Článek
Každé ráno vstávám o deset minut dřív, abych si stihla připravit svoji oblíbenou kávu přesně tak, jak ji mám ráda – s trochou mléka, ale ne moc, aby nepřehlušilo chuť kávy samotné. Žádný cukr, ten tam nemá co dělat.
Minulý víkend jsme s Petrem slavili patnácté výročí seznámení. Chtěli jsme si udělat hezký den jen pro nás dva, bez dětí, bez práce, bez povinností. Petr přišel s nápadem, že pojedeme do kavárny, o které slyšel od kolegů z práce. Prý se tam sjíždí lidé z celého kraje a jejich dorty jsou tak famózní, že si je lidé objednávají na svatby i z druhého konce republiky. „Je to jen čtyřicet minut jízdy, ale budeš mít pocit, že jsi se ocitla v jiném světě,“ sliboval mi. Jak by mohl milovník kávy jako já, odolat takové nabídce?
A tak jsme v sobotu ráno nasedli do auta a vydali se na cestu. Projížděli jsme menšími vesničkami, míjeli pole a lesy, až jsme dojeli do malého městečka, které vypadalo, jako by se v něm zastavil čas. Malebné náměstí s kašnou uprostřed, kostel tyčící se nad okolními domy a na rohu – ona vyhlášená kavárna umístěná v renovovaném měšťanském domě.
Už při vstupu jsem cítila, že je to místo výjimečné. Interiér byl zařízený s citem pro detail – staré dřevěné stoly, pohodlná křesla potažená sametem, na stěnách obrazy místních umělců. Z reproduktorů tiše hrál jazz a ve vzduchu se vznášela vůně čerstvě mleté kávy a domácího pečiva. Atmosféra byla přesně taková, jakou jsem si vždycky přála mít ve vlastním obýváku, ale nikdy jsem toho nedosáhla.
Usadili jsme se k malému stolku u okna s výhledem na náměstí. Mladá servírka s vlídným úsměvem nám přinesla jídelní lístek vázaný v kůži, který obsahoval několik druhů káv od klasického espressa až po exotické speciality z Jemenu či Etiopie. Nabídka dortů zabírala celou stranu a u každého byl podrobný popis, ze kterých surovin je připravený a jaký příběh se k němu váže.
„Dáte si dnes něco speciálního? Právě máme čerstvě upečený jablečný koláč podle receptu, který majitelka přivezla z Normandie,“ řekla servírka a já jsem přikývla. Petr si objednal jejich vyhlášenou kávu připravovanou metodou cold brew a čokoládový dort.
A pak to přišlo. Okamžik, kdy se mi z té nádherné kavárny začalo dělat těžko. Když jsem se rozhlédla kolem, všimla jsem si, že většina stolů je obsazená páry nebo skupinkami přátel, kteří se spolu skvěle baví. Smáli se, povídali si, fotili své nápoje a dezerty. A my s Petrem? Seděli jsme naproti sobě a mlčeli. Ne tím pohodlným, důvěrným tichem dvou lidí, kteří spolu strávili tolik let, že si rozumí i beze slov. Tím druhým, tíživým tichem, kdy vám dojdou témata k hovoru.
Když nám servírka přinesla naše objednávky, upřímně jsem se zaradovala. Konečně něco, o čem můžeme mluvit. „Vypadá to skvěle,“ řekla jsem a s chutí se pustila do koláče, který opravdu chutnal božsky. Petr ochutnal svůj dort a souhlasně pokýval hlavou.
„Je to dobré,“ poznamenal stručně a znovu se ponořil do svého telefonu.
A v tu chvíli mě to zasáhlo jako blesk z čistého nebe. My dva už spolu neumíme být. Neumíme si jen tak povídat, sdílet myšlenky, smát se. V běžném životě to tolik nevnímám – mezi prací, starostí o děti a domácnost není tolik prostoru uvědomit si, jak moc jsme se jeden druhému vzdálili. Ale tady, v této nádherné kavárně, kde bylo všechno dokonalé – od kávy přes interiér až po obsluhu – tam nešlo přehlédnout, že my dva dokonalí nejsme. Že jsme se někde cestou ztratili.
Popíjela jsem svou výbornou kávu (opravdu byla vynikající, musím uznat, že pověst nelhala) a pozorovala Petra, jak scrolluje v telefonu, občas se na něco podívá z okna, ale téměř se na mě ani nepodívá. Za patnáct let se z mého vtipného, pozorného přítele stal cizinec, se kterým jsem náhodou skončila u stejného stolu.
„O čem přemýšlíš?“ zeptal se mě najednou. Možná si všiml mého zamyšleného výrazu.
„O nás,“ odpověděla jsem upřímně. „O tom, jak jsme sem přijeli, abychom spolu strávili hezký den, ale vlastně spolu vůbec nejsme.“
Petr položil telefon a konečně se na mě podíval. Jeho oči, které jsem kdysi tak dobře znala, měly najednou nejistý výraz. „Já vím,“ řekl tiše. „Já to taky cítím. Už dlouho.“
Ten rozhovor, který následoval, nebyl snadný ani příjemný. Ale byl potřeba. Mluvili jsme o tom, jak jsme se postupem let nechali pohltit každodenností, jak jsme přestali doopravdy mluvit a naslouchat si. Jak jsme si zvykli fungovat vedle sebe jako dobře seřízené stroje, ale zapomněli jsme, jaké to je být spolu.
Když jsme dopili kávu a dojedli naše dezerty, zaplatili jsme a vyšli ven na náměstí. Slunce svítilo a my jsme se drželi za ruce – poprvé po dlouhé době ne ze zvyku, ale protože jsme jeden druhého skutečně potřebovali cítit blízko.
Ta cesta do vyhlášené kavárny měla být jen příjemným zpestřením víkendu. Místo toho se stala začátkem něčeho nového – naší snahy znovu se najít. A i když to bylo těžké a bolestné, jsem za ten den vděčná. Někdy potřebujeme vystoupit ze své bubliny, abychom si uvědomili, co nám v ní chybí.
A já jsem zjistila, že někdy i ta nejlepší káva na světě chutná hořce, když ji pijete s někým, s kým už si nemáte co říct.