tento parametr na velmi vysoké úrovni.

Slabší výkon na brankové čáře

Kvalitu brankářských schopností ale rapidně snižuje práce na brankové čáře. Peter Vinadhl působí velmi nejistým dojmem, když na něj letí jakákoliv střela. Jen málokterou z nich pak dokáže schovat do náruče a většinu pouze boxuje a dává tím šance protivníkům na nebezpečné dorážky. Hodně z branek, které Sparta v letošní sezóně inkasovala, bylo chytatelných střelách a míří právě za Vindahlem.

Letenský celek má po dlouhé době velmi kvalitní obrannou fázi hry. Trojčlenná obrana v čele s kapitánem Ladislavem Krejčím si počíná velmi jistě a soupeřům moc střel nedovoluje. Však i v nedělním derby šla na Petera Vindahla jediná střela, a pokud ji soupeř vyšle doprostřed branky, lze očekávat, že tam chyba gólmana nepřijde.

Nic lepšího k dispozici není

Celkově je otázkou, zda je Peter Vinadhl dostatečně kvalitní na současnou Spartu. Odpověď je ale dost nejednoznačná. Zatímco ve hře nohou je jeho úroveň v české lize bezkonkurenční, v práci na brakové čáře máme v Čechách srovnatelné gólmany. Bohužel ale jen srovnatelné. Kdysi jsem viděl v rudém dresu Ondřeje Koláře či Aleše Mandouse, ale ti skončili u konkurenta. V současné době tak lze říci, že Vindahl je především díky rozehrávce nadstandardem ve Fortuna lize a pokud by Sparta opci neuplatnila, jen těžko by se jí hledala adekvátní náhrada. Zřejmě nechtěla opakovat situaci s Matějem Kovářem, a proto nečekala na konec hostování a Vindahl je sparťanem již den po prohře s Liverpoolem.

Sparta velmi razantně šlape do budování týmu, který bude konkurenceschopný na evropské úrovni a v posledních měsících dělá jeden dobrý krok za druhým. Jestli i tento bude tím správným, nám ukáže až čas. Nevím, jestli současné přestupové události na Letné souvisí s tím, že si letos Sparta vydělala v Evropě velmi pěkné peníze, nebo jde jen o ukázku moci Daniela Křetínského směrem k novému majiteli Slavie, Pavlu Tykačovi, ale jejich kroky dávají smysl a přináší kvalitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz