Hlavní obsah
Cestování

Top dovolenkové destinace u moře. Egypt je stálice v oblibě Čechů, proč?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

výhled na Rudé moře

Už několik let se na špičce oblíbenosti dovolenkových destinací drží Egypt. Každý den do Egypta odlétá z České republiky několik plně obsazených letadel v Praze, Brně a Ostravě. Kolem tisíce turistů denně.

Článek

Vzhledem k Egyptskému podnebí, kdy si i v zimě užijete sluníčko a zahřejete si promrzlé kosti, tento zájem nepolevuje ani v zimních měsících. Ideální čas pro dovolenou v Egyptě je na jaře a na podzim. Zatímco v Čechách je chladno a často ještě nebo už mrzne, v Egyptě nastává pro středoevropana příjemné léto. Ideální doba pro dovolenou v Egyptě bývá od září do konce listopadu a od konce března do poloviny května. V zimním období se teploty pohybují většinou mezi dvaceti až třiceti stupni a teplota moře je málo pod dvacet stupňů. Během zimních měsíců, ale v Egyptě docela fouká a pocitově je díky tomu chladněji.

Foto: jana vesela

ukazatel teploty vody v měsíci březnu, 26 stupňů bazén, 23 moře

A proč je pro nás dovolená v Egyptě tak oblíbená? Turisté se většinou dělí na dvě skupiny. Skupina odpočinková, plážová a skupina poznávací. A obě skupiny si tu přijdou na své! Pokud jste poznávací typ, budou vás lákat výlety za památkami v Luxoru, Káhiře, pyramidy v Gíze a Sakkáře. Pohřebiště v Údolí králů a královen. Egypt má velmi starou historii a nádherné památky. Kultura starého Egypta, zvyky, náboženství a jejich tradice nás stále fascinují. V novodobém Egyptě se při prohlížení památek obrňte proti dotěrnosti prodavačů suvenýrů, hluku a často i špíně na ulicích. K Egyptu to bohužel patří. Poznávat můžete i současný Egypt a vydat se například na výlet na čtyřkolkách do pouště. Nebo navštívit místní tržiště. Procvičíte se ve smlouvání o ceny a přivezete si domů třeba krásně barevnou pašmínu nebo voňavé, místní koření. Doporučuji zkusit i arabské cukrovinky nebo čaj z květů ibišku, který tu s trochou smlouvání koupíte za 5 dolarů. Je velmi zdravý! Snižuje cholesterol a působí příznivě na srdce a cévy. Krásným zážitkem je i plavání s delfíny které je vhodné i pro děti. Nemusím snad zmiňovat, že je Egypt se svými korálovými útesy rájem pro potápěče. Školu potápění a výlety za korály najdete v Egyptě na každém rohu. Bohužel Suezským průplavem proplouvají i nákladní lodě s dobytkem a námořníci uhynulé kusy s oblibou shazují do moře. To láká žraloky i do míst, kde by přirozeně potravu nehledali. Egyptská vláda, pro kterou je turistika extrémně důležitá se tuto situaci snaží řešit.

Foto: jana vesela

plavání s delfíny je zážitek pro vás i pro vaše děti

Pokud nejedete do Egypta za potápěním, ale primárně za odpočinkem, můžete si bezpečně prohlédnout korály Rudého moře z lodi s proskleným dnem. Při tomto zážitku vám útok žraloka nehrozí. Pro odpočinkové dovolenkáře nabízí Egypt hotelové resorty, kde se budete cítit jako králové a královny. Egypťané si velmi zakládají na pocitu luxusu a už vstuní hala do hotelu bývá přepichová. Pokud trávíte většinu roku prací, starostí o domácnost, děti, dům, zahradu a tak dále, budete si během své dovolené užívat hýčkáni personálem hotelu. Pro vaše děti mají resorty zařízené bohaté programy s animátory, holčičkám můžete nechat zaplést copánky a sami si domluvit třeba masáž. Váš pokoj bude každý den uklizený a na posteli budete nacházet čisté ručníky spletené do labutí nebo srdíček a ozdobené okvětními plátky. Čeká vás velké množství jídla a pití. To je po celou dobu zajištěné v bohatém, bufetovém výběru. A co Faraonova pomsta? Ano, v Egyptě jsou střevní bakterie na které v Evropě nemáme vytvořenou imunitu. Od delegáta vaší cestovní kanceláře nebo v každé místní lékárně si můžete koupit léky, které je možné brát preventivně a tomuto onemocnění se vyhnout. Pokud si jedete vyloženě odpočinout a stačí vám být v resortu, užívat si spousty výborného jídla, klid a čisté, klimatizované pokoje a animační programy, je pro vás Egypt ideální. Za poznáním doporučím spíše organizované výlety, sami si můžete udělat výlet na tržiště nebo místní promenádu s obchody. Připravte se ale na to, že ulice jsou v letoviscích sice bezpečné, ale plné pouličních prodavačů kteří se na vás budou stále lepit.

Foto: jana vesela

egyptské tržiště

A jaké jsou nejoblíbenější destinace v Egyptě? V současné době jsou nejoblíbenější Hurghada a Marsa Alam. Cestovní kanceláře nabízejí do těchto destinací pobyty na osm dní s all inclusive v last minute nabídce v ceně něco přes dvacet tisíc korun na osobu.

Foto: jana vesela

resorty v Egyptě jsou si navzájem podobné

Hurghada byla ještě v první polovině 20. století jen malou rybářskou vesničkou. Turistický ruch se zde začal rozvíjet až v 70. letech minulého století a obrovský rozmach začal až po otevření mezinárodního letiště v 90. letech. Jedná se tedy o letovisko poměrně nové. Bez historických památek, ale s krásnou mořskou zátokou a plážemi. V Hurghadě je vyhlášené mořské akvárium a můžete si objednat i plavání s delfíny v bazénu. Marsa Alam, v překladu Horský přístav zažívá nápor turistů teprve posledních dvacet let. Mezinárodní letiště zde bylo otevřeno až v roce 2003. Hotelové resorty jsou novější a korálový útes není tolik poškozený. Proto je pro potápěče zajímavější. Od Hurghady je vzdálené 250 km směrem na jih. Počasí, především v zimních měsících je zde pro turisty příznivější, je zde v průměru nejvíce slunečných dní, v zimě ovšem stále počítejte s větrem! Obě letoviska nabízí možnost výletů za památkami. Nejznámější památky Egypta jsou při pohledu na mapu přibližně uprostřed mezi nimi. Co do vzdálenosti to vyjde skoro nastejno. Do Hurghady poletíte asi pět hodin, Marsa Alam je od nás letecky přibližně o půl hodiny vzdálenější.

Foto: jana vesela

Rudé moře je na koupání krásně teplé

Ať už si vyberete jakkoliv, přeji vám krásnou, odpočinkovou dovolenou!

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hurghada

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mars%C3%A1_Alam

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz