Hlavní obsah

Kam zmizel český humor?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.pexels.com/

Ilustrační foto

Vždy platilo, že Češi vymysleli nejvíc vtipů a fórů právě v dobách, kdy se jim dařilo nejhůře. Vtipy se šířily jako lavina a vždy se tím snažili odreagovat, přijít na jiné myšlenky a špatnou situaci odlehčit.

Článek

Proč to teď neplatí? V čem je to jiné?

No, můžete si na to zkusit odpovědět sami.

Podle mého je důvodů několik:

1. Obrovský všepožírající strach z budoucnosti všech těch, co nejsou bohatí

Že by za to mohl strach, který z přítomnosti a z budoucnosti cítí čím dál víc lidí? Strach z toho, že už to nezvládají dva roky, tak jak to zvládnou do budoucna? Určitě ano. Při pocitu intenzivního strachu nikoho žádný vtip nenapadne a v podstatě nemá ani chuť ho dál šířit, pokud nějaký náhodou zaslechne.

Že se hodně Čechům už dost dlouho daří špatně, že se trápí, jsou čím dál chudší, mnozí mají existenční potíže, hrozí jim, že z toho všeho přijdou o střechu nad hlavou, a s každým rozhodnutím vlády, která na ně kašle, a je narcisticky zahleděná jen sama do sebe, je to jen horší a horší, to je známo a trvá to bohužel už příliš dlouho.

2. Češi jsou naprosto zkoprnělí z toho, v jaké intenzitě přicházejí další a další kopance od protičeské vlády, a už jen odevzdaně čekají na to, jaký kopanec přijde zítra. A on skutečně každý den přijde nový a ještě větší.

Mám pocit, že jsou Češi naprosto zkoprnělí z toho, že je něco takového vůbec možné. 33 let od pádu totality tady nastoupila taková totalita, kterou snad ani pamětníci neznají. Kopance vlády přicházejí v takové intenzitě, že zkrátka Češi ani nestačí vymyslet nějaké vtipy, a je tady další a další kopanec.

Vždy byl ten počet problémů, které se ve společnosti vyskytovaly najednou, daleko menší. Teď je to jeden problém za druhým, z kterých se vůbec nedá vymotat. Sotva se někomu podaří pracně vyřešit jeden problém, hned za ním se vynoří dalších deset. Z toho opravdu nemůže být nikomu veselo a vtipy se na to vymýšlí dost těžko.

3. NIKDY nebyli vládou nejvíce postiženi (perzekuováni?) lidé pod průměrem, kteří většinou nemají nic naspořeno, protože zkrátka neměli z čeho.

Těm se teď daří opravdu nejhůře. A to tak špatně, že na vtipy opravdu nemají ani pomyšlení. Ale vládu zajímá jenom průměr. Ti pod průměrem, ať se pod něj dostali z jakéhokoliv důvodu, pro vládu neexistují. Vtipy ale většinou nevymýšleli ti, kterým se dařilo dobře, ale právě ti od středu níže. A v tom to možná je. Kromě strachu mají také hrozný vztek, protože žádná vláda (totalitu nevyjímaje) se ke svým vlastním občanům nechovala tak nesociálně, nikdy tak strašně netrestala právě ty nejchudší. Nyní ti nejbohatší a bohatí bohatnou stále víc a víc a těm, co kvůli hloupé a nesociální vládě chudnou víc a víc, se za potlesku vlády, kterou zajímají jen průměry, vysmívají. To jsou jediné hloupé a sprosté vtipy, které jsem poslední dobou zaznamenala. A jediné, co tito lidé pod průměrem mohou čekat, je, že budou dostávat další a další kopance. A opravdu nevědí, jestli další kopance ještě ustojí.

4. Neskutečně nabubřelý a drahý stát, který je svou nabubřelostí zcela nefunkční.

Státní úřady samy sebe úkolují, zaměstnávají a utápějí se v tak obrovské byrokracii, že je výsledkem to, že jsou sice státní úředníci ve svém zaměstnání plně vytíženi, ale naprostými nesmysly, vystavováním a posíláním stále stejných papírů, tiskem dokumentů poslaných elektronicky a buzerací a odmítáním lidí, kteří od nich v této situaci žádají pomoc. Že by se někdo ve vládě zamyslel nad tím, jak udělat státní aparát funkční tím, že se odstraní vše zbytečné (a že by toho bylo!) a vše, co věci jen komplikuje, ale neřeší, tak to tuto vládu opravdu nenapadlo a nikdy nenapadne. Je fakt, že za současného stavu už by na to musela být povolána specializovaná firma, protože za spoustu let to narostlo obřích rozměrů a nikdo se v tom už ani nevyzná. A tato firma by měla za úkol jediné: odstranit vše zbytečné a vše zjednodušit, tj. vše zredukovat minimálně na polovinu tak, aby to bylo funkční a přehledné. Jo, ta specializovaná firma by stála peníze, protože by to byla fuška, ale mělo by to dlouhodobý efekt. Tedy za předpokladu, že by to tato firma každých pět let znovu zkontrolovala a zredukovala vše, co je možné.

K tomu tyto nabubřelé státní úřady velmi často rozhodují v neprospěch občana, který potřebuje pomoci, a často i v rozporu se zákony – nejspíš na pokyn vlády.

5. Vláda se uzavřela do bubliny a s nikým, kromě vlády samotné nekomunikuje.

Vláda, která nekomunikuje s těmi, co ji zvolili, je špatná vláda odsouzená k zániku a zapomnění. Kromě jiného mi opravdu není jasné, co mohl pan Fiala přednášet na vysoké škole, když sám jako politik zcela vybouchl. A být jeho budoucím studentem (protože kam jinam by se po této neslavné epizodě mohl vrátit?), tak protestuji proti tomu, aby přednášel o něčem, o čem vůbec nic neví a v čem zcela fatálně zklamal.

Vláda seškrtává, co může, se všemi výše popsanými důsledky, ale pak vyhazuje miliony a miliony za přihlouplé informační kampaně, které nikoho nezajímají, všichni je nenávidí (stejně jako jejich autory) a nesledují, protože se mezitím o všem dozvěděli podrobněji a lépe z jiných zdrojů (ale od vlády ne!).K tomu se občan cítí poučován o něčem, co už dávno ví, tedy v tomto pojetí ponižován. Navíc rádio a venkovní reklamní plochy (ani jednoho ohledně jiných témat jsem si dosud nevšimla!) k tomu, aby nás vláda informovala o screeningu karcinomu prostaty? To snad nemyslí vážně? Jak mají lidi chápat to, že je vláda dusí proto, aby měla peníze na komunikaci s občany tímto hloupým a naprosto nevhodným způsobem? To nepochopí nikdy!

6. Za poslední dva roky jsou největším nepřítelem vlády důchodci a ti, na které čeká důchod za pár let.

Nejdřív do nás politici několik let hustí, jak si musíme sjednat důchodové připojištění. Pak přijdou tihle mimoni, kteří dělají vše pro to, aby lidi dřív umřeli, než se dočkali důchodu. K tomu osekají valorizace (a to zpětně!). Pak sami poradí, aby šli lidi do předčasného důchodu, ale hned vzápětí se jim v tom snaží zabránit a vymyslí plno penalizací, aby je to odradilo. No a na závěr (prozatím!) potrestají všechny ty, kteří si pod tlakem politiků sjednali důchodové připojištění. A jak jinak, opět zpětně! Pokud tady byl někdy náznak právního státu, tak tato vláda nás z tohoto omylu jednoznačně vyvedla!

7. Naprosto chybné načasování!

Všichni kromě vlády chápou, že vláda měla nejdřív „rozpumpovat“ ekonomiku a teprve pak si mohla dovolit postupně a opatrně zavést ta opatření, která zavedla. NIKDY se tato opatření nedělají za takto špatné situace! To má jediný efekt: ekonomiku a většinu lidí to dostane na kolena a často není návratu! Česká republika se zařadí mezi rozvojové země a lidi to dostane pod most.

Takže kam zmizel český humor?

Tedy abych to shrnula, podle mého jsou hlavními příčinami:

- obrovský strach z budoucnosti

- každý den nový a ještě větší kopanec od totalitní vlády (fialismus?)

- nesociální chování vlády: nejvíce jsou postiženi lidé pod průměrem a bohatí se jim jen smějí

- obrovsky nabubřelý a neskutečně drahý nefunkční stát, který těm, kteří to potřebují, nepomůže, a to i v rozporu s platnými zákony, a nejspíš na pokyn vlády

- vláda dusí lidi, aby ušetřila, a pak vyhazuje miliony za to, aby je o tom informovala

- důchodci a ti, na které čeká důchod za pár let, jsou největším nepřítelem vlády

- naprosto chybné načasování

Bývalý prezident sám označuje vládu za viníky špatného stavu ekonomiky, vyzývá k občanské neposlušnosti, nejspíš k demonstracím a stávkám. Ministr Jurečka, kterého měl premiér už dávno odvolat, se stále drží svého koryta jak klíště.

Celá tato situace může vyvolat maximálně pláč, ale vtipy se opravdu vymýšlejí těžko.

Toto téma je otevřené, můžete se sami vyjádřit k tomu, kam zmizel český humor a vtipy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám