Hlavní obsah
Právo a státní správa

FN v Motole se musí omluvit pacientce za neumožnění přítomnosti doprovodu při úvodu do anestezie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zuzana Candigliota

Fakultní nemocnice v Motole se musí omluvit pacientce za to, že jí v roce 2022 neumožnila při uvádění do celkové anestezie přítomnost doprovázející osoby před operací a při probouzení z anestezie.

Článek

Dnešního dne 11. 4. 2024 Městský soud v Praze vyhlásil rozsudek, kterým uložil Fakultní nemocnici v Motole povinnost se omluvit pacientce za to, že jí v roce 2022 nebyla umožněna při uvádění do celkové anestezie přítomnost doprovázející osoby před plánovanou operací kýly a při následném probouzení z celkové anestezie. Podle soudu tak bylo neoprávněně zasaženo do zákonného práva pacientky na přítomnost zvolené osoby při poskytování zdravotních služeb a také do jejího práva na ochranu zdraví.

Soudci Novosad, Zhříval a Trepka ve věci vedené pod spisovou značkou 22 Co 4/2024 shledali, že zamítavý rozsudek soudu prvního stupně není správný. Po doplněném dokazování dospěli k závěru, že pacient má ze zákona o zdravotních službách právo na přítomnost zvolené osoby, který není absolutní. Vnitřní řád sice může toto právo upravit, ale nemůže ho zcela vyprázdnit.

Soudci přihlédli k tomu, že pacientka trpí psychiatrickým onemocněním a přítomnost doprovázející osoby je pro ni podstatnou okolností, která má vliv na to, zda operaci potřebnou pro její zdraví podstoupí. Pacientka trpí panickými atakami a dalšími potížemi a přítomnost doprovodu v době, kdy je při vědomí, by jí poskytovala podporu a uklidnění. Dosud operaci kvůli svým obavám nepodstoupila a čekala na výsledek sporu.

Soud vyslechl nejen žalobkyni, ale také tři primáře FN v Motole. Argumenty lékařů soud nepřesvědčily o tom, že ve výjimečném případě žalobkyně nelze přítomnost doprovodu zajistit. Například soud zdůraznil, že z hlediska rizika infekce lze v případě žalobkyně využít samostatný operační sál, nikoliv kombinované sály, kde jsou další pacienti. Dále by riziko infekce bylo minimalizováno tím, že by doprovázející osoba podstoupila stejná hygienická opatření jako například studenti medicíny.

Soud odůvodnění vyhlášeného rozsudku uzavřel tím, že rozsudek neznamená, že každá dospělá osoba má právo na přítomnost doprovodu při uvádění do anestezie. Nicméně v tomto konkrétním případě byly dány výjimečné důvody na straně pacientky a žalovaná nemocnice neměla důvody pro to, aby jí nevyhověla. Soud odkázal i na zákonnou povinnost poskytovatele být ohleduplný vůči pacientům.

V průběhu řízení žalobkyně předložila i výzkumy ze zahraničí. Například z výzkumu z USA vyplynulo, že přítomnost doprovodu při úvodu do anestezie u dětí byla zaváděna už před 30 lety a vedla k významnému zlepšení zkušeností dětí i rodičů se zákrokem. Předložený článek z Velké Británie zase prokázal, že u pacientů s demencí mohou být příbuzní přítomni při úvodu do anestezie a při probouzení z anestezie. V kontextu České republiky je zajímavé, že přítomnost doprovodu při úvodu do anestezie umožňuje řada jiných veřejných i soukromých poskytovatelů zdravotních služeb, přičemž v některých soukromých zařízeních působí externě právě někteří anesteziologové z FN v Motole.

Rozsudek bude v písemné podobě teprve vyhotoven a doručen účastníkům sporu, čímž nabude právní moci. Výklad soudu bude mít vliv na právo na přítomnost doprovázející osoby i u dalších zranitelných pacientů. Nejde jen o psychiatrické pacienty jako v případě žalobkyně, ale i o děti. Proti FN v Motole je veden další podobný spor, kde jde o malé úzkostné dítě, kterému byla odepřena přítomnost matky při úvodu do anestezie. Oba případy jsou podrobněji popsány na webu Svoboda zdraví zdezde. Oba případy podporuje spolek na ochranu pacientů Juno Moneta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Městský soud v Praze

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám