Hlavní obsah
Sport

Změna sparťanského lodivoda proběhla klidně. Jistý vzkaz tím dostala i Slavia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Dánský trenér Brian Priske ukončil po dvou mistrovských titulech působení na Letné a vydal se hledat štěstí do největšího evropského přístavu.

Článek

Jeho novým zaměstnavatelem se stal červenobílý Feyenoord Rotterdam a tamní klub jménem Sparta se náhle proměnil v úhlavního městského rivala, jenž však za Feyenoordem zaostal v poslední sezoně o více než třicet bodů. Fotbal prostě nemá logiku. Konec Briana Priskeho na Letné může být paradoxně velkou inspirací pro konkurenční Slavii, která ukončila tuto sezonu bez zisku jediné trofeje.

Sparťanské pokračování dánské cesty

Priskeho nástupcem na lavičce pražské Sparty se podle očekávání stal jeho dosavadní dánský asistent Lars Friis. Ve sparťanských trenérských strukturách by se toho tak fakticky nemělo příliš mnoho změnit kromě jména člověka, který bude pod sparťanskou budoucností oficiálně podepsán. Pozici hlavního kouče si zatím vyzkoušel pouze v rodné zemi v týmech Viborgu a Aalborgu. Nyní však působil dva roky jako asistent Briana Priskeho a podílel se tak na dosud nejúspěšnější sparťanské éře třetího tisíciletí.

Svůj tým dostává na první pohled v dárkovém balení, ale první velkou zkoušku bude muset podstoupit ještě před začátkem další ligové sezóny. Spartu totiž podle všeho opustí kapitán Ladislav Krejčí, který podle všeho míří do španělské Girony. Nyní bude na Friisovi viset hlavní odpovědnost, aby se Sparta po takřka dvaceti letech vrátila do Ligy mistrů. Tuto výzvu nedokázal splnit ani jeho předchůdce Brian Priske. Způsob jeho odchodu však všechny fanoušky Sparty utvrzuje v tom, že sportovní vedení Sparty je na jedné lodi a všechny kroky všichni vzájemně konzultují.

Půjde se Slavia inspirovat na Letnou?

Jeví se to vskutku jako kacířská myšlenka, ale neměla by současná Sparta působit jako jistá inspirace pro svého největšího rivala, který ji před nedávnem sportovně výrazně převyšoval a narozdíl od Sparty se jevil jako klub s jasnou vizí a koncepcí? O Jindřichu Trpišovském dnes musíme bez ohledu na výsledky posledních tří ligových ročníků mluvit jako o nejúspěšnějším slávistickém trenérovi samostatné české ligy a tři mistrovské tituly z jeho trenérského životopisu již nikdo nevymaže. V poslední době se však stal přílišným hegemonem nad sportovním děním v Edenu.

Již dříve jsem psal o tom, že by neškodila ani v případě Jindřicha Trpišovského zdravá oponentura. Ze současné slávistické sportovní sekce si patrně nikdo nedovolí proti jeho konání jasně vystoupit a vytvořit jasnou a srozumitelnou alternativu. V tom může být jeden z největších problémů současné Slavie. Až jednou Jindřich Trpišovský ukončí své slávistické působení, nezůstane za ním kromě titulů a Ligy mistrů také čerstvě spálená zem? V případě Sparty jsme to v nedávné minulosti několikrát mohli vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz