Hlavní obsah
Názory a úvahy

Opět se mění pravidla předčasného důchodu. Bere ho třetina penzistů, i když přijdou o statisíce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Příjemci předčasné penze přijdou v součtu o velké peníze

Ačkoliv byla možnost odejít do předčasného důchodu výrazně omezena již loni v říjnu, nyní se ještě více zpřísní.

Článek

Přestože předčasné důchody stojí zadluženou státní pokladnu obrovské částky, mnoho lidí se je snaží získat v domnění, že je to pro ně velmi výhodné. Jenže opak je pravdou. Je proto velmi překvapivé, že předčasný důchod již u nás pobírá zhruba třetina z celkového počtu 2, 3 milionů penzistů.

Výhodné přitom až na výjimečné případy nejsou téměř pro nikoho, zatímco stát přichází o potřebné pracovní síly, daně a sociální pojištění, příjemci předčasného důchodu si často neuvědomují, že pobírat ho dříve, než na něj mají oficiální nárok (tedy nejdéle tři roky předtím), znamená, že v součtu přijdou kvůli penalizaci o nemalé částky. Zatímco výše průměrného řádného důchodu je nyní 20 700,-Kč, tak v případě toho předčasného jde pouze o 19 000,-Kč. Rozdíl 1700,- Kč měsíčně rozhodně není zanedbatelný.

Jde o statisíce

Pokud v důchodu strávíme předpokládaných dvacet let, tak jde o statisíce,“ upozornila v pořadu České televize Sama doma ekonomická redaktorka Kateřina Hovorková. Ta rovněž varovala, že pokud získáme předčasný důchod, už se nám nikdy nezvýší na takovou částku, jakou bychom pobírali v případě toho řádného a navždy tak budeme pobírat zkrácený: „Jste vlastně penalizováni celou dobu svého důchodu, což je dost znát.“

O pět let méně

Neúnosně vysoký počet předčasně vyplácených penzí nyní může zásadně změnit další rozhodnutí zákonodárců, podle nějž nebude od 1.října stačit, aby měl žadatel odpracováno pouze pětatřicet let, respektive byl po tuto dobu nepřetržitě pojištěn. Nyní už bude zapotřebí o pět let více, tedy čtyřicet let, což je výrazný nárůst. Například ten, kdo by chtěl odejít do předčasné penze v šedesáti letech, musí být od dvaceti let zaměstnán či pojištěn (do lhůty 40 let se samozřejmě započítává i tzv. náhradní doba, například pracovní neschopnost, mateřská dovolená, vojna, studium atd., nicméně některé se započítávají pouze do výše 80 %).

Řada lidí přitom vůbec neví, kolik let má vlastně odpracováno a kdy jim tedy podle nových pravidel nárok na předčasný důchod vznikne. Pokud nemají jistotu, mohou si délku odpracované i náhradní doby zjistit na České správě sociálního zabezpečení. Nemálo z nich se přitom dozví, že zdaleka ne všichni zaměstnavatelé, za ně skutečně odváděli pojistné a správně uvedli dobu trvání zaměstnání.

Zuzi Bémová

Zdroj: Česká televize

https://www.denik.cz/cesi-v-cislech/predcasny-duchod-seniori-vyse-predcasne-penze-okresy-mapa.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz