Článek
Někdy by mě vážně zajímalo, podle čeho některé restaurace tvoří ceny. Vždycky jsem si myslel, že základem jsou náklady na dané jídlo, k nim se připočte určitá marže a nakonec se vše lehce upraví s ohledem na to, jaké ceny má konkurence. Alespoň si to tak představuju. Při pohledu do jídelního lístku jedné místní restaurace to zhruba sedí: u většiny jídel ceny dávají smysl, odpovídají místním poměrům i tomu, co přistane na talíři. Jeden pokrm se tam ale vymyká.
Jsou to jednoduché počty
Pokud se někdo diví, že kuřecí nebo vepřový plátek je ve stejné gramáži levnější než smažený sýr, měl by se podívat do obchodu. Koupit kuřecí či vepřové maso v akci pod stokorunu není nic těžkého – a nejsou k tomu potřeba ani velkoobchodní ceny, ani obří obraty. Prostě zajdete do supermarketu, který má danou položku v akci, a koupíte ji. Jsem přesvědčen, že stejně to dělá i normální, rozumný majitel restaurace.
Jenže zatímco maso pod stovku koupíte, se sýrem je to horší. Tam šla cena nahoru a eidam je v nákupu jednoduše dražší než maso. Logicky to musí být zohledněno i na jídelním lístku: typický český smažák už holt není to nejlevnější, čím zaplácnout žaludek. Paradoxně se teď levnější volbou stává maso, které si lidé nebrali, když chtěli ušetřit.
Ano, zase steak, protože na něm nic nevyděláte
Když jsem posledně otevřel jídelní lístek, bylo to tam znovu – vlastně je to tam pořád. Mezi všemi těmi kuřecími a vepřovými plátky s různými omáčkami se schovává i hovězí rumpsteak. Chuťově není vůbec špatný, ale hlavním důvodem, proč si ho dávám, je jeho cena.
Je totiž jen o 50 Kč dražší než obyčejné kuřecí a vepřové položky. Mám-li si dát 200 g kuřecího prsa, 200 g vepřové krkovice, nebo 200 g hovězího rumpsteaku, který je oproti předchozím dvěma možnostem jen o padesátikorunu dražší, je volba jasná. A protože jsme malé město a už mě tu znají, zazněla na otázku číšníka má tradiční odpověď: „Ano, zase steak, protože na něm nic nevyděláte.“ Usmál se a předal objednávku do kuchyně.
Proboha, proč?
Jako zákazníka mě to těší – tak levný hovězí steak jinde nenajdu, tak proč si ho nedat? Jestli mají chybu v kalkulaci, nechápu, že to nikdo neřeší, že to nikdo neopraví. Klidně by to do jídelního lístku mohli přepsat rukou; pořád lepší, než to prodávat za pakatel.
Nebo je to snad záměr? Že kdyby steak stál normálně, nikdo by ho nekoupil? Pak ale nechápu, proč ho v nabídce vůbec mít. Ani jedna možnost mi nedává smysl. Říkám si: proboha, proč? Kdo tuhle restauraci vede?
Na druhou stranu – já jsem spokojený. Skvěle se najím za cenu, která se naprosto vymyká logice, standardům i základnímu podnikatelskému citu. Ale to není můj problém. Mám svůj steak jen o pade dražší než kuřecí nebo vepřový plátek stejné gramáže.