Hlavní obsah
Sport

Za jednu pusu tři roky natvrdo. Je Rubiales oběť, nebo zvrhlík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 / Junta de Andalucía

Luis Rubiales (vpravo) na finále španělského poháru

Objetí nebo polibek od osoby, která vás má upřímně ráda, je nade všechno bohatství a světské radosti. Tak nějak se to alespoň říká.

Článek

Pokud tento článek čtete a jste čirou náhodou fotbalová reprezentantka Španělska, zapomeňte na předchozí řádky, pro vás to neplatí. A pokud jste prezident španělské fotbalové asociace, je možné, že vás takový upřímný cit bude stát flek. Takže opatrně.

Španělsko. Krásná země zalitá žhavým sluncem s bohatou historií. Plná pláží, nádherné architektury, dobrého jídla a pití, přírodních scenérií a temperamentních lidí. Právě ze státu z Pyrenejského poloostrova pochází mraky sportovců, na kterých my fanoušci oceňujeme právě jejich zaujetí, houževnatost, mentální sílu, ze které náležitě těží na cestě k úspěchu. Namátkou třeba Rafa Nadal, Sergio Ramos, Fernando Alonso… Jejich výkony nás často donutily zírat na obrazovky s otevřenými ústy a ptát se, kde by mohli být někteří naši sportovci, mít tak jejich temperament. Neskrývané emoce ale nemusí být úplně pozitivní vlastnost. Třeba nyní již bývalý prezident španělské fotbalové federace (RFEF) Luis Rubiales kvůli nevhodnému projevu svých emocí teď bude tři roky šéfovat maximálně členům své rodiny.

Dominik Feri španělského fotbalu

Pojďme si připomenout, co se vlastně stalo. Dvacátého srpna Španělky poráží ženský národní tým Anglie ve finále Mistrovství světa 1:0. Při slavnostním ceremoniálu předává náš „hlavní hrdina“ zlatou medaili kapitánce Jenni Hermoso. Přichází a dlouhé objetí následované polibkem na rty, vzájemné poplácání beder a odchod. Vše působí nevinně, ostatně toto se běžně děje i v mužském fotbale, a ať se propadnu do západního Německa, jestli kecám, ale nikdy jsem nezaznamenal, že by se ozval zhrzený fotbalista a cítil se jako oběť sexuálního násilí. Nicméně znechucené komentáře u zveřejněných záběrů vyvolaly celosvětovou megakauzu, ve které média světu vylíčila Rubialese skoro jako nám nechvalně proslulého exposlance Dominika Feriho. Sama Hermoso v rozhovoru pro tisk přiznala, že k políbení nedala souhlas. Posuďte sami, zda je polibek vyjádřením radosti, nebo vynucený akt sexuálního napadení.

Druhá strana mince

Až doteď se mohlo zdát, že mediální šílenství, které se po incidentu strhlo, je přitažené za vlasy a jednoznačně víme, na čí straně stát. Nějaká pusa, vždyť se zase tak moc nestalo, ne? Chudák prezident v návalu emocí nezachoval dekorum a teď dostal od disciplinární komise FIFA tříletý zákaz jakékoli činnosti spojené s fotbalem. Kauza navíc hýbe celou zemí. Do veřejného lynče se zapojují i renomovaní hráči, legendy nároďáku, celé kluby a dokonce španělský předseda vlády. Případem se zabývá i policie. Není to trochu moc na to, že si kapitánka na Instagramu postěžovala, že jí tenhle příliš intimní zážitek nebyl vůbec příjemný? Není vlastně Rubiales obětí dnešní zvláštní doby? Doby, kdy díky masmédiím přesně víme, co si máme o čem myslet a je trendy ohánět se tématy, jako je genderová a rasová rovnoprávnost, sexismus a diskriminace žen? Není!

Rubiales versus zbytek světa

Není, protože pokud se panu Rubialesovi podíváme na zoubek trochu blíže, zjistíme, že ten večer to nebyl jeho jediný exces. A vlastně se nebude jednat o nejčistší charakter. Už v roce 2019 byl podezřelý z korupce. O rok později do médií prosákla zpráva, že za peníze svazu pořádal opulentní VIP večírky pro kamarády. Při oslavách titulu mistryň světa jen završil ukázkový hattrick nevychovanosti a arogance moci. Na svou obhajobu stačil ještě vzkázat, že o rezignaci na post prezidenta svazu ani židli funkcionáře FIFA s příjemnými benefity určitě nepřemýšlí a celý mediální hon považuje za nespravedlivý. Co si o tom myslet? Hodí se také zmínit, že v souvislosti se španělským ženským nároďákem se jedná už o několikátou aféru. S trochou nadsázky se dá napsat, že Španělky bojkotují reprezentaci a vedení fotbalového svazu alespoň jednou ročně. Pokaždé ve smyslu toho, jak se k nim muži ve fotbalovém prostředí chovají.

Dejme jim šanci

Jak již bylo napsáno. Žijeme ve zvláštní době. Můžeme žít jako žena v těle muže a naopak, můžeme se identifikovat jako mořský koník, když budeme chtít, ale nikdo nám na to nesmí brát právo. Je trendy být takto svobodný. Ale vše má svou mez a ve vší bizarnosti se i důležitá témata zahánějí do obludných extrémů. Proto i zdánlivě zbytečně vyhrocená kauza polibku, vytržená z kontextu, může u některých lidí vyvolat posměšný úšklebek nebo mávnutí ruky. A nebýt zmíněných historických událostí, asi bychom si opravdu zaťukali na čelo, proč svět tak řeší výplod pomatené feministky. V tomto případě se ale jedná o vyvrcholení dlouho potlačovaného hněvu, který španělská fotbalová asociace dlouho ignorovala, případně úspěšně zametala pod koberec. Není divu, že si fotbalistky jednoho dne postavily hlavu. Po Rubialesově extempore se jim navíc podařilo dosáhnout svého. Rubiales musel skončit, hlavní trenérkou repre se stala žena.

Ve Španělsku dokonce řeší možné vyjmutí slova „ženská“ z názvu ženská fotbalová reprezentace Španělska. Až tak daleko může zajít boj za rovnoprávnost. Ale to je prostě a jednoduše ta zvláštnost dnešní doby. Na ženské repre Španělska… promiňte, na repre Španělska teď budeme moci sledovat, jak moc bude tato rovnoprávnost ku prospěchu. Nakonec proč ne? Šanci prosadit se si ženy určitě zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz