Hlavní obsah
Sport

Zuřivý Sparťan: Sparťanské nanebevstoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdeže loňské sněhy jsou. Kdo si ještě dnes vzpomene na unylou remízu z prvního jarního kola s Olomoucí. Sparta na jaře ještě neprohrála, pouze dvakrát remízovala, desetkrát se radovala z vítězství.

Článek

Po šestadvacátém kole vede ligu o dva body před Slávií a v MOL Cup je ve finále. O její hráče je opět zájem, při reprezentačních přestávkách se kabina vylidní a stadión na Letné při domácích zápasech většinou praská ve švech bez ohledu na počasí. Jsme zpět hlásí letenští. A ohlas v českém fotbalovém rybníku jim dává za pravdu.

Měřeno momentálními komentáři v médiích, podcasty a televizními besedami na téma fotbal, není v lize momentálně jasnějšího favorita na titul než Sparty. Tým z Letné se po dobách vpravdě Jiráskova Temna opět vyhřívá na výsluní slávy a užívá si oprávněné pochlebování fotbalové veřejnosti. Mužstvo šlape, hvězdy mají formu a Letná má hlad po metách nejvyšších. Celá tato atmosféra všeobecné euforie, zdravého sebevědomí a chuti se rvát má pozitivní účinky i na marodku, která se spíše vyprazdňuje, i na kotelníky, kteří se ve všeobjímající růžové náladě usmířili s vedením klubu a zase zaujímají svá místa za brankami. Fanda plesá a zurčí, mraky jsou daleko. A dokonce i béčko opět po delší době vyhrálo. Chcete více? To snad už ani nejde.

Nejtěžší část sezóny

Tým z Letné je v pohodě, věří si a v takové náladě míří k nejtěžším zápasům základní části. Příští kolo derby, pak zamíří na Slovácko, následně přivítá na svém stadiónu Plzeň, hned poté míří do Liberce. Pár dní po výletu do Jizerských hor Spartu čeká opět derby, tentokrát pohárové: finále MOL Cup. No a pak již nadstavba. A v té je možné všechno, viz „zázračné“ loňské vzkříšení odepisované Plzně, zakončené titulem. To je prověrka jako hrom: a hyn sa hukáže, jak na tom skutečně na Letné jsou.

Derby, stejně tak jako fotbal, nemá logiku

Slávia v tomto ročníku je trochu jiný tým, než byl v minulých sezónách. Spartě je jedno, kde hraje; zda venku nebo doma a dál si mastí to svoje. Slávka 2023 ráda hraje v Edenu a ven by nejraději nejezdila. Proč to tak má a venku je prý poloviční, musí vědět sami edenští. Kéž by na to alespoň ještě jeden týden nepřišli. Jenže obecně: v derby se momentální rozdíly většinou stírají. Stejně jako to, že fotbal se hraje až po něm. Boj a zase boj a tryskající emoce (zdravím na slávistickou lavičku), sem tam zatměno. Prostě nic ke koukání pro fotbalové fajnšmekry. Takže přivezou-li edenští na Letnou Řeháka s Houšteckým a Sparta postaví Kuchtu, Čvančaru, Krejčího a jiné, pošlete děti raději spát.

Ani dál to není procházka růžovým sadem

Po derby na Slovácko. Ano, to Slovácko, které letenské v minulé sezóně znemožnilo ve finále poháru (ačkoliv s výhodou domácího prostředí), a to Slovácko, kterému v Pardubicích děkují za to, že do bojů o záchranu mohou počítat s jedním z nejlepších brankářů v lize, Florinem Nitou, kterého trochu záhadně na Letné (ne) vinili z dardy 4:0, kterou jim v lize uštědřilo zase, no ano, opět Slovácko. Ve Spartě tedy najdou tisíc a jeden důvod, proč tentokrát na Slovácku uspět. Nehledě na to, že o titul stále ještě bojují tři týmy. Klopýtnutí, den blbec či momentální zatmění se neodpouští.

Plzeň to také nevzdává

Viktorka z Plzně to s titulem také i nadále myslí vážně. Ačkoli má na Spartu ztrátu sedmi bodů a o její formě se toho nakecá v éteru hodně. Rozhodně nečeká letenské nějaká selanka. Vždyť přijede třeba Vydra, Mosquera a další. Případné pochroumané sebevědomí z předchozích zápasů, by se proti Plzni hojilo špatně. Na druhé straně Sparta 2023 není třeba Spartou 2022. Brian Priske odvedl s týmem už hodně práce. A hlavně do týmu napumpoval sebevědomí. Sparta pod ním se nekácí pokaždé, když se něco nevede. A pokud se jí povede derby a zápas na Slovácku (zejména herně), pak bych nechtěl být v kůži plzeňských, až bude jejich autobus sjíždět s D5 na pražský okruh. Ačkoliv Průhonice jsou na opačné straně Prahy.

Jen Sparťané mohou oklamat sebe sami

S každým bodem (správně tří-bodem), který letenští vybojují (lépe vyhrají) roste nejen letenské ego (oprávněně), ale týmová pohoda. O tom se fanoušci přesvědčili na vlastní oči opět v Pardubicích. Akce Sparty 2023 postrádají těžkopádnost z minulých sezón a naopak nepostrádají lehkost bytí. Možná se tomu, až nechce věřit a někde v zadních mozkových závitech hlodá červíček pochybností. Zvládnou letenští v takovém tempu i derby? Slovácko? A Plzeň? Budou hrát „pocem, a kam jdeš“ i v nejdůležitějším zápase sezóny (pro neznalé, ženy a děti: zápas se Slávií), který ani fanoušci nevypouští? Ano, jakékoli vítězství se v tomto případě bere, ale ruku na srdce. Především kvalitní hra, kdy soupeře fotbalově přehrajete, vás vykopne do té nejvyšší fanouškovské nirvány. Přehrát a zvítězit, to je to, oč tu běží. Teprve tehdy se ukáže progres a posun o další level. Ale znáte to: derby…

Čvančara a Křetínský: beránek a beránek

Hodně se toho v minulých týdnech napsalo o napochodování vyhlášeného kliďase, borce většinou nad věcí a kulantéra obecného, majitele Sparty Daniela Křetínského, do rozhodcovské šatny v poločase domácího utkání proti Zbrojovce Brno. Chtěl vysvětlit, o což slušně požádal (viz zápis rozhodčích), proč se nepískal Čvančarův gól. Jak známo rozhodčí ho neuznali kvůli údajné Čvančarově ruce. Tu nikdo neviděl, žádný záběr neprokázal a stejně měla Sparta smolíka. Načež vyhlášený beránek Křetínský skáknul k rozhodčím. Beze zbraně a bez bodyguarda (zdravíme pana Šádka). Odpovědi se nedočkal, zato všeobecného odsouzení. Připojuji se k odsouzení také, protože to se vážně nedělá, ale zároveň se ptám: proč rozhodčí pískali ruku, když žádná nebyla (prokázána). Odpovědi se zřejmě také nedočkám, zato opovrhujícího odsouzení ze strany přátel Slávie možná ano.

A Čvančara?

Nepochybně je to je jeden ze stavebních kamenů Sparty. Reprezentant a borec s momentálně vynikající formou. Je to trochu zlobítko, provokatér a dokáži si představit, že mezi soupeři Sparty je oblíben jako pověstná osina v zádeli. A fotbal žere, pro body by udělal všechno. I pro sebe, protože takoví borci jako je on mají většinou velké ego. Ale nepodat spoluhráči ruku při střídání, je mírně řečeno aut. Stejně jako kecy kolem střídání. Však ho trenér Priske za to vyexpedoval rovnou do kabiny. Tam zřejmě Čvančara vyzpytoval svědomí a vrátil se na děkovačku mírný jako beránek. Čili, podoba s Danielem Křetínským čistě náhodná. Jedinec není více než tým a žádný majitel klubu není více než rozhodčí (tedy já si to fakt myslím).

A takhle to vidím já. A teď derby. Ať sa konečně hukáže, jestli si na Letné titul zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz