Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme Českou televizi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O těchto svátcích Česká televize naplno ukázala, jak zbytečná je a jak ji vlastně vůbec nepotřebujeme.

Článek

Co očekává většina lidí od vánočních svátků v televizi? Pohádky.

Co očekává většina lidí od Silvestra v televizi? Smích a zábavu.

Splnila něco z těchto očekávání Česká televize? Ani omylem!

Za celé vánoční svátky Česká televize vysílala pouhé tři nové pohádky, a to 24. 12., 25. 12. a 30.12., kdy pouze ta poslední byla opravdu povedená, zajímavá a překvapivá. Další dvě nestály za čas u nich strávený a za peníze vydané na jejich výrobu. ČT sice zaplnila pohádkami deset dní, ale kromě těchto tří tam nebyla žádná, kterou bychom neviděli už alespoň stokrát. Jen pořád dokola a dokola vysílané pohádky, většinou každé Vánoce, ale ještě spoustu těch, které ČT vysílá alespoň pětkrát do roka. Opravdu si ČT myslí, že se chceme o Vánocích nudit u notoricky známých pohádek, u kterých známe každý obraz a každou repliku? Že by si ČT dala alespoň tu práci důkladně prohledat archív a divákovi nabídnout alespoň pár pohádek, které nedává stále dokola? ČT si myslí, že z diváků bude dělat naprosté tupce. No co, koncesionářské poplatky má ze zákona jisté, tak co by se namáhala? A proč by nepožadovala ještě jejich zvýšení? Ale za co? Za to, že nedělá nic? Za to, že okopíruje program z předchozího roku? Za to, že je líná alespoň důkladně prohledat archívy? Jen namátkou mě napadá pohádka, kterou téměř nikdo nezná, a kromě toho je krásná – Zvon Lukáš. A takových skvostů je v archívu určitě daleko víc. Místo toho pořád a pořád dokola to samé.

A co jiné televize, které žádné koncesionářské poplatky nedostávají? Prima a Nova Cinema uvedly opravdu velké množství zcela neznámých německých a rakousko-německých pohádek. A musím říct, že většinu z nich opravdu velmi zajímavých, někdy napínavých, jindy zábavných, ale hlavně to pro většinu diváků bylo něco, co ještě neviděli. Jak osvěžující po obehrané nudě z České televize! A světe div se, německé pohádky jsou téměř tak hezké jako české pohádky! Jen s tím rozdílem, že je to najednou pro nás něco nového.

Silvestr na ČT byla další tragédie, jen s tím rozdílem, že už dávno na Silvestra od ČT nikdo nic nečeká. Musím uznat, že ostatní televize na tom nebyly o moc lépe. Matně si vzpomínám, že kdysi ČT vysílala (možná tak desetkrát do roka) zábavné pořady se spoustou pěkných písniček, s vtipy, humorem a dříve také se scénkami. Proč tyto pořady z ČT zcela zmizely? A zvlášť teď, když lidi písničky, humor a smích potřebují jako nikdy! Nebo by snad ČT argumentovala tím, že by tam neměl kdo vystupovat? Zcela jistě to není pravda. Jen by musela trochu zapojit mozkové závity a zdá se, že to je na ČT docela problém. Že máme spoustu pěkných písniček, to by asi ČT nezpochybňovala. Možná by ale namítla, že už nemáme Vladimíra Menšíka, Vladimíra Dvořáka a Jiřina Bohdalová, Josef Dvořák a Miroslav Donutil už taky chtějí mít zasloužený klid. Ano, to je pravda, ale cožpak Česká televize neví, že máme spoustu úspěšných standupistů? K tomu např. Petr Jablonský dokáže velmi vtipně glosovat současnou situaci. Nejsem programový ředitel, ale pokud by si v České televizi dal někdo trochu práce s přemýšlením a hledáním, určitě by toho našel daleko víc. Vždyť se jen stačí podívat na pořad Česko Slovensko má talent na konkurenční televizi Prima a našel by tam inspiraci na spoustu takových pořadů. A každý rok se tam objevují další a další úžasné talenty. Spousta skvělých a originálních vystoupení!

Mám pocit, že tyto zábavné pořady z programu ČT zcela vymizely za působení generálního ředitele Petra Dvořáka. Těšila jsem se na jeho odchod a doufala, že se něco zlepší, ale pokud nový generální ředitel Jan Souček měl již nějaký vliv na výběr pořadů pro tyto svátky, pak musím konstatovat jediné. Je to ještě daleko horší. ČT téměř každým svým pořadem popírá nárok na svou existenci. A pokud za této situace, kdy je neschopnost nabídnout divákovi něco nového a zajímavého patrná na každém kroku, má ČT ještě tu drzost požadovat ze zákona vyšší koncesionářské poplatky od každého, kdo i jen vlastní mobilní telefon. Je to nestoudné. Proč si vlastní neschopnost neposichrovat zákonem, že?

Dala jsem si tu práci a prošla jsem pořady ČT od 7. do 21. ledna. Takže co tam máme nového? Nový rodinný seriál Smysl pro tumor (výborně načasované – už jen podle názvu to nejspíš spolehlivě prohloubí „blbou náladu“!), nové díly staré kriminálky Stíny v mlze, nové díly starého seriálu Peče celá země, nové díly staré talk show Všechnopárty (zábavné, ale podobných talk show je už docela dost, takže to pomalu taky začíná být nuda) a Desatero podle Ringa (snad nové a snad zábava). A to je vše. Takže za 14 dní jeden opravdu nový a zábavný pořad, i když už půl roku starý. Vše ostatní je opakování, a většinou zdaleka ne první.

Co jiného je ČT schopná nabídnout? Zdá se, že nic. Jen povinnost platit koncesionářské poplatky za vlastnění mobilu nebo počítače. Mám čím dál silnější pocit, že ČT vůbec nepotřebujeme. O své důležitosti je přesvědčena jen samotná Česká televize. To je ale hodně málo.

A moje poslední poznámka: proč je vše v ČR pořád jen horší a horší, ale za víc a víc peněz?

Anketa

Jak se vám líbil program České televize o letošních vánočních svátcích?
Horší to nemohlo být. Nic nového, jen vše notoricky známé, a tím nudné.
88,9 %
Skvělý program. Bylo v něm přesně to, co jsem očekával(a).
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Anketa

Uvítali byste v ČT zábavné pořady s písničkami, tancem, akrobacií, humorem apod.?
Určitě! Hrozně mi tyto pořady chybí.
83,3 %
Tyto pořady mě nezajímají.
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám